Ma 2018. 9. 25, kedd, Eufrozina napja van.

Amit tudni lehet a munkaerő-kölcsönzésről

2018.04.20 09:13. - Kovács Janka

A munkaerő-kölcsönzés az a tevékenység, amelynek keretében a kölcsönbeadó a vele kölcsönzés céljából munkajogviszonyban álló munkavállalót ellenérték fejében munkavégzésre a kölcsönvevőnek ideiglenesen átengedi. Mindezt a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény fogalmazza meg, és szabályozza a hozzá kapcsolódó jogokat és kötelességeket. (Hirdetés)


Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló szerződést köt egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céggel, akik őt kiközvetítik egy munkaadónak, akinek munkavállalóra van szüksége, többnyire meghatározott ideig. Ez több okból is előnyös, mivel a munkaadónak nem kell a toborzással, kiválasztással, adminisztrációval foglalkoznia, míg a munkavállalót is megilletik a munkaadó többi munkavállalójához hasonló jogkörök, juttatások, valamint egyenlő bánásmódot ír elő a Munka Törvénykönyve, habár mindezeket csak a 184. munkanaptól kell kötelezően alkalmazni.

Ez egy hármas jogviszony, melyben a munkaadói jogköröket megosztva gyakorolja a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő is. Ezzel szemben, ha a munkaviszony megszüntetéséről van szó, azt kizárólag a kölcsönző fél teheti meg, ezt a jogot csak ő gyakorolhatja. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a kikölcsönzés ideje alatt a munkáltatói feladatok elvégzése és az ehhez kapcsolódó jogok a munkaadót illetik, illetve terhelik.

A törvényi szabályozás jelenleg 5 év időtartamig engedi a munkaerő-kölcsönzést egy adott munkavállalónak ugyanahhoz a munkaadóhoz. Ebbe beletartozik az is, ha valamilyen okból a munkavállaló keresőképtelen lesz, tehát akkor is ketyeg az 5 év. Amennyiben ezt újra igénybe vennék, minimum fél év időintervallumnak el kell telnie a két kölcsönzés között.

A kölcsönzött munkavállalónak könnyebben és gyorsabban mondhat fel a munkaadó, mivel ide tartozik az is, ha a munkavállalót helyettesítésre vették fel, és megszűnik a helyettesítés oka, tehát a munkájára nincs már szükség, vagy csak annak a munkavállalónak a munkájára nincs szükség, ergo a munkaadó nem elégedett a teljesítményével. Jelen esetben a felmondási idő is rövidebb, mindössze 15 nap, kivéve, ha kölcsönbeadó miatt szűnik meg a munkaviszony, történik a felmondás. Amennyiben kötelességszegés miatt történik a felmondás a munkaadó részéről, akkor nincs felmondási idő, hanem azonnali hatállyal megszűnik a munkaviszony, de csak akkor, ha a tudomására jutástól számított 5 napon belül tájékoztatja a kölcsönbeadót, illetve bűncselekmény esetén az elévülési határidőig.

Ha szeretne még többet megtudni a munkaerő-kölcsönzés feltételeiről vagy éppen egy ilyen területen tevékenykedő vállalatot keres, forduljon bizalommal a MADS Marketing Kft. munkatársaihoz.

 

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.09.19. 37.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget