Ma 2019. 2. 17, , Donát napja van.

Sok a baleset az utakon – vigyázzunk még jobban!

2018.08.02 09:54. - Kovács Janka

Az utóbbi hetekben megszaporodtak a közúti autóbalesetek hazánkban, sokan vesztették életüket az utakon. Az idén elsőként tapasztalt kánikula miatt fontos, hogy még körültekintőbbek és óvatosabbak legyünk, hiszen a nagy melegben türelmetlenebbek és figyelmetlenebbek lehetünk. Hosszú útra, nyaralásra indulva készüljünk még tudatosabban és legyünk még óvatosabbak! (Hirdetés)


Készítsük fel autónkat is!

Mielőtt hosszabb útra, például nyaralásra indulnánk, nem csak a csomagok bepakolása a feladatunk, hanem érdemes kifogástalan járművel útnak indulnunk, nehogy műszaki probléma adódjon az úton. A jármű felkészítésének ki kell terjednie a folyadékok (mint olajszint, fékfolyadék szintje, hűtőfolyadék szintje illetve nyári ablakmosó folyadék szintje) ellenőrzésére és szükség szerinti utántöltésére. Nyáron a nagyobb zivatarok miatt jól jön, ha az ablaktörlő kifogástalanul működik, ellenőrizzük, milyen állapotban vannak, ha szükséges, cseréljük ki őket.

A gumiabroncsokat tekintve ma már igen elterjedt a köztudatban az évszakos gumik használata, nagy valószínűséggel, azokat tavasszal már mindenki visszacserélte nyáriakra. Nem árt egy pillantást venni az akkumulátor töltöttségi szintjére sem, bár nyáron az akkumulátor nincs olyan nagy igénybevételnek kitéve, mint a téli időszakban. Nyáron viszont fokozottabban használjuk az autóban lévő légkondicionáló berendezést a nagy melegben, ne feledkezzünk meg éves rendszerességgel annak tisztításáról, komoly betegségeket kerülhetünk el ezzel.

 

Magunkról se feledkezzünk meg!

A jármű felkészítése és a csomagok összepakolása mellett nem szabad megfeledkezünk a saját magunk és hozzátartozóink egészségéről sem. Ha kánikulában vagyunk kénytelenek utazni, akkor gondoskodjunk elegendő folyadékról, és annak hidegen tartásáról. Igyunk rendszeresen az úton, és itassuk a gyerekeket is! Álljunk meg rendszeres időközönként (kb. óránként), hogy átmozgassuk és felfrissítsük magunkat. Nagy melegben könnyebben lankad a figyelem, már egy pár perces mozgás is sokat segít, hogy újra éberebbek legyünk, és jobban tudjunk koncentrálni.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy az autó egy fémből készült „doboz”, amely nagy melegben pillanatok alatt képes átforrósodni, ezért mindenképpen gondoskodnunk kell a hűtéséről, hiszen a meleg nagymértékben csökkenti koncentrálóképességünket. Fontos, hogy emiatt (is) tartsunk nagyobb követési távolságot, hogy mindig elég időnk legyen cselekedni! A légkondicionáló vagy klímaberendezést pedig ne állítsuk nagyon alacsony hőmérsékletűre, mert könnyen megfázhatunk. Az ideális az, ha a kinti és benti hőmérséklet között csupán 5-6 C foknyi különbség van.

Az autó gyors felmelegedése miatt nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy sem gyermeket, sem állatot ne hagyjunk az autóban várakozás alatt, még akkor sem, ha csupán pár percre ugrunk be valahová. Egy pár perc is elég egy forró járműben, hogy hőgutát kapjanak.

A melegben nehezebb elviselnünk egymást, ilyenkor sokszor vagyunk türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek. Ha tehetjük, utazzunk éjszaka, a kora reggeli vagy esti órákban, egyrészt ilyenkor hűvösebb van, másrészt a forgalom is kisebb. Törekedjünk rá, hogy ezekben a napokban is kellő toleranciával, előzékenységgel vezessünk az utakon, így sok baleset elkerülhető, megelőzhető!

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget