Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

Mihályi Gábor koreográfiája érkezik szombaton Szolnokra

2018.01.12 14:50. - Kovács Janka

Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti igazgatója, a  Napszédítők művészeti rendezője szerint amint megérkezett a megkeresés, hogy ő koreografálja a tánckoncertet, rögtön igent mondott rá.

Hirdetés

Tibenszky Móni Lisa
 
- Hét évvel ezelőtt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar kezdeményezésére a Magyar Állami Népi Együttessel együtt indult útnak a tánckoncert, mint egy kísérleti produkció ami mára komoly presztízsű társadalmi eseménnyé nőtte ki magát. Hogyan jött az ötlet, hogy hét év után a népzenéhez, a népdalhoz és a néptánchoz kanyarodik vissza a tematika, szerepet játszik –e ebben a Kodály Emlékév? 
 
- A közös munkánkban a gyakorlat legtôbbször az volt, hogy  jött egy megkeresés a szolnoki barátainktól: legyen egy közôs koncert! Amire én persze rögtön igent mondtam, majd némi gondolkodás után jelentkeztem a koncert tematikai ötletével, amit aztán közösen vêg!egesítettünk. Persze olyan is volt - pl. amikor a Carmina burana volt a dramaturgiai szál - amikor karnagy úr már kész koncepcióval rendelkezett.
Jelen esetben a Kodály emlékév megkerülhetetlen volt, szinte törvényszerű, hogy közösen adózunk a Mester géniusza előtt.
 
 
- Mennyiben tér el egy hagyományos fellépéstől az újévi tánckoncert egy közel száz fős szimfonikus zenekar és majd két száz fős énekkar kíséretében?
 
- Alapvetően nem, hiszen minden előadás komoly előkészületeket igényel. A nagyobb előadói létszám sem újdonság a számomra, hiszen rendszeresen rendezek nagy produkciókat. Ami kihívás mindenki számára, az az hogy alig néhány óra van a helyszíni próbára, a hang fény a tánc képek  stb. beállítására. Ha azonban professzionális és elkötelezett művészekkel dolgozik az ember, mint a mostani koncertünkön is, a siker a nehézségek ellenére is garantálható.
 
 
- Hogyan tud örökérvényű maradni a magyar népzene és néptánc?
 
- Én azt hiszem, hogy a népzene és a néptánc - tágabban értelmezve a népművészet - örökérvényű. Évszázadok esztétikai szűrőjén átjutva áll előttünk, egyetemes kultúrális értékként. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem igényel "gondoskodást", hiszen azok a falusi közösségek melyek a közelmúltig éltették széthullottak. Új közösségekre - ilyen a Magyar Állami Népi Együttes is - hárul az "őrzés" a továbbadás feladata.
Miközben nem csak őrzéséről van szó, hanem a tradicionális kultúra aktualizásáráról, hogy a ma embere önmagára találhasson benne. Hiszen a tradíció nem csak művészeti produktumok összessége, hanem önazonosságunk tükre is egyben: művészet és identitás!
 
 
- A ma embere miként tudja befogadni a tánc által közvetített művészetet?
 
- A tánc egy nonverbális művészet, nem szükséges hozzá a kimondott szó. Nincsenek nyelvi akadályok sem. A mozdulat a tánc nyelve, amelyen a gondolat megfogalmazódik. Ennek a mozdulatnyelvezetnek (tánc) a befogadásához az elsődleges érzékelés szintjén nem szükséges sok információ. Hat ránk az érzelmeinket keresztül. Szépnek látjuk, boldoggá tesz, vagy éppen megrendít. Természetesen - pl. jelen esetünkben - ha tudjuk ki az a Kodály Zoltán, vagy  ismerjük Bartók Béla Román népi táncok című művét, a tánc ránk gyakorolt hatása sokkal sokrétűbb és mélyebb lehet.
A tánc annak ellenére, hogy az emberiség hajnala óta része az életünknek, egy rendkívül korszerű művészet, amelynek befogadása éppen korszerűsége és sajátos hatásmechanizmusa révén természetes a ma embere számára is.
 
 
- Mit jelent számodra az ünnep, az újév kezdete?
 
- Minden ünnepet szeretek és fontosnak érzem azok megélését. Legyen az személyes, családi vagy közösségi ünnep. Az újév mindíg valami új kezdete, új kihívásoké, új feladatoké. Bár jónéhány évkezdeten túl vagyok már, de a most eljövendre is úgy tekintek mint ha az első lenne. Továbbra is azt érzem, hogy a feladatok, a kihívások nem terhet hanem örömet  jelentenek a számomra.
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget