Ma 2019. 3. 22, péntek, Benedek napja van.

Alexandre Trauner előtt tiszteleg a szolnoki képzőművészeti filmfesztivál

2018.04.03 11:44. - Kovács Janka

A több évtizedes hagyományokkal rendelkező szolnoki nemzetközi képzőművészeti filmfesztivált a szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelegve, valamint újabb versenykategóriával kibővítve rendezik meg idén októberben az alföldi megyeszékhelyen, a TISZApART moziban - közölte Demeter István fesztiváligazgató az MTI-vel.

Hirdetés

    Tájékoztatása szerint az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál néven megújított seregszemlén a névadó művész szellemisége alapján az új kategóriában azokat az alkotásokat állítják majd a középpontba, ahol a mondanivaló szempontjából meghatározó a film látványvilága. 
 
    Demeter István elmondta: a fesztiválra a 2016. január 1. után készült filmek nevezését várják. Így a Látvány kategóriába azok az egészestés európai alkotások nevezhetők, amelyekben a film mondanivalója szempontjából meghatározó a mű látványvilága és jól észrevehető a látványtervező munkája az alkotás folyamatában.
 
    A - hagyományos - Képzőművészeti kategóriába benevezett művektől elvárás, hogy az alkotások filmes eszközökkel történő bemutatására, újraértelmezésére vállalkozzanak, illetve egy vagy több képzőművész vagy művészeti csoport életét, annak egyes szakaszait örökítsék meg. Itt a helye azoknak a filmeknek is, amelyek a képzőművészet egyes irányzatait, korszakait, társadalmi összefüggéseit tárják fel. Végül e kategóriába várják a képzőművészet valamely eszközének felhasználásával készült produkciókat, így például a kísérleti vagy az animációs filmeket. A nevezési határidő 2018. május 20.
 
    A szolnoki fesztivál névadója, Alexandre Trauner (Trau Sándor néven) 1906. szeptember 3-án született Budapesten, és 1993. december 5-én hunyt el Omonville-la-Petite-ben. A magyar származású francia festőművész és grafikus díszlettervezőként szerzett hírnevet a filmvilágban. Díszletei számos, különböző elismerésekkel díjazott és világszerte ismertté vált filmben láthatók.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.03.13. 10.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget