Ma 2018. 12. 10, hétfő, Judit napja van.

ÁSZF? Véd vagy árt?

2018.07.25 10:04. - Kovács Janka

Az Általános Szerződési feltételek, ismertebb nevén ÁSZF, egyre gyakrabban jelennek meg az üzleti élet után most már mindenhol. Legyen az egy internetes vásárlás, vagy akár egy weboldalra való regisztráció, bárhol belefuthatunk. Ez egy sablonra épülő feltételrendszer, amit az emberek jelentős része nem olvas el, csak bejelöli, hogy elfogadja és kész is, probléma letudva. Igen ám, de mint minden, ez is tartogathat buktatókat. Lássuk, hogy mik is lehetnek ezek. 


(Hirdetés)

A Szolgáltató mindenek felett

Ennek általában az a lényege, hogy a Szolgáltató irányából leegyszerűsítse a szerződéskötési feltételeket, az adatok kezelését, valamint az adminisztrációval kapcsolatos terhek csökkentése a gazdasági társaságok esetében. Gyakran találkozni olyannal is, hogy az ÁSZF úgy van összeállítva, hogy rejtve a Szolgáltatónak kedvez a Partner, vagy a Fogyasztóval szemben.

Természetesen, mint minden szerződéskötéskor, ez akkor válik érvényessé és mérvadóvá, hogy ha elfogadás, aláírás előtt el lett olvasva, és mindkét fél rendesen tájékoztatva lett. Tehát a megismerés igen fontos eleme (kellene, hogy legyen) az elfogadásnak.

Jó hír azonban, hogy a tisztességtelen ÁSZF megtámadható, mivel nem elég, ha csak el vannak benne bújtatva a Partnerre vagy Fogyasztóra hátrányosan ható szerződési feltételek, vagy ha nem bújtatva, hanem ebben rögzítve vannak. Az ilyen feltételeket külön kell tárgyalni, azt minden esetben mindkét félnek el kell fogadnia, mely megtörténtének a bizonyítása a Szolgáltató fél terhére esik, hiszen minden valószínűség szerint ő állította össze az ÁSZF-et.

Fontos, hogy amennyiben ez megtárgyalásra került és a felek akaratával megegyezik, azt elfogadják, akkor az a szerződés részét képezi a továbbiakban. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy ne ütközzön semmilyen jogszabályba.

Gyakoriak továbbá az olyan rendelkezések, melyek egyoldalúan védik a Szolgáltatót, méghozzá olyankor is, ha az nem teljesíti a szerződésben foglalt feltételeket, vagy nem annak megfelelően teljesíti azokat, akkor is a Fogyasztónak ki kellene fizetnie a szolgáltatást. Ezáltal a jogérvényesítési lehetősége szenved csorbát, hiszen nem élhet a jog által számára biztosított lehetőségekkel, esetleg bizonyítási terhet rónak rá, még ha a Szolgáltató is az, aki hibásan teljesít.

Például egy remek példa rá, hogy a Debreceni Járásbíróság jogerős ítélettel zárt egy ügyet a Fogyasztóra nézve pozitívan, mivel a Szolgáltató nem tudta igazolni, hogy a Fogyasztó megismerhette az ÁSZF-et és azt magára nézve kötelezőnek vehette. Emellett az is hozzájárult a sikerhez, hogy a Fogyasztó nem ismerhette meg, hogy milyen hátránya származik abból, ha nem tartja be az Általános Szerződési Feltételeket.

Érdemes a hasonlóan problémás esetekben felkeresni egy hozzáértő ügyvédi irodát, mint amilyen a Dr. Sudár Miklós Ügyvédi Iroda, akik segítenek megoldást találni a nézeteltérésre.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.28. 47.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget