Ma 2018. 12. 17, hétfő, Lázár napja van.

A Napszédítők fergeteges sikert aratott Szolnokon

2018.01.16 12:57. - Kovács Janka

Dupla teltházas koncerttel nyitotta meg az újévet január 13-án a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes a szolnoki tiszaligeti sportcsarnokban. A délutáni nyilvános főpróbán és az esti gálán összesen  több  mint 3000 fős nézőközönség vastapssal jutalmazta  a Kodály és Bartók zeneiből , valamint  a magyar néptáncokból összeállított majd három órás programot.   „A magyar hagyományok ápolásához már az is elég, ha a gyerekeinket beíratjuk néptáncra és biztatjuk Őket, hogy énekeljenek.” – fogalmazott Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója, az est házigazdája.

Hirdetés

A műsorban közel 200 fős kórus, majd 70 zenész és egy 40 fős tánckar szerepelt, komoly szerep jutott a prímásoknak,a  cimbalistáknak is, akik virtuozitásukkal bűvölték el a közönséget. A világhírű Magyar Állami Népi Együttes táncosai többek között az Ecseri lakodalmast és a Kállai kettőst is előadták Rábai Miklós híres, 1951-es koreográfiájával. A zenei élményt a szép népviseletes ruhák, az egész sportcsarnokot betöltő látvány is fokozta. 

„A magyar néptánc és népzene talán még soha nem élte ennyire erőteljesen reneszánszát, mint most. Büszke vagyok rá, hogy ezt az estet megszervezhettük.”  – fogalmazott Patkós Imre, a zenekar szakmai igazgatója. A nemzeti tánckoncert talán legemelkedettebb pillanata a gála végén a közönség és az előadóművészek közös éneklése volt. Közel 2000 fő énekelte együtt az A Csitári hegyek alatt című dalt, együtt zengett az ének, együtt dobban a magyar szív.

A szolnokiak hét éve rendeznek évről évre más-más tematikával tánckoncertet, de az idei mindet túlszárnyalta. Izaki Maszahiro, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar karmestere, az est zenei rendezője a délutáni nyilvános főpróba után így fogalmazott: „Soha nem voltam még ennyire nyugodt. Érzem, hogy ez nagyon jó lesz.” 

Az előadáson részt vett a szolnoki születésű Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Sato Kuni asszony, japán magyarországi nagykövete is.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.12.12. 49.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget