Ma 2018. 11. 14, szerda, Aliz napja van.

Már van eredménye a művésztelepi ásatásnak

2018.06.25 13:19. - Kovács Janka

A Művésztelep Szolnok egykori várának helyén fekszik. A telep hamarosan megújul: modern, kiállításra is alkalmas épületekkel fog bővülni. Az építkezés megkezdése előtt azonban elengedhetetlen, hogy ásatásokat végezzenek Szolnok legfontosabb történelmi helyszínén.

Hirdetés

Aki a Vártemplom felé jár, bizonyára próbált már bekukkantani a Művésztelep kerítésén belülre, hogy meglássa, mi is folyik ott. Az áprilisban kezdődött ásatás eredményre vezetett és június közepén már láthatóvá váltak az egykori épületek falmaradványai.
 

- Ez az egyik legfontosabb régészeti feltárása a belvárosnak, hiszen eddig semmilyen ekkora volumenű és ehhez hasonló még nem volt Szolnokon, még a település 900 éves fennállásának alkalmára sem – kezdte Dr. Kertész Róbert, a Damjanich János Múzeum régésze, aki az ásatást vezeti.
 

Pedig a vár központi helyet foglalt el a város életében és egészen idáig szinte semmilyen komolyabb információ nem állt rendelkezésünkre vele kapcsolatban, csupán az írott forrásokra és a rajzokra lehetett hagyatkozni.
 

- Pár évvel ezelőtt egy padlásról került elő egy városunkban eltemetett magasrangú főúrnak, Mátyás király legfontosabb emberének vörösmárvány sírkőtöredéke, ami már sejttette Szolnok jelentőségét – folytatta.
 

- A feltárást megelőző próbaásatások eredményesek voltak és bizonyossá vált, hogy értékes leletek találhatók azon a helyen, ahol az építkezés fog megkezdődni. A nyár elejéig három régészeti szelvényt sikerült fellelni, ez három épület – mondta.
 

A vár 1552-ben épült, de a környezete már előtte is jelentős helynek számított. Az egyik fellelt épület egy 19. századi kaszárnya, amelyet egy 15. századi alapjaira húztak fel. Ez kétszintes volt: a pincéjében tartották a katonák a bort és a raktározandó felszereléseket, míg felette szálláshelyek voltak. Sőt, egy 16. századi kaszárnya is előkerült, ennél korábbi épületet nem is találhatunk a városban! A kaszárnyák padlóit 1552-ben mintegy 1400 katona taposta. 

- Tudniillik, ez egy rétegtani ásatás, amely során járószinteket bontunk ki és így 1552-től egészen a Rákóczi-korig, és még a vár megszüntetése utáni időből is találunk falmaradványokat – fogalmazott. Ezek a kincsek a földfelszín alatt mintegy 1,5 méterrel találhatók. Hozzátette, sajnos Szolnokon szokás volt, hogy a már használaton kívüli vagy rossz állapotú épületet lebontották és a köveit, tégláit egy újhoz használták fel, így soknak jó esetben is csak a nyomai látszódnak. A megmaradt 16. századi épület talán azért élhette túl az időt, mert betemethette a föld és elfeledhették az itt élők, hogy ott téglát és követ találhatnak a következő ház felhúzásához.
 

- A téglákon és a köveken túl találtunk a területen Rákóczi-korabeli és oszmán pénzérméket, pipát, cserépdarabot, állatcsontot is, de előkerült több mint 40 darab ágyúgolyó is, amit a vár utolsó ostromakor használhattak – sorolta. A Bástya úti részen történő ásatás során törökkori veremház, és ebben az időben készült út is előkerült.
 

A mostani ásatás óriási jelentőséggel bír a város számára, hiszen eddig csak feltételezni lehetett, hol, milyen épület állt a vár területén. Most egy lépéssel közelebb kerültünk a pontos meghatározáshoz, de ez még mindig nem elég ahhoz, hogy elegendő információ birtokába kerüljenek a régészek. A vár teljes területe 60 ezer négyzetméter volt, és ebből jelenleg 1200 négyzetmétert tudnak most feltárni a várprojekt keretében, így Szolnok történelmének hiányzó darabjai lassacskán helyükre kerülnek. A feltárás várhatóan szeptemberig tart, addig még számos értékes lelet kerülhet elő a földből. 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.07. 44.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget