Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

Legyünk óvatosak a szabadtéri tüzekkel, a tűzoltók már több riasztást is kaptak a napokban

2018.07.04 15:01. - Kovács Janka

Az elmúlt napon több olyan esethez vonultak Jász-Nagykun-Szolnok megye tűzoltói, amely során szabadtéren keletkezett tűz harapódzott el. Összesen hat ilyen jellegű esemény történt tegnap.

Hirdetés

A legsúlyosabb helyzet Kunszentmárton határában alakult ki, ahol körülbelül másfél hektáron égett avar, gaz és nádas. A tüzet csak három vízsugárral sikerült megfékeznie a kunszentmártoni és a szarvasi hivatásos tűzoltóknak. Szerencsére senki sem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

 

Az utóbbi időszakban kevés csapadék esett megyénkben, ezért akár egy kisebb szikra is begyújthatja a növényzetet, a lángok pedig gyorsan elterjedhetnek. Fontos tehát felhívni a figyelmet a szabadtéri tüzek megelőzésére, hiszen ezek kilencvenkilenc százalékát emberi gondatlanság okozza!

 

- Belterületen általában tilos szabad téren égetni, kivéve ott, ahol ezt önkormányzati rendelet megengedi. Természetesen a kerti grillezés, a szabadtéren való sütés-főzés továbbra is megengedett a tűz állandó felügyelete mellett.

- A külterületen lévő lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkező hulladék égetését előzetesen engedélyeztetni kell az illetékes környezetvédelmi és tűzvédelmi hatósággal.

- Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor is tilos a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi. Aki megszegi a szabályokat, bírságot kaphat!

 

Ha megengedett a tűzgyújtás, akkor fontos az alapvető szabályok betartása:

- A szabadban gyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!

- Mindig legyen a tűz közelében megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz vagy homok) és kéziszerszám, ami segítheti a lángok megfékezését.

- Csak akkora tüzet gyújtsunk, amelyet felügyelet alatt tudunk tartani!

- Tűzgyújtás előtt tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének!

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget