Ma 2020. 7. 14, kedd, &Őrs napja van.

A 3D nyomtatás forradalmasítani fogja az űrkutatást is!

2018.07.09 10:03. - Kovács Janka

Bő két évvel ezelőtt olvashattunk arról, hogy a Nemzetközi Űrállomás űrsétát tett űrhajósainak sikerült a világ első 3D nyomtatással készült műholdját kijuttatni a világűrbe. A helyzet egészen pontosan úgy áll, hogy a feljuttatott műhold ugyan még hagyományos elektronikával rendelkező szerkezetnek az akkumulátora, illetve annak külső burkolata készült a földi körülmények között már számos területen bizonyító 3D nyomtatással. Az elmúlt évtizedekben véghezvitt hasonló kezdeményezések célja mindenekelőtt az volt, hogy a kutatók kiderítsék azt a tényt: a 3D nyomtatással készült alkatrészek miként képesek kiállni a világűrben uralkodó körülményeket. A szakemberek szerint az alkatrészek nagyon jól vizsgáztak a világűrben.


(Hirdetés)

 

A technológia az űrkutatás több területén hasznosítható!

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a 3D nyomtatás az űrkutatás több területén hasznosítható lesz a jövőben. A legjelentősebb hazai és külföldi szakemberek szerint a kulcskérdést az jelenti, hogy a világűrben sikerül-e a műholdak különböző alkatrészeinek összeszerelését hosszútávon kivitelezni. Tény ugyanis, hogy a műholdak földi összeszerelése, majd a világűrbe történő fellövése nem olcsó mulatság. A fentiek vonatkozásában a nemzetközi elismertségnek örvendő Made in Space nevű cég a közelmúltban adott hírt a világszenzációnak számító tudományos eredményéről. A Made in Space szerint ugyanis megfelelő technológiai háttérrel kivitelezhető a szóban forgó eszközök világűrben történő összeszerelése.

 

Gyermekcipőben jár, de van benne lehetőség!

A kutatók persze tisztában vannak vele, hogy a 3D nyomtatás egy ugyan évek óta meglévő találmány, döntően prototípusok előállításához és szemléltetéséhez használják, de több vonatkozásban is gyermekcipőben járó technológiát jelent. A működési elv ellenben – amelynek lényege, hogy a nyomtató háromdimenziós tárgyakat képes előállítani több réteg egymásra illesztésével – a cég szerint jól alkalmazható a világűrben. A műholdak és általában az űrkutatás területén 3D nyomtatás azért bír kiemelt jelentőséggel, mert akár tizedmilliméter vastagságú rétegeket is használhat, amely gyakorlatilag nélkülözhetetlen a szóban forgó területen. Bár a legfrissebb hírek szerint a cég egyelőre még távol van attól, hogy a gyakorlatba is átültethesse terveit, néhány területen tényleges előrelépést mutatott fel. Létezik már például az a 3D nyomtató segítségével előállított műanyag, amely képes ellenállni a világűr szélsőséges körülményeinek – írja a nyomtatoalkatresz.hu oldal..  

 

Az alkatrészgyártásban idő- és üzemanyag megtakarítást jelent

A Made in Space szakembereinek megítélése szerint a 3D nyomtatás az alkatrészgyártásban idő- és üzemanyag megtakarítást jelenthet az űrkutatásban. A nemzetközi elismertségnek örvendő cég szerint a 3D nyomtatók a fémekhez és műanyagokhoz hasonló alapanyagok felhasználásával távirányítás mellett láthatnák el feladatukat. A szatelliteket napjainkban is még úgy szerelik fel, hogy azok minden egyes alkatrészének túl kell élnie a kilövés után tapasztalható extrém gyorsulás fizikai kihívásait. A világűrben alkalmazható 3D nyomtatók jelentőség éppen abban rejlene, hogy segítségükkel a szatellitek már a születésük pillanatától nullgravitációs környezetben üzemelnének. A Made in Space tervei szerint a műholdak alapanyagait zselésített formában rögzítenék a hordozórakétára, amely nemcsak a rakomány össztömegét csökkentené, de vélhetően jelentős üzemanyag megtakarítást is jelentene. A 3D nyomtatás olyan vészhelyzetek esetén is innovációt jelentene, amikor egy esetlegesen meghibásodott alkatrész kicserélése nem várhat sokáig. A technológia ilyen esetekben nem pusztán anyagi és időmegtakarítási szempontból lenne nélkülözhetetlen, hanem az élet védelme szempontjából is.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget