Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

A krumpli lesz a főszerepben az idei Dunszt fesztiválon

2018.10.09 15:58. - Kovács Janka

Október 14-én egész napos családi programokkal, bemutatókkal, helyi termék vásárral várja a látogatókat a Dunszt fesztivál.

Hirdetés

Helyi Termékek Vására
2015 október óta minden hónap második vasárnapján szervezzük meg a Helyi Termékek Vására elnevezésű programunkat, amely a helyi és megyei helyi termelőknek, őstermelőnek és kézművesnek ad megjelenési és árusítási lehetőséget az Aba-Novák Agóra. 
Hónapról hónapra 50 termelő kínálja termékeit a rendezvényen. Termékeink: házi sajtok, füstölt húsáruk, mézek, lekvárok, szörpök, tinktúrák, gyógyteák, savanyúságok, idény gyümölcsök, zöldségek, köles lepények, szárított zöldségek, aszalt gyümölcsök, fürj tojásos termékek, homoktövis termékek, gyümölcslevek, kézműves csokoládék, házi sütemények, rétesek, házi szappanok, kézműves termékek.
Az ide évtől egy szakmai díjat hirdettünk meg a vásáron résztvevő őstermelők részére, mely a „Dunszt Íze díj” elnevezést kapta. Három kategóriában nevezhetnek a termelők, kategóriánként 1-1 termékkel.
Kategóriák: gyümölcslevek/szörpök, lekvárok/dzsemek, befőttek/szószok, házi különlegességek
 
Vándorló Bográcsok Találkozója 
2010-ben az akkori Törökszentmiklósi kistérségben nyolc település közreműködésével elindult egy rendezvénysorozat mely a Vándorló Bográcsok Találkozója nevet kapta. 
A cél az volt, hogy azok a hátrányos helyzetű falvak, községek, amelyeknek nincs lehetősége testvér települési kapcsolatok kialakítására, ismerjék meg egymás hagyományait, a helyi kultúrákat, gasztronómiai szokásaikat, erősítsék a településeken élők identitástudatát, fokozzák a közösséghez tartozás élményét. Ebből a kapcsolódásból kialakult egy országosan is példaértékű térségi összefogás.
Nagy örömünkre szolgál, hogy ezt a mintaprojektet most Tiszatenyő és Örményes közreműködésével mutathatjuk be. 
Sütnek, főznek, kézműves termékeket kínálnak és vidéki hangulatot hoznak díszes faházaikkal, öltözékeikkel. A bográcsban és sütőben készült hagyományőrző krumplis lepényt, krumplis lángost és egyéb finomságokat a látogatók is megkóstolhatják. Az étlapon alföldi paprikás krumpli galuska, tészták, pékáruk is szerepelnek.
 
Krumpli kiállítás
Az idei Dunszt „sztárvendége” a krumpli. A burgonya hagyománya több ezer évre nyúlik vissza és minden nép kicsit másképp tekintett erre a zöldségre. Ennek okán készülünk egy krumpli kiállítással is. A több, mint 15 burgonyafajta mellett bemutatjuk a Prizmát és azt hogyan is tárolták a zöldségeket nagyszüleink.
 
Báb előadások
Rendezvényeinken kiemelt szerepet kap a bábozás, kicsik és nagyok örömére egyaránt. A Maszk Bábszínház 10 órakor nyitja meg kapuit Mátyás Király, bolond király című játékával. 13 órától a Tiszavirág bábcsoport kápráztatja el a gyerekeket A gyógyító víz és A só című előadásával.
 
Népi erőpróbák és játékok
A falvak életéből nem hiányozhat a szórakozás sem. A munka utáni, esetleg közbeni kikapcsolódás fontos a jó kedv megőrzés érdekében. Kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják milyen ügyesek, gyorsak és erősek a gólyalábakon járásban, a patkós erőpróbában, a krumpliszsákban ugrálásban, vagy a vödrös krumpli tartásban.
 
Kézműves foglalkozások
A kézműves foglalkozások is természetesen a krumpliról szólnak majd. 
A gyermekek krumplibogár karkötőt készíthetnek, kipróbálhatják a krumplinyomdát és gyógynövényeket ültethetnek.
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget