Ma 2020. 12. 4, péntek, Barbara, Borbála napja van.

Miért gyújtunk gyertyát és miért választjuk a krizantémot Mindenszentekkor?

2018.10.30 14:08. - Kovács Janka

Mindenszentekkor gyönyörű gyertyafényben úszik a temető: a pislákoló mécsesek fényei szinte integetnek nekünk. Gyertyagyújtás nélkül szinte el se tudjuk képzelni a Mindenszenteket, és amelyik szerettünk sírjához esetleg nem jutunk el, neki otthon gyújtunk gyertyát.

Hirdetés

 
A gyertya meggyújtásával az örök világosságot szeretnénk jelképezni, és minden, a temetőben e napon végzett mozzanatnak megvan a maga jelentése. A népi hiedelem szerint azért is gyújtunk gyertyát, hogy a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkek" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket. Egyes legendák szerint azért gyújtanak lángot a sírokon, hogy a tévelygő lelkek melegedni tudjanak a gyertyák lángja mellett, illetve, hogy visszataláljanak sírjaikba, és ne nyugtalanítsák az élőket. A sírokat azért kell ezen a napon megszépítenünk, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben és ne jöjjenek vissza hozzánk. 
 
A Mindenszenteknek még vannak furcsa szokásai, mint például a halottak számára az étel felszolgálása, ezt a bukovinai magyarok tették régen. Hazánkban több helyen úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, így a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. Magyarországon a sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése a 19. század elejétől terjedt el német katolikus hatásra. E szokást nem csak a katolikusok, hanem a protestánsok és a nem hívők is átvették. Mivel a krizantém fehér és színes változatai Mindenszentek és Halottak napja körül nyílnak, Magyarországon leginkább ez a virág az, amivel a sírokat díszítik. Ismert olyan hiedelem is, amely szerint az hal meg a családban leghamarabb, akinek a legelőször elalszik a meggyújtott gyertyája. 
 
Lehetnek akármilyen furcsák ezek a népszokások, egy dolog mindig változatlan marad: az emlékezés és a halottjaink tisztelete. 
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.12.02. (47. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget