Ma 2018. 12. 12, szerda, Gabriella napja van.

Embriók a lombikprogramban

2018.03.20 15:38. - Kovács Janka

Eszkimóknak, vagy Fagyibabáknak is nevezik maguk között a lombikprogramban résztvevők azokat az embriókat, amelyeket korábban mélyfagyasztással tároltak, hogy aztán időben felolvasztva őket az anya méhébe beültessék.

 


HIrdetés

A reprodukciós központban végzett, fagyasztott embrió transzfernek nevezett eljárás, korábban magát meddőnek gondoló pár sokaságának hozta meg a boldogságot, az egészséges kisbaba születését. A TramTraco ha még csak kis mértékben is, de a fagyasztott embriók szállításával hozzájárul a sikerhez, ennek megvalósulásához.

Első lépésként létrehozzák a fagyasztásra szánt embriókat. A lombikprogram keretei között hormonális kezeléseket végeznek a leendő anyán, amelynek eredményeként a szükségesnél több petesejtet termékenyítenek meg. A petesejtek és a spermiumok ezután egyesítésre kerülnek a laboratóriumban, ebből a randevúból indulnak fejlődésnek az embriók. A petesejtek optimális esetben kb. 70-80%-ban termékenyülnek meg, ezután a legéletképesebb 2-3 db embriót a megfelelő fejlődési állapotban az anyaméhbe beültetik. Több jó minőségű embrió is keletkezhet egy-egy ilyen alkalommal, amelyeket abban a pillanatban nem használnak fel, ám, hogy ne vesszenek kárba, egy későbbi felhasználás, vagy adományozás lehetősége esetén lefagyasztják őket.

A megtermékenyült, de be nem ültetett embriókat olyan speciális oldatban tárolják, amely a fagyasztás során a jégkristályos képződéstől védi meg őket. A fagyasztott embriókat folyékony nitrogénnel töltött tárolókban helyezik el, így akár évekig is eltarthatóak. Amikor a fagyasztott embriók beültetésére szükség lesz, speciális kezeléssel készítik elő a leendő anya szervezetét az embriók befogadására. A felkészülést gyógyszeres kezelések, ultrahang és vérvizsgálatok követik, majd a legoptimálisabb időpontban kerül felolvasztásra az embrió, azután egy speciális tápoldatba, majd termosztátba kerül át, hogy életképességüket megállapítsák.

Maximum hármat a szabályosan osztódó, megtermékenyült preembriók közül egy speciális katéterrel juttatnak be a méhnyakon keresztül a méh üregébe. Ez az esetek többségében fájdalmatlan, veszélytelen beavatkozás, amely steril körülmények között megy végbe. Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fagyasztott embriók beültetéséből fele annyi kisbaba születik, mint a friss, fagyasztáson korábban át nem esett embriókkal történő eljárások során.

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.12.05. 48.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget