Ma 2019. 4. 25, csütörtök, Márk napja van.

Csillaglessel és izgalmas előadásokkal vár a Múzeumok Éjszakáján a TIT

2018.06.19 11:30. - Kovács Janka

Ebben az évben már az ötödik alkalommal csatlakozott a szolnoki TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló a Múzeumok Éjszakájához. Izgalmas, "Földönkívüli" programmal várják az érdeklődőket.


Ahogy már megszokhattuk, minden éven van lehetőség a toronyház tetejéről megtekinteni a város panorámáját és belekukkantani a távcsövekbe is. Ezt a programot idén is megtartja a TIT: lehetőség nyílik a Vénusz, a Hold, a Jupiter, a Mars, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz megszemlélésére is, továbbá egy kisbolygót is meg lehet tekinteni, de hogy melyiket pontosan, azt egyelőre nem árulták el a szervezők.


Csatlakozz az eseményhez a Facebook-on!


A programokról Szabó Szabolcs, a TIT oszlopos tagja beszélt:
 
Első előadásunk -ahogy eddig is szokott lenni-, egy rövid csillagászattörténeti érdekesség lesz, Nagy Károly- reformkori csillagászunkról fog szólni, kinek tevékenysége idén és jövőre egy különleges megvilágításba kerül több mint, egy évszázad távlatából is. Előadónk Halmai István lesz, aki a CSIMABI – Csillagászat Magyar nyelvű Bibliográfiájának egyik jeles szerkesztője, amatőrcsillagász és amatőr csillagászattörténész, a témát olyan alaposan és mélyrehatóan ismeri, hogy szakmai berkekben a neve nem cseng ismeretlenül.

Az est második programját Kontér Fruzsina földrajz-matematika szakos tanárnő fogja tartani, élményekkel dús beszámolója, útleírása Izlandról, ahol a szerencse jóvoltából a tanárnő már többször is megfordult. Előadásának esszenciája az lesz, hogy egy igazi útleírást, egy igazi földrajzi szemlélettel átélt előadást hallhatunk.
 
Az előadása utáni következő program (derült idő esetén) a naplemente megtekintése, amelyhez nincs hasonló. A nyári napforduló naplementéje a horizonton messze északnyugaton következik be. A rendkívül romantikus látványon kívül tudományos jelentősséggel is bír. Érdekes látvány ez különösen akkor, ha az, aki megfigyeli, másnap hajnalban a napkeltét is meg tudja ugyanarról a helyről nézni. Közben a figyelmesek már észlelhetik a Vénuszt és a Jupitert is, a Holddal egyetemben.

Naplemente után a kedves érdeklődőket meginvitáljuk a 2-es terembe, mely egy rövid időre egy képzeletbeli űrhajóvá változva, hatalmas idő és térbeli távolságokat fog megtenni, reméljük teljes utaslétszámmal. Korpás Zoltán „űrpilóta” és Szabó Szabolcs „űrkalauz” segítségével egy interaktív repülésen vehetünk majd részt, amelyben az amatőrcsillagászok közkedvelt égitestjeit, a naprendszer bolygóit és csillagrendszerünk legszebb objektumait repüljük körbe. 

Az Űrkaland előadás után derült időben a látványosabb égitestekre akár szabad szemes pillantást is lehet vetni a tetőről, távcsövek segítségével és a szakkör tagjainak közreműködésével. Terítékre kerülnek naprendszerünk égitestjei, mint a Jupiter, a Mars és a Szaturnusz. Ebben a sorrendben. A kitartóak az est folyamán tovább bővíthetik a naprendszer bolygóinak bezsebelt-megszemlélt sorát, hajnalban ugyanis láthatóvá válik az Uránusz és a Neptunusz is.

Az est utolsó hivatalos programjaként a kitartók bepillantást nyerhetnek a profi és az amatőrcsillagászat szerves együttműködésébe. Megismerhetik az amatőrcsillagászat lényegét, felelősségét, „hivatását”, és életérzéseit Szabó Szabolcs amatőrcsillagász és amatőr asztrofotós előadásának keretén belül. Előadásának személyessége egyenes ágon következik abból, hogy előadásában jelentős mennyiségben a csillagászati szakkör tagjainak felvételeiből szemezget.
 
Az előadás után távcsöves bemutatással zárul az est.
 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.04.24. 16.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget