Ma 2018. 12. 12, szerda, Gabriella napja van.

A humor előnyei az előadásokban

2018.07.20 14:15. - Kovács Janka

Nem mindenki tud humorosan előadni, de azért, mint a legtöbb dolog, ez is tanulható. Nem viccet kell mesélni előadás közben, de egy kis iróniával, szarkazmussal, könnyen elejét vehetjük a beszédünk ellaposodásának és még a közönség is jót mosolyoghat rajta. (Hirdetés)


 

Miért jó, ha csempészel egy kis humort az előadásodba?

Mindennek az alapja, hogy az emberek többsége szeret nevetni, de legalábbis mosolyogni. Azon kívül, hogy a nevetés rengeteg izmot dolgoztat meg az arcunkon és a testünkben egyaránt, ezen felül endorfint is termel, ami a boldogságért felelős, így az ember sokkal pozitívabban képes látni az olykor kilátástalannak tűnő helyzeteket is. A nevetés bármikor képes kimozdítani a hallgatóságot az unott közönyből, de a feszült figyelemből is. Humoros lehet akár egy szóvicc vagy egy szókapcsolat is, nem muszáj egy egész viccet elsütni.

Miért hatásos a vicc? A viccek általában felvázolnak egy adott szituációt, ami egy tematika szerint halad. A csattanó ennek rendszerint a tökéletes ellentéte, így tuti nem az történik amire számítunk. Ezt az infót az agyunk úgy értékeli, mint egy hirtelen, ijesztő dolgot, ezért adunk ki olyan hangot (nevetés), mint a csimpánz, aki a társait a fenyegető veszélyre figyelmeztet.
A humor továbbá növeli a bizalmat és a megbízhatóságot. Ez onnan szűrhető le, hogy kutatásokkal is bebizonyították, hogy a viccesen reklámozott termékeket gyakrabban keresik a vásárlók, jobban emlékeznek rá.

 

Mosoly vs. műmosoly

Az emberek jórésze nincs tisztában vele, de nem is olyan nehéz megkülönböztetni a mosolyt a műmosolytól. Itt is nagyon igaz a mondás, hogy csak a szemét kell figyelni az illetőnek. Mivel az járomcsonti izmokat bármikor kedvünkre húzhatjuk el, ezért a szánkkal bármikor képesek vagyunk mosolyra, még akkor is ha éppen nem azt érezzük. De a szemkörnyéki izmok ilyen tekintetben sem hazudnak, mivel azok önkéntelenül mozdulnak, ezért mindig az őszinte érzelmeinkről árulkodnak.

 

Mivel tarolhatsz?

Mivel nem létezik olyan poén, amin mindenki egyformán nevetne, ezért soha nincs könnyű dolgunk. A humor országonként is változik, sőt generációnként, társadalmanként is. Amivel nehéz mellé lőni, az az irónia, az önirónia és a túlzás. Ezeket az emberek jórésze érti és értékeli is. Esetleg nyerő lehet még az ellentétek alkalmazása is, a kiszámíthatóság megtörése is. Mint említettük, a viccek is ezért roppant népszerűek és humorosak.

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy a humor nemhogy nem rontja el az előadást, hanem igenis segít annak teljessé tételében, kibontakoztatásában. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel a kapcsolatot Dr. Prezi csapatával, hogy megtudja hol csatlakozhat hozzájuk!

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.12.05. 48.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget