Ma 2019. 1. 20, , Sebestyén napja van.

5 tipp, hogy a hitel a barátod legyen, ne az ellenséged

2018.01.25 13:03. - Kovács Janka

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni a kölcsönre, mint valami kényszerű, rossz dologra, amiből csak baj sülhet ki. Pedig, ha eszközként tekintünk a hitelre, nagyban segítheti a boldogulásunkat és céljaink elérését.


Sokan égettük már meg magunkat vele, így hajlamosak vagyunk szükséges rosszként tekinteni a hitelekre. Sajnos senkinek nem tanítják meg az iskolában, hogyan kell felhasználni egy kölcsönt úgy, hogy az - akár egy jó befektetés – megtérüljön és pénzt keressen nekünk. Pedig erre is vannak példák szép számmal. A kölcsön segíthet nekünk abban, hogy új pénzügyi célokat érjünk el: hozzájárulhat ahhoz, hogy nagyobb legyen a fizetésünk, de akár pénzt is spórolhatunk vele. 
 
Mivel a jegybanki statisztikák szerint ismét egyre többen vesznek fel kölcsönt, megkértük Bank360 szakembereit, hogy adjanak néhány hasznos, de konkrét tanácsot, hogyan lehet egy hitelt úgy felhasználni, hogy ne bánjuk meg egy életre a kölcsönfelvételt. Nézzük a tippeket:
 
 
1. A legfontosabb: ne a takarót hosszabbítsuk belőle
 
Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér – hangzik el gyakran a mondás, a hitelekkel kapcsolatban teljesen jogosan. A kölcsön nem arra való, hogy legyen még miből vásárolnunk, miután elfogyott a fizetésünk, vagy olyan luxusra költsünk, amelyet egyébként nem engedhetünk meg magunknak. Nagyszerű élményeket szerezhetünk egy méregdrága nyaralással vagy egy falnyi széles tévével, sőt, vehetünk egy akkora lakást is, hogy elveszünk benne. A kölcsönt azonban vissza is kell fizetni, és ha egyébként sem engedhetjük meg magunknak ezeket a kiadásokat, akkor komoly problémát jelenthet a magas törlesztő fizetése hosszú éveken keresztül. Legyünk ezért tisztában a pénzügyi határainkkal, amikor hitelt veszünk fel!
 
 
2. Egy kis befektetéssel spóroljunk többet! 
 
Az anyagi helyzetünk javításához három út vezet: többet spórolunk, többet keresünk, vagy kombináljuk a kettőt a pénzügyi szabadságunkért. Ha elhatároztuk az új évvel, hogy kevesebbet költenénk, érdemes átgondolni, hol faraghatjuk le a költségeket. Ahhoz nem kell hitel, hogy ne vásároljunk annyit a mindennapokban, vagy lemondjunk egy-egy pénzégető, de felesleges szenvedélyünkről. Sokat spórolhatunk a rezsiköltségeken is. Hosszú távon megéri, ha a hűtés-fűtés szabályozása a mi kezünkbe kerül, és esetleg a szigetelést is megcsináltatjuk otthonunkban. 
 
Egy-egy ilyen felújítás – kazáncsere, termosztát beszerelése, nyílászárók cseréje – több milliós kiadás is lehet, viszont havonta több tízezer forintot is megspórolhatunk vele, főleg a téli időszakban. Ebben az esetben jó eszköz lehet egy alacsony kamatozású, szabadon felhasználható személyi kölcsön, amellyel a jelenlegi ajánlatok alapján maximum 10 millió forintot vehetünk fel. A törlesztőrészletbe belefizethetjük azt az összeget, amelyet az alacsonyabb rezsivel megspórolunk. Majd miután visszafizettük a hitelt, a rezsin havonta megtakarított pénzt másra is felhasználhatjuk. 
 
 
3. A legjobb befektetés? Ha saját magunkra áldozunk és tanulunk!
 
Sajnos sokan nem engedhetjük meg magunknak a drága továbbképzéseket és iskolákat, hiszen a tandíjak magasak és idővel sem úgy áll az ember, mint fiatalabb korában. Ha viszont szeretnénk több pénzt keresni, és hajlandók vagyunk meghozni az áldozatot, csak jól járhatunk azzal, ha időt, energiát és pénzt fektetünk a tanulásba. Ha éppen nincs meg hozzá a tőkénk, a munkáltató nem fizeti ki és ösztöndíjat sem kaphatunk, hatékony eszköz lehet átmenetileg a kölcsön. Tipikus példa: aki hajlandó hitellel megfinanszírozni egy programozóiskolát magának (a tandíj több millió forint lehet és az angoltudás sem árt), az a megfelelő kitartással már fél év alatt nettó 300 000 forintos kezdő fizetéssel találhatja magát szembe. Ennél csak többet kereshetünk ebben a szakmában, így játszi könnyedséggel fizethetjük vissza a kölcsönt. 
 
 
4. Szabaduljunk meg a régi hiteltől!
 
Ha évekkel korábban felvett hitelünk törlesztőit nehezen nyögjük a mai napig, jó döntés lehet körülnézni a bankok ajánlatai között. Míg 2010-15 környékén átlagosan 25 százalékos THM-mel vehettünk fel személyi hitelt, addig ma már több bank is kínál 10 százalék körüli teljes hiteldíjmutatóval ellátott kölcsönöket, azaz sokkal olcsóbbakat annál, mint amit régen felvettünk. A képlet egyszerű: felvesszük az új, olcsóbb kölcsönt. Éppen annyi pénzt, mint amennyi még hátra van a régiből, a fennmaradó futamidővel megegyező időszakra. Az új kölcsönből kifizetjük a régi, drága hitelt, onnantól pedig az olcsóbb törlesztőt fizetjük, ugyanannyi ideig. Máris könnyebb a pénztárcánknak!
 
 
5. Indítsuk be a saját vállalkozásunkat! 
 
Ha a tudás már megvan hozzá, ne hagyjuk parlagon a lehetőséget, indítsuk be a megálmodott vállalkozásunkat! Rengeteg szakmával tehetünk szert csinos bevételre vállalkozóként, akár mellékállásban csináljuk, akár főállásban kezdünk neki. Nem csak a jövedelmünket növelhetjük így, de a magunk urai is lehetünk. Kifejezetten szabadúszóként foglalkozhatunk például az online marketing, programozás, dizájn, webfejlesztés területeivel, mivel mindezekhez nem szükséges drága eszközök beszerzése és az igény is nagyon nagy erre a fajta tudásra. Gyakran elég egy laptop és a szükséges szoftverek, de persze meg kell fizetnünk a vállalkozói járulékokat is. Egy szabad felhasználású kölcsön segítségével mindezeket kifizethetjük, a korábbinál magasabb keresetünkből pedig rendezhetjük a hitel törlesztőjét.
 
 
+1. Alapozzuk meg jól a döntést!
 
Ahhoz, hogy a legjobb kölcsönt válasszuk ki a céljainkhoz, érdemes alaposan tanulmányozni az elérhető kölcsönöket, hiszen akár több százezer forint is lehet a különbség két ajánlat között. A leghatékonyabb módszer erre, ha hitelkalkulátort használunk, ahol összehasonlíthatjuk a kölcsönöket és a saját igényeink alapján választhatunk hitelt a céljainkhoz.
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget