Ma 2020. 2. 17, hétfő, Donát napja van.

Átengedte a volánt ittas barátjának, végül a hátsó szélvédőn repült ki

2018.07.06 11:06. - Kovács Janka

A napokban jogerősen lezárult, annak a két, harmincas éveiben járó férfinak a büntetőügye, akik egy őszi éjszakán, Jászapáti és Jászszentandrás között, egyik szórakozóhelyről a másikra tartva, autóval az útmenti fáknak csapódtak. A sofőr ittas volt, amit az utasa is tudott, mégis megengedte részeg barátjának, hogy az apja kocsiját vezesse. Az autó összetört, az utas súlyosan megsérült, és a társához hasonlóan a bíróság előtt is felelnie kellett a tettéért. Képünk illusztráció!


Az eset 2016. október 9-én este a jászságban történt. A két fiatal férfi Jászapátin, az egyik vendéglőben italozott. Mindketten szeszes italt fogyasztottak. Már majdnem tizenegy óra volt, amikor úgy döntöttek, hogy átmennek a szomszédos községbe, Jászszentandrásra, hogy ott tovább szórakozzanak. Egyikük az apja kocsijával érkezett. Nem akart ittasan vezetni, de tudta, hogy a barátja sem józan, mégis átengedte neki a volánt. Autóba ültek, és átmentek Jászszentandrásra. A szórakozóhelyet azonban zárva találták, ezért visszaindultak Jászapátira. Egyikük sem volt bekötve.

 

A visszaúton a sofőr már nem tudta az úttesten tartani az autót, és az egyik kanyarban jobbra lehaladt az útról, majd ijedtében túlzottan balra kormányozott, és a kocsival az út menti fáknak ütközött. Az autó összetört, és mindketten megsérültek. A sofőr könnyebb, 8 napon belül gyógyuló sérülésekkel megúszta a felelőtlen kalandot, de utasa, aki az ütközéskor kizuhant a hátsó szélvédőn, csigolyatörést szenvedett.

 

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, ittas járművezetést követ el számos más eset mellett az, aki ittas állapotban, közúton gépi meghajtású járművet pl. személygépkocsit vezet. A bűncselekmény súlyosabban minősül, ha 8 napon túl gyógyuló sérülést, azaz súlyos testi sértést pl. csonttörést okoz. Azonban nem csupán ittasan vezetni tilos, a volánt sem szabad ittas személynek átengedni. Ugyanis bűncselekményt, a járművezetés tiltott átengedését követi el számos más eset mellett az, aki közúton, gépi meghajtású jármű vezetését ittas személynek engedi át.

 

Az ügyben 2017. február 8-án emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Jászberényi Járásbíróság pedig 2018. január 15-én hozott elsőfokú ítéletet. A büntetlen előéletű sofőrt, aki ittasan az árokba hajtott, ittas járművezetés bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 250.000 Ft pénzbüntetésre ítélte és 1 év 5 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől. A szintén büntetlen előéletű utasát pedig, aki az apja kocsijának volánját ittas barátjának engedte át, járművezetés tiltott átengedésének vétségében találta bűnösnek, 150.000 Ft pénzbüntetésre és 3 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

 

Az ítélet nem emelkedett elsőfokon jogerőre. Az ügyész a kiszabott büntetés súlyosításáért, míg a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen lezárult.

 

A Szolnoki Törvényszék 2018. június 26-án meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak, az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetést azonban túlságosan enyhének találta, ezért az ittas sofőr közúti járművezetéstől eltiltását 1 év 5 hónapról 2 évre, míg utasa eltiltását 3-ról 7 hónapra felemelte.

 

Képünk illusztráció!

Szolnok, 2018. július 5.

a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.12 (6. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget