Ma 2019. 3. 22, péntek, Benedek napja van.

Mi szerepeljen az önéletrajzban pályakezdőként?

2018.04.20 09:31. - Kovács Janka

Pályakezdőként elakad az ember szava, ha azzal a kérdéssel találkozik, hogy van-e szakmai tapasztalata, vagy bármilyen tapasztalata a korábbiakból. Ilyenkor jön jól, ha a korábbiakban vállalt diákmunkát, mert ez kifejezetten jó fényt vet az álláskeresőre. Na de menjünk sorba, lássuk mi az, ami feltétlenül szerepeljen az önéletrajzban ahhoz, hogy esélyünk legyen az álommunka elnyerésére. (Hirdetés)


Először is, mindenképp tüntessük fel az iskolai és egyéb végzettségeket, mint a középiskola, felsőoktatási intézmény adatai, esetlegesen nyelvvizsgát vagy vezetői engedélyt. Ide tartozik az is, ha részt vettünk TDK vagy OTDK versenyen, annak eredménye is jó pontot jelenthet, ugyanúgy, mint az általunk végzett közösségi munka, elnyert ösztöndíjak is.

Ha esetleg külföldön is lehetőségünk nyílt tanulni, azt mindenképp írjuk bele, mivel többnyire szívesebben alkalmaznak olyan embert, akinek van külföldi tapasztalata tanulmányok terén (is). Tehát mindenképp szerepeljen, hogy hol tanultunk és mennyi ideig, mit végeztünk el.

Amennyiben diákmunkát végeztünk, az is legyen benne, mivel ez a megbízhatóság és terhelhetőség tekintetében ad egy kis lökést. Ide érdemes beírni a céget, a munkakört és esetleg az iskolaszövetkezetet, amin keresztül munkát vállaltunk. Ha volt szerencsénk közérdekű, vagy önkéntes munkát végezni, esetleg jótékonysági esemény szervezésében szerepet vállalni, az is dicséretes lehet a leendő munkahely szempontjából.

Célszerű felkészülni a lehetséges kérdésekre, ilyen például, hogy ha van nyelvismeretünk, lehet, hogy azon a nyelven is tesznek fel kérdéseket, hogy lássák mennyire tudjuk használni azt. Ha pedig van némi tapasztalatunk abban, amilyen munkakört be szeretnénk tölteni, akkor azt mindenképp hangsúlyozzuk. Gondolok itt arra, hogy ha óvodába szeretnénk dolgozni, előnyt jelenthet a bébiszitterként szerzett tapasztalat, vagy ha tolmács munkát végeznénk, akkor az idegen nyelvterületen szerzett ismeretek.

Nem szabad bátortalannak lenni az első állásinterjún, de harsánynak sem, mert a visszahúzódó magatartás azt sugallja, hogy nem merünk kezdeményezni, nem mondjuk ki, ha jó ötleteink vannak, míg a harsánynál esetleg nem csináljuk meg a munkát, talán hangemberek vagyunk, ami a főnökség szempontjából nem biztos, hogy jó pont. Ha esetleg eleinte nem a legizgalmasabb munkákat bízzák ránk, mindig tartsuk észben, hogy valahol kezdeni kell a tapasztalatszerzést. A megfelelő hozzáállással és alázattal hamar kaphatunk érdekesebb, felelősségteljesebb feladatokat, csak lássák, hogy érdekel a vállalt munkánk, szívesen és lelkesen csináljuk azt.

Ha még az egyetemi éveink alatt úgy érezzük, hogy szeretnénk munkát vállalni, hogy a diploma megszerzése után már legyen mit írni az önéletrajzba, érdemes körülnézni a MADS Iskolaszövetkezet aktuális munkái között.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.03.13. 10.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget