Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

Tiszafüred posztumusz díszpolgárává avatta Görgey Artúrt

2018.07.06 11:01. - Kovács Janka

Az elismerő  címet a honvédtábornok leszármazottja Albertné Görgey Zsuzsanna és  oldalági rokona, Görgey Endre vették át.

Hirdetés

Tiszafüred Város Napja alkalmából Tiszafüred Díszpolgára posztumusz  kitüntetést adományozott a város születésének 200. évfordulóján, Görgey  Artúrnak, az 1848/49-es szabadságharc kiemelkedő alakjának. Az elismerő címet a honvédtábornok leszármazottja Albertné Görgey Zsuzsanna és  oldalági rokona, Görgey Endre vették át.
 
 
A Tiszafüredi Halasnapok előtt hagyomány, hogy egy nappal előtte  rendezik meg a város napi ünnepséget, amelynek idén július 5-én  Tiszafüred-Örvény adott otthont. A Hableány hotel rendezvénytermében  több százan gyűltek össze, hogy részt vegyenek a Város Napja, a Semmelweis nap és a Köztisztviselők napja alkalmából szervezett programon, ahol köszöntőt mondott Kovács Sándor, a térség országgyűlési  képviselője és Ujvári Imre, a település polgármestere. Az ünnepségen több díjat is átadtak.
 
Posztumusz díszpolgári címet kapott Görgey Artúr, az 1848-49-es  forradalom és szabadságharc főparancsnoka, akinek jelentős szerepe volt  Tiszafüreden, a Lipcsey-kúriában az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat kidolgozásában és levezénylésében. A méltatásban Áder János, köztársasági elnök szavait is idézték: „Fejet hajtunk a magyar  történelem legsikeresebb, legbátrabb hadvezére előtt. Egy döntés a történelemben néha csak a rossz és a még nagyobb rossz közötti választásról szól. Az utókor mégis könnyen ítél, immáron a maga mércéje 
szerint, könyörtelenül és gyakran igazságtalanul. A tények feledésbe merülnek, az érvek árnyalata eltűnik, a magyarázatok szálai felfeslenek, a megkopott valóság rajzolatában a leggyakrabban hangoztatott vélemény tűnik igaznak. Valahogy így halványultak el a közös emlékezetből Görgey Artúr érdemei, és így fabrikált belőle bűnbakot egy keserű és igaztalan 
vád".
 
A köszöntőben az is elhangzott, hogy Tiszafüred városa erkölcsi kötelességének érezte, hogy a posztumusz díszpolgári cím adományozásával, születésének 200. évfordulóján támogassa Görgey Artúr érdemeinek elismerését. A címet a Görgey család képviseletében Albertné Görgey Zsuzsanna és Görgey Endre vették át.
 
Az ünnepségen több intézményvezető, illetve közéleti személyiség is elismerést kapott. Tiszafüred Város Kultúrájáért elismerő díjat kapott Mester Marianna óvodavezető, a Szent Imre Katolikus általános iskola és Háromkirályok Óvoda óvodavezetője és Ozsváth János igazgató, a Bán Zsigmond Református Általános Iskola Intézményvezetője. Tiszafüred Város 
Egészségügyi és Szociális Szolgálatáért elismerő díjban részesült Dr. Szabó Béla Antal urológus,szakorvos. „Tiszafüredért” kitüntető díjat 
kapott Zobolyák András, a Főnix Televízió főszerkesztője. Tiszafüred Közbiztonságáért elismerést adományozott az önkormányzat Ferge Leventének, a Tiszafüredi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjének.
 
A Semmelweis nap és Köztisztviselők napja alkalmából Polgármesteri Emlékérmet kapott Ádámné Holló Szilvia Zsuzsanna, a Tiszafüredi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának Osztályvezetője. Polgármesteri Emlékplakettet vehetett át Dr. Szabó Erika Jegyzői irodavezető és Baloghné Papp Zsuzsanna pénzügyi irodavezető. Polgármesteri elismerésben részesült Tardi Tivadar mentőtiszt, Csorbáné Forgács Beáta asszisztens, Ficsor Lászlóné a Pro Labor Kft. munkatársa, Bessenyei Lászlóné a Pátria Patika gyógyszerésze és Nagy Tóth Kinga vezető gyógytornász.
 
Az idén 40 éves Tiszafüredi Halasnapok július 6-án 15.30 kezdődik meg a Karneváli felvonulással. A karneváli menetben a Tiszafüredi Városházától a Tisza-partig tartó 2,5 km-es szakaszon felvonul - számos művészeti csoport mellett - Debrecen díszvendégekén a Valcer Táncstúdió, illetve a Hajdú Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja.
 
Három napon keresztül olyan sztárok szerepelnek a Tisza-tavi város legnagyobb programján mint például Majka & Curtis, a Wellhello, Kowalsky meg a Vega, az Edda vagy a Tankcsapda. A Halas téri koncertek mellett a Morotva Kerékpáros Pihenőparkban szombaton megrendezik a III. Tiszai Halételek Gasztrofesztiválját, de nagy érdeklődésre számíthat Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, többszörös Guinness-rekorder légi bemutatója.
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget