Ma 2020. 5. 26, kedd, Fülöp napja van.

A multitasking működési elve

2019.01.25 12:31. - Kovács Janka

A divatos multitasking kifejezés annyit takar, hogy valaki egyszerre, több tevékenységet, párhuzamosan is el tud végezni. Háttérmechanizmusát tekintve, ilyenkor figyelmünket egy időben, több irányba célozzuk, azonban a tudomány jelenlegi állása szerint a valódi multitasking hatékonyan nem kivitelezhető. Hasonló eredményt gyors figyelem váltással érhetünk el. (Hirdetés)


 

Alap szint

Párhuzamosan képesek vagyunk telefonálni és közben emailt írni, ugyanakkor ezek a parallel folyamatok szétzilálhatják figyelmünket. A túl gyors ütemű váltogatások a fizikai interferencia jelenségéhez hasonló állapotot hoznak létre.

A feladatok közötti váltogatás által, úgy fog tűnni, hogy munkánkat gyorsabban végezzük,  de ne tévesszen meg ez a látszat minket. Akkor járunk a legjobban, ha a munkafolyamatokat egymás után, sorban végezzük el, nem pedig ide oda kapkodva. Figyelmi folyamataink megtörése valójában nem egy szuperképesség, sőt káros hatással bír a memóriánkra és intenzívebben terheli az agyat.

Ahogy említettük, a multitasking kifejezés tehát valójában kicsit mást jelent, mint ahogyan a köznyelvben használják. Aki multitaskernek tűnik, csak a figyelem eszméletlen gyors váltásával dolgozik a figyelme tárgyai között.  A DreamJobs adatbázisában könnyen találhat munkát az, aki nem vágyik erre a lehetetlen elvárásra.

 

Haladó szint

Rengeteg pozícióhoz szinte elvárás a figyelmünk felosztása. Rendszerint több csatornán kommunikálunk egymással és mindezek mellett több tevékenységet is folytatunk egy időben.

Az e-mail-eket szintén nem érdemes minden percben ellenőrizgetni. Tekintsük az e-mail-ek olvasását is egy önálló feladatnak:  nyissuk meg a postafiókunkat, és az oda érkezett összes levelet egyszerre dolgozzuk fel. Mindegyiket olvassuk el, és válaszoljuk is meg azokat.

Mai világunkra legjellemzőbb multitasking az, hogy egyszerre élünk offline és online életet is. Mentális egészségünkre ez nincs jó hatással, tehát igyekezzünk, amennyire lehet kerülni ezt a széttöredezettséget. 

 

Túlterhelt állapot

Ritka, de a legrosszabb esetben a túlzott multitaskingolás miatt, neurotoxikus állapotba kerülhet a figyelemért felelős agyterület. A receptorok nem győzik a beérkező ingerületeket felvenni. Emiatt a dolgozó agya lényegében leáll és kikapcsol egy rövid időre, mielőtt újraindulna. A dolgozó abban az esetben járt volna jobban, ha a munkafolyamatokat egymás után végezte volna el, elkerülve ezzel a felesleges leállással járó idővesztést.

Hasznos ezeket a dolgokat megfontolni. Érdemes bezárni a háttérben futó ablakokat, nem folyamatosan azokat is lapozgatni, mert ezzel a figyelmünket megosztásra kényszerítjük. A legideálisabb az a munkamódszer, ha elvégzünk egy feladatot teljesen, aztán lépünk tovább a következőre.

Kijelenthetjük tehát, hogy valójában a túlzott multitasking nem használ és nem életszerű. Bár igaz, hogy egy szükséges szituációban mindenki képes a figyelmét hirtelen másra irányítani, azonban ez hosszú távon és szélsőséges méreteket öltve nehezen fenntartható.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.20 (19. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget