Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

Bíróság elé álltak az agresszív sofőrök

2018.04.11 16:02. - Kovács Janka

Nemrégiben két tárgyalás is volt, amelyben agresszív sofőrök felett ítélkezett a Szolnoki Törvényszék.

Hirdetés

Jogerősen lezárult annak büntetlen előéletű huszonéves férfinak a büntetőügye, aki tavaly nyáron az egyik törökszentmiklósi utcában meg akarta leckéztetni az elé későn kikanyarodó, őt fékezésre kényszerítő másik autóst, de meggondolatlan, vakmerő manőverével végül ő okozott balesetet.

Az eset 2017. május 16-án reggel kilenc óra körül Jász-Nagykun-Szolnok Megye harmadik legnagyobb településén, Törökszentmiklóson történt. A fiatalember a város egyik utcájában autózott, amikor elé kanyarodott egy másik kocsi, emiatt fékeznie kellett, amin felháborodott, és úgy döntött, megleckézteti a másik autóst. Elkezdte előzni, el is haladt mellette, de mielőtt a jobb oldali sávba teljesen visszatért volna beletaposott a fékbe, hogy a „neveletlen” sofőrt fékezésre kényszerítse. Utóbbi szintén megpróbált fékezni, de az ütközést nem tudta elkerülni, autója bal első lökhárítójával a másik autó jobb hátsó lökhárítójának ütközött. Szerencsére egyik sofőr sem sérült meg, de mindkét kocsi összetört.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, közúti veszélyeztetést követ el, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki.

Az ügyben 2017. június 9-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség, a Szolnoki Járásbíróság pedig néhány nap múlva, 2017. június 13-án hozott ítéletet: a büntetlen előéletű, húszas éveiben járó férfit közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 300.000 Ft pénzbüntetésre és 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az ügyben a napokban született jogerős döntés. A Szolnoki Törvényszék 2018. április 3-án meghozott másodfokú határozatában az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak, a 300.000 Ft pénzbüntetést pedig elegendőnek találta, az alkalmazott eltiltás tartamát azonban, az elsőfokú döntést súlyosítva 6 hónapról 10 hónapra felemelte.

-----

A Szolnoki Járásbíróság távollétében, garázdaság vétsége miatt 99.000 Ft pénzbüntetésre ítélte azt a húszas évei elején járó, büntetlen előéletű nőt, aki a nem jogerős ítélet szerint az egyik szolnoki benzinkúton kishíján nekihajtott kocsijával egy betegszállító autónak, majd leköpte, rugdosta és egyik utasát is bántalmazta.

Az eset 2016. október 5-én éjjel az egyik szolnoki benzinkúton történt. A betegszállító a tankolást követően éppen elindult volna, amikor a fiatal hölgy kocsijával kis híján belerohant. A betegszállító kocsiban utazó egyik férfi hangot adott nemtetszésének, amit a nő meghallott. Feldúlt állapotban kiszállt a kocsijából, a betegszállító kocsi jobb oldalához ment, leköpte és belerúgott, majd a nyitott ajtón keresztül ruhájánál fogva megrángatta és leköpte a rá megjegyzést tevő férfit, végül visszaült kocsijába és elhajtott.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, garázdaságot követ el, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

Az ügyben tavaly márciusban emelt vádat az ügyészség. Az eljárás során a fiatal nő tartózkodási helye nem volt megállapítható, ezért a Szolnoki Járásbíróság távollétében folytatta le az eljárást, és a napokban, 2018. április 5-én hozott ítéletet. A büntetlen előéletű, húszas évei elején járó nőt garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek, amiért 99.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész és a védő ugyan tudomásul vette az ítéletet, a vádlott azonban a részére hirdetményi úton kézbesítendő ítélet ellen a hirdetményben megjelölt határidőn belül még fellebbezést jelenthet be.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget