Ma 2019. 6. 17, hétfő, Laura napja van.

A vadászat nemcsak a vad elejtéséről szól!

2018.12.19 11:10. - Kovács Janka

Ezt Szabó Anita mondja, aki már gyermekkora óta ismeri a vadászat minden csínját-bínját édesapjának köszönhetően és nem utlsó sorban ő is aktív vadász. Erről a sokakat megosztó téma részleteiről kérdeztük, valamint arról, nőként milyen fogadtatásban részesül a vadásztársadalomban.A középiskolában ismertük meg egymást Anitával. Emlékszem, már akkor is sokat mesélt a vadász élményeiről. Az utóbbi pár hónapban figyeltem fel rá, amikor elkezdett a vadászatairól vlogolni.  A videók segítségével végigkövethetjük a folyamatot a reggeli elindulástól, a tiszteletadásig. Egy hétköznapi embertől távol áll a vadászat, sokan csak a lövéseket látják, de már kevésbé van fogalmuk az azt megelőző kemény munkáról.
 

Anita már gyerekkora óta kapcsolatban van a vadászattal: édesapját 6 éves korától kezdve kísérte el az erdőbe, majd amikor felnőtt, letette a vadászvizsgát és már ő maga is teljesjogú tagja lett a vadásztársadalomnak.

 

- Mikor kerültél először kapcsolatba a vadászattal?

- Gyerekként édesapám rendszeresen vitt magával vadászni, etetni. Tőle tanultam meg az erdő és a vad tiszteletét. Később szálkásszőrű tacskókat tenyésztettem és rendszeresen jártam sebzett vad utánkeresésére, felkutatására a kutyáim segítségével. Nem érte nagy meglepetés a családot, amikor bejelentettem, hogy le fogom tenni a vadászvizsgát, ugyanis apum és bátyám is vadászik.

 

- Ebben a téli hidegben is kijártok vadászni?

- Persze, ugyanis tavasszal-nyáron megnyit a vadóvoda az erdő-mező lakói számára. Nálunk ősszel-télen van a főszezon. Tavalyelőtt -20°C-ban is vadásztam, az volt eddigi életem legbizarrabb és egyben legcsodálatosabb élménye! A vadászt ilyenkor a szenvedély, valamint a természet és a vad szeretete hajtja. Már csak a látványért is érdemes kimenni ilyenkor, hiszen a fagyott pára olyan, mintha valaki csillámport szórna az égből. Aznap egy vadat sem láttam, de a látvány mindent felülmúlt.

 

- Miután meglősz egy vadat, mi történik?

- Sokan bizonyára úgy képzelik el a vadászat végét, hogy kizsigereljük az elejtett vadat, feldobjuk a platóra és kész. Nem. Ez nem így történik. A vadászhagyományokat tisztelve, az elejtett vadat jobb oldalára fordítva adjuk meg neki a végtiszteletet. Töretet kap az elejtő és a vad is. Amennyiben utánkereső kutya segítségére van szükség a vad felkutatásában, abban az esetben a kutyának is jár a töret.

 

 

- Lövés előtt milyen érzések keringenek benned?

- Ez egy nagyon nehéz kérdés. Nem lehet 2 szóban megválaszolni. Izgalom, izgatottság, idegesség, félelem, alázat, tisztelet, vadászetika - ez mind-mind ott kavarog bennem, de mi ezek összegzésére egyetlen fogalmat használunk, ami nem más, mint a vadászláz. Ez általában a vad megpillantásától az elejtéséig tart, de mindenkinél más lehet. Bátyámnak, Péternek például a lába remeg, de van, akinek összeszorul a gyomra és vannak, akiknek a szíve nemes egyszerűséggel ki akar ugrani a kulcscsontja tájékán. Én az utóbbi kategóriát képviselem.

 

- Melyik volt eddig a legizgalmasabb vadászatod?

- Számomra minden vadászat érdekes és izgalmas, legyen szó egyéni vagy társas vadászatról, apró- vagy nagyvad elejtésről. Nehéz egyet kiemelni a sorból. Szerencsés vagyok, mert már nagyon sok helyen jártam és vadászhattam is. Ha mégis szeretnéd, hogy elmeséljek egyet, akkor az aranysakál vadászatomat választom. Ott bőven volt részem élményben. 2018 májusában a Somogy megyei Lábodon, kifejezetten aranysakál vadászatra érkeztünk a SEFAG Zrt.-hez. Mesébe illő környezetben vadásztunk és gyönyörű vadászházban szállásoltak el minket. 3 napon keresztül reggel-este róttuk a kilométereket, cserkelve próbáltuk elejteni azt az aranysakált, amelyiket Diána - a vadászok istennője - nekünk szánt. A harmadik nap délutánján fáradtan és kimerülten indultam neki a vadászatnak a kísérőmmel. Már a leshez vezető út is izgalmas volt, ugyanis egy vaddisznó konda előttünk 15-20 méterre sétálgatott, a malacok önfeledten játszadoztak. 30 méterrel később egy vadkanba botlottunk, aki hangot is adott a nemtetszésünknek, fújt egy nagyot és elcsörtetett. Ezek után széles mosollyal az arcomon ültem fel a lesre, már azt sem bántam volna, ha aznapra „csak” ennyi jutott. Pár perccel az elhelyezkedésünket követően egy nagy dámszarvas rudli jelent meg az erdő szélén. Nyugodtan, kellemesen legelésztek. Nem győztem távcsövezni őket. Kezdett szürkülni, ezért úgy döntött a kísérőm, hogy előveszi a nyúlsípot és megpróbálja utánozni a nyúlsírást, hátha van a közelben egy sakál, aki meghallja. Igaza lett. Egy fiatal sakál pár percen belül ott is termett. Idegesen, kapkodva váltott ki az erdőből. A szívem nagyon hevesen kezdett el verni, de tudtam sietni kell, mert nem sok idő van leadni a lövést. Elhúztam az elsütőbillentyűt (ravaszt). A sakál helyben maradt. Életem első sakálját így sikerült elejtenem, amely egy életre szóló élmény volt.

 

- Mi az álmod, mit szeretnél még elejteni?

- Muflonra szeretnék még vadászni, illetve nagy álmom még, hogy egy jávorszarvas bikát cserkeljek be.

 

- Kaptál már negatív véleményt a vadászkörökben csak azért, mert nő vagy?

- Konkrétan, nyíltan negatív kritika még nem ért, inkább hitetlenek velem szemben. Valamiért a női vadászokról két vélemény alakult ki a fejekben. Az egyik pozitív, hogy mi nők nyugodtabb vadászok vagyunk, a másik pedig negatív, hogy rosszul lövünk. Édesapám jóvoltából én nagyon sok időt töltöttem vadászemberek társaságában, méghozzá konkrétan az egyik Nógrád megyei vadásztársaságnál. Ezek az emberek a mai napig elfogadnak és támogatnak engem, bármiről is legyen szó. Kicsit mindenki a lányaként tekint rám, hiszen közöttük nőttem fel. Amikor kiderült, hogy megszereztem a vadászvizsgát, többen felhívtak, hogy gratuláljanak és biztosítsanak engem arról, hogy továbbra is szívesen látnak a társaságban. Mondhatni, mi egy nagycsalád vagyunk.-Sok női vadász van?

- Ma Magyarországon kb. 2 ezer Diána vadászik. Én, személy szerint évről évre egyre több női vadásszal, Diánával találkozom, illetve egy-egy hajtóvadászaton már a hajtók között is egyre több a női résztvevő.
 

 

- Videókat is készítesz a vadászataidról. Milyen fogadtatása van azoknak?

- Sokkal pozitívabb a visszajelzés, mint amit vártam. Kezdő vloggerként még nagyon sokat szeretnék fejlődni, mind kamera előtti kommunikációban, mind a felvételek technikai hátterét képező eszközökben. Folyamatosan tervezek mindig, és amikor elkészül egy videó, már tudom, hogy milyen lesz a következő. Most konkrétan a hóesést várom, hogy megmutathassam a vadetetés élményeit és a nyomolvasás titkait. Ezekkel a videókkal az is a célom, hogy megmutassam a vadászat azon oldalát, amit sokan nem ismernek. Aki azt gondolja, hogy a vad elejtésében kimerül egy vadász feladata, akkor bizony nagyot téved. Ugyanis etetjük és gondozzuk az állatokat és azok környezetét, akár apró-, akár nagyvadról legyen szó. Kiemelten fontos a takarmányozásuk főleg a téli időszakban, hiszen a hótakaró alatt nem találják meg a számukra elengedhetetlen táplálékot. A nyári hőségben feltöltjük a dagonyákat vízzel, illetve itatókat alakítunk ki. Ezen felül az utak karbantartásáról is sok esetben mi gondoskodunk. Továbbá tévhit az, hogy mindig mindent lövünk. Vannak előre megszabott vadászati idények, amiket rendkívül szigorúan be kell tarani. Ez előírja, hogy melyik vadfajt, melyik időszakban lehet elejteni. Ettől függetlenül sokszor csak gyönyörködünk bennük. A vad megfigyelése sokszor nagyobb élményt ad, mint az elejtése. Szeretnék olyan videókat készíteni, amivel egy kívülálló megismerheti a vadászat szépségét, azt, amiért én is megszerettem és szívvel-lélekkel kiállok érte!

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.05.29. 21.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget