Ma 2020. 5. 26, kedd, Fülöp napja van.

Szalay Ferenc: Sokat fejlődött Szolnok, de nem dőlhetünk hátra!

2018.12.19 15:33. - Kovács Janka

Egy megyeszékhelyt nem egyszerű vezetni, de végül mindig kifizetődik a munka. A polgármesteri megbízatás tele van stresszel, de jól megválogatott munkatársakkal és kellő humorral minden könnyebben megy. Év végi visszatekintés Szalay Ferenccel, Szolnok polgármesterével.


 

- Menyire bírja azt a sok feladatot, amivel napról-napra meg kell küzdenie?

- Határtalan nyugalommal! Őszintén megvallva, mivel én is emberből vagyok, sőt hiába próbálom, az én idegeim sincsenek kötélből és egy idő után besokallok. De egy polgármesternek sok mindent ki kell bírnia, és inkább próbálok a következő feladatra koncentrálni és elengedni a stresszt. A lakossági kérdéseket nem mindig könnyű kezelni, merthogy szeretnénk megoldani minden problémát, hiszen minket is zavar, mert mi is ugyanúgy itt élünk, de mégis nagyon nehéz, ha időnként legnagyobb fájdalmunkra nemet kell mondanunk egy-egy kérésre.

 

- A legtöbbeket talán a közlekedés érint…

- Igen, ez így van. Szolnok úthálózata nem a mostani autómennyiségre készült el, hanem arra, ami 40-60 évvel ezelőtt volt megszokott. Nem elég szélesek az útjaink és a Szandaszőlősre való be- és kijutás már évtizedek óta probléma. Ha visszaemlékeznek az itt élők, számtalan formáját kipróbáltuk már a forgalom felgyorsításának, megkönnyítésének és egyre többet kérjük a közlekedésben résztvevőket, hogy legyenek tekintettel a többiekre is. Sajnos nem lehet mindenkinek igazságot tenni, de megtesszük a tőlünk telhetőt.

 

- Akkor év végére már bizonyára elfáradt.

- Ne is mondja! Hosszú héten vagyunk túl (az interjú a szombati munkanapon készült – a szerk.), s így az év vége amúgy is mindig mozgalmasabb. Egyébként a stressz és a fáradtság gyakori érzése mellett úgy gondolom, mégiscsak bírom ezt az életmódot, ebben sokat segít a sok év rutinja, valamint a nevetés és a jókedv.

 

- A közgyűléseken gördülékenyen megy a munka?

- Többnyire igen. Partner vagyok az egyes témák megbeszélésében, és kíváncsi is a többiek véleményére, legyen az negatív vagy pozitív. Minden közgyűlés előtt meghívom egy beszélgetésre a frakcióvezetőket, hogy szakmai vitát folytathassunk és kialakíthassunk egy közös álláspontot, vagy megtaláljuk az egyes ügyek megoldását: minden meghívottam eljön, kivéve egy embert, akivel aztán egyáltalán nem lehet semmiben se dűlőre jutni.
 


- A közösségi médiában volt olvasható, hogy a felújított Zagyva-híd kerékpárútja balesetveszélyes és szűkebb is lett az út. Igaz ez?

- Egyáltalán nem. Sokkal inkább biztonságosabbá tettük a kerékpárutat, mint volt: az eredeti 2 méter széles volt a mostani 2,25 méter széles és 40-50 cm védősáv van mellette. És maga az út nem lett szűkebb, csak a dupla szalagkorlát miatt adhatja ezt az érzetet: 3 méterről 3,25 méter lett a forgalmi sáv szélessége. Ha most nem újítottuk volna fel, akkor néhány év múlva életveszélyessé kellett volna nyilvánítanunk, mert annyira szörnyű volt már az állapota.

 

- A sok stressztől eltekintve, jövőre indulni fog az önkormányzati választásokon polgármesterjelöltként?

- Természetesen, igen. Azért azt érzem, hogy ez a sok negatív mégsem annyira sok. A pozitív élményekből nagyságrendekkel több jut, szerencsére. A közösségi média – sajnos – sok esetben felnagyítja a rosszat és a jót elfedi. De ugyanúgy ott leszek majd a jelöltek között.

 

- 2019-ben mi lesz Szolnok legfontosabb fejlesztése?

- Szerintem az elkövetkező egy, vagy több mint egy év legfontosabb munkája a fürdőfejlesztés lesz. Az nagyon fontos, hogy a turisztikai kínálatunk kibővüljön, és minőségi pihenést tudjunk nyújtani a Szolnokon, a környéken és a távolabb élők számára is. Jelenleg a turisztikából származó bevételeink még nem az igaziak, habár nagyon sokat javultak, de ha a fürdőkomplexum felépítésével a látogatók hosszú hétvégére is itt maradnak, az több szempontból is jót tesz a városnak. A szálláshelyeken túl a vendéglátóegységek is sokat profitálhatnak ebből és már meg se említem azt a sok-sok szolgáltatót, aki gyarapodhat a turisták által itt hagyott pénzből. Szolnok másik fontos fejlesztése, azaz a jövője a múltból fog fakadni, ez pedig a Művésztelep felújításának befejezése. Az ott folyó ásatásoknak és dr. Kertész Róbert munkájának köszönhetően hihetetlen mennyiségű információt tudhatunk meg Szolnokról. Kiemelném még két katolikus, egy református és egy evangélikus templom felújítását, a 4-es számú főút négysávosítását, illetve azt, hogy a második ipari park kialakítása is folyamatban van.

- Hogy látja, mennyire erősödött a lokálpatriotizmus a városban?

- Rendkívül sokat, de még mindig van hova fejlődnünk! Ez legjobban a rendezvények látogatói létszámán látszik. Ha visszaemlékszik valaki, hogy például húsz évvel ezelőtt mennyi rendezvény volt a városban és azokra mennyien látogattak ki, akkor szembeötlő a változás. Most minden nagyobb rendezvényünk „teltházasnak” mondható. Az utóbbi években több városmarketinges elismerést kaptunk: a csapatunk munkájának eredménye inkább a városon kívül csapódott le és egyre több pozitív visszajelzést kapok a városról. Jó lenne, ha sokkal inkább magunkénak éreznénk a várost és ehhez hozzátartozik az is, hogy szabaddá tesszük a vízelvezető árkot vagy összesöprögetünk a házunk előtt.

 

- Ön is szokott házkörüli teendőket végezni?

- Igen, hisz ez éppen aktuális, mostanában én is a falevelekkel küzdök otthon. Én magam söprögetem a ház előtti járdán a leveleket, gyűjtöm zsákba és nem várom meg azt, hogy majd egyszer valaki idejön és megcsinálja helyettem.

 

- A lokálpatriotizmus mennyire van jelen a fiatalok körében?

- Egyik kedvenc élményem volt egy táncház, nem is olyan rég. Kállai Mária képviselő asszony – aki egyébként óriási munkát fektet a közösségfejlesztésbe - hívott fel, hogy amint végzek a dolgommal, menjek azonnal a Cserkészházba, mert éppen táncház van. Már este volt, de eleget tettem a meghívásának, benéztem és nem hittem el, amit ott láttam. Nagyjából 150-200 szolnoki középiskolás és egyetemista a táncházra meghívott barátokkal néptáncolt. Mint megtudtam, a nem szolnoki fiatalok azért jöttek le erre a hétvégére hozzánk, mert hallották a barátaiktól, hogy az itteni táncházak szoktak a legjobbak lenni és a szolnokiak csinálják a legjobb bulikat. Végtelenül büszke voltam akkor. De nem egyszer jutott már el hozzám az az információ is, hogy a más városokban egyetemen, főiskolán tanuló fiatalok a Tiszavirág fesztiválra hozzák el csoporttársaikat, barátaikat. Nagyon örülök annak, hogy a fiatalokban benne van a büszke szolnokiság és látszik rajtuk, hogy magukénak érzik a város egészét – és szerencsére egyre több ilyennel találkozok. Az efféle visszajelzésekkor érzem azt, hogy kifizetődött a sok munka.

 

- Az ünnepek közeledtével megtudhatom, hogyan telik az ön családjában a karácsony? Van valamilyen különleges családi szokásuk?

- Semmi ilyenünk nincs, mi egy teljesen átlagos család vagyunk, akik az ünnepekkor „vándorolnak” a rokonokhoz. Szenteste nálunk is összejön a család egyik része, együtt készülődünk az estére, majd karácsony másnapján mi is nyakunkba vesszük az országot, hogy meglátogassuk a rokonokat. Szeretem, hogy az ünnepekkor kicsit nyugodtabb körülmények között beszélgethetek a tőlem távol élő gyerekeimmel és sokat unokázhatok is.

 

- Mi szokott lenni az ünnepi menü?

- A halászlét és a haltepertőt a Halászcsárdából szoktunk rendelni, és van, amikor kiegészítjük egészben sült süllővel is. Sajnos nekem nincs jó érzékem a sütéshez-főzéshez, de szerencsémre a feleségemnek és a lányomnak annál inkább, ők pedig mindig készítenek valami finomságot! Még az anyósom hagyta ránk a karácsonyi kacsa sütésének a szokását, ő mennyeien tudta elkészíteni és ezzel a tudással a feleségem és a lányom is rendelkezik. A kacsa után kell egy kis desszert is, így a mindenütt szokásos zserbó is rendszeresen jelen van nálunk, valamint bejglit szoktunk rendelni a Zagyva és a Marcipán cukrászdákból is.

 

- Szokott jótékonykodni karácsony közeledtével?

- Nos, én egész évben szoktam adakozni, hiszen a szociális témájú levelek írói közel állnak hozzám. Nem egyszer volt már olyan, hogy kifizettem valakinek az egyik számláját vagy másnak bevásároltam, de gyógyszerkiváltás is volt már a sorban. Karácsonytól függetlenül szoktam jótékonykodni, hiszen úgy gondolom, az évnek nemcsak ebben az időszakában jön jól a segítség az arra rászorulóknak.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.20 (19. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget