Ma 2019. 6. 17, hétfő, Laura napja van.

5 hasznos tanács otthoni duguláselhárításhoz

2018.10.25 13:31. - Kovács Janka

Az ingatlan használata során számos problémás helyzet felmerülhet, hiszen egyetlen rendszer sem örökéletű, és a folyamatos odafigyelés nélkülözhetetlen. Nincs ez másként akkor sem, ha a szaniterekről, a vizes helyiségekről van szó. A baj ezzel csak az, hogy a dugulások sajnos alapvetően nyomják rá bélyegüket az otthon kényelmes használatára, ezért természetes, hogy mihamarabb szeretnénk megszabadulni azoktól.


 

A dugulaselharias.net szerint a túl sok mosogatószer éppen úgy nem tesz jót a lefolyóknak, mint a szaniterek helytelen használata, vagy például a mosószer túladagolása. Jó hír viszont, hogy az esetek egy részében házilag is megoldhatjuk a duguláselhárítás feladatait. Az otthoni praktikákról szóló cikkünkben néhány hasznos tanáccsal igyekszünk azoknak szolgálni, akik szakember nélkül, hatékonyan mondanának búcsút a makacs dugulásoknak.

 

  1. Elő a pumpával!

Még mielőtt bármit is elkezdenénk beleöntözni a lefolyóba, érdemes a pumpálással próbálkozni. Ha csak kisebb dugulással van dolgunk, akkor ez a módszer minden gond nélkül beválhat. A konyhában nyilvánvaló okok miatt mindig más pumpát használjunk, mint ami a toalettben kap helyet. Az eszköz egyébként akkor is jó szolgálatot tesz, ha valamilyen kifejezetten dugulás elhárítására alkalmas alapanyagot vetünk be a cél érdekében. S hogy melyek a legnépszerűbbek a hazai háziasszonyok körében?

 

  1. Természetes alapanyagokkal a dugulások ellen

Ugyan a természetes alapanyagok segítségével a környezetvédelem érdekében is tehetünk, de sokkal inkább népszerűek elérhető áruk és folytonos elérhetőségük apropóján. A legtöbb háztartásban ugyanis mindig van otthon ecet, szódabikarbóna vagy például sütőpor. S hogy hogyan használjuk ezeket duguláselhárításra?

Az ecet forró vízzel kombinálva, vagy szódabikarbónával kiegészítve garantáltan jó választás lehet. Ha van otthon kóla, akkor elég belőle félliternyi, és a benne megtalálható foszforsav is felveszi a küzdelmet a dugulással. A sütőpor ecet kombináció szintén megállja a helyét a házilagos duguláselhárítás során, de a trisó is egyfajta alternatívát kínál forró vízzel kombinálva.

 

  1. Óvatosan a vegyi anyagokkal!

Nem váltak be a házilagos módszerek? A boltok polcain számos márkával és kiszereléssel találkozhatunk akkor, ha duguláselhárító vegyi anyagokat szeretnénk kipróbálni. A granulátum formában elérhető típusok mellett a gél állagú készítmények is nagy népszerűségnek örvendenek. Fontos, hogy a maró hatású vegyi anyagokkal óvatosan bánjunk, és soha ne keverjük azokat egymással. A gumikesztyű mellett a védőszemüveg is hasznos lehet, hiszen számolni kell a hatóidő lejárta után a pumpáláskor azzal, hogy esetleg kifröccsen a vegyszeres víz. Ha nem vált be egyik készítmény, akkor ne öntözzünk rá újabb fajtát, ugyanis mérgező gázok kerülhetnek a levegőbe.

 

  1. Kevesebb habzó alapanyag

A szakemberek folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a dugulások hátterében gyakran éppen a túl sok mosogatószer, mosószer és habfürdő használata áll. A hab a lefolyóba kerülve már alapvetően képez egyfajta gátat, melyben a hajszálak, a zsiradék és a hasonló, darabos szennyeződések könnyedén megakadnak, s máris átjárhatatlanná válik a rendszer. A túl sok vegyszer használatára gyakran csak akkor derül fény, amikor vízvezeték szerelés válik aktuálissá, és például a korábbi zuhanykabin lecserélése történik. A rendszerben a nagymennyiségű hab sokféle dugulást előidézhet, melyekről legkönnyebben a vízvezeték szerelő kamerás cső-és csatornavizsgálattal győződhet meg.

 

  1. Van, hogy érdemes szakemberre bízni

Végül érdemes tudni, hogy a végtelenségig nem célszerű a házilagos módszerekkel próbálkozni. A tapasztalatok szerint ezzel sokszor többet árthatunk, mint használnánk. Megbízható duguláselhárító vagy vízszerelő szerelő szakember segítségével akár fél óra alatt újra átjárhatóvá tehető a lefolyó, és a rendszer épségét sem kockáztatjuk ilyen módon.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.05.29. 21.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget