Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

OSB-vel a csomagolástól a házépítésig

2018.03.20 15:35. - Kovács Janka

A modern építőipar egyik leguniverzálisabb alapanyaga az OSB lap. Közkedveltsége és széles körben való felhasználhatósága a kedvező tulajdonságokon kívül a különböző szabványvastagságoknak köszönhető. Legyen szó csomagolásról, zsaluzásról, peronok kialakításáról vagy házépítésről, mindenhez találhatunk megfelelő típusút. Mutatjuk, hogy az egyes felhasználási területekhez milyen vastagságú OSB lapot érdemes választani.


Hirdetés

A kiváló fizikai jellemzőkkel rendelkező OSB lapok 6, 8, 10, 12, 15, 18, 22, 25, 30 és 40 milliméteres változatokban érhetők el a kereskedelmi forgalomban. Ha vállalatunk termékeinek csomagolásához keresünk megbízható anyagot, akkor a legvékonyabb, azaz a 6mm-es változat a legjobb választás. Mivel a lapok jól hajlíthatók, de ugyanakkor van tartásuk is és kitűnő szilárdsági mutatókkal rendelkeznek ezért még zsaluzáshoz és különböző fal-és mennyezetburkolatok kialakításához is ideálisak.

A 8 mm-es OSB faháncslapok jó szögtartó tulajdonságuknak köszönhetően használhatók szarufák alá, a szakemberek gyakran a tető alsó síkjába építik be ezeket. Ezen kívül remekül funkcionálnak még egyutas raklapként is. A 10 mm-es változat az íves felületek zsaluzásához kitűnő választás, hiszen a nagy táblákból rövid idő alatt többször felhasználható zsalu készíthető. Amennyiben a szállítmány fokozott teherbíróképességet kíván meg, a 12 mm-es faháncslapok az optimálisak a szállítóládák elkészítéséhez. Ezt a vastagságot ezen kívül célszerű könnyűszerkezetes és faházak oldalához választani, de alkalmasak pavilonok építéséhez is.

A 15 mm-es vastagságú lapokat már bátran lehet használni külső és belső falelemként. Az ebből a vastagságból készült vízszintes válaszfalak és tartófalak olyan erősek, hogy képesek szél és földrengés esetén is megfelelő módon támasztani az épületet. A 18 milliméteres OSB lapokat leginkább állványpadló és tetőtárcsa készítéséhez, valamint monolit zsaluzatokhoz szokták választani. Tökéletesen alkalmasak különféle melegburkolatok alá vakpadlónak, hiszen teherbírásuk magas, kemények és teljesen sima felület rakható le belőlük. Padlók esetében válasszuk inkább a nút-féderes változatot. A 22 mm-es vastagságú lapokból szerelőcsíkokat és hevedereket készítenek, de jól alkalmazhatók tető alá zsindelyként vagy akár más tetőfedő anyag alá hagyományos zsaluzatként.

Teherhordó szerkezetek megépítéséhez elsősorban 25 mm-es lapokat használnak, ez a vastagság már bitumenzsindely alatti hordozófelületként is helyt áll. Mivel itt nagy ellenállóképességre és időtálló anyagra van szükség, ezért a faháncslapok kifejezetten jó választásnak bizonyulnak. Az eggyel vastagabb típusú, 30 mm-es OSB-t leginkább építőipari és lépcső szerkezetekhez, a 40 mm-es OSB faháncslapot pedig többnyire padozatokhoz és dobogók kialakításához használják.

A Káplár fatelep kínálatában az OSB lapok széles választéka megtalálható. A cég nagy raktárkészletről és rugalmasan szolgálja ki partnereit. A termékeket akár online is meg lehet rendelni, a zökkenőmentes szállítást pedig az OSB Futár biztosítja.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget