Ma 2019. 6. 16, , Jusztin napja van.

Megjelent az I love Tisza-tó magazin

2019.02.14 15:30. - Kovács Janka

A második évfolyam első lapszámát tarthatja kezében az, aki kíváncsi a Tisza-tó látványosságaira.


„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” – írja Antoine de Saint-Exupéry. Ha választhatnék egy mondatot, ami a legjobban leírja a Tisza-tavat, akkor ez lenne az. Gondoljunk csak bele: a tavat úgy terveztük, hogy az a mi hasznunkat szolgálja, azaz megvédjen az árvizektől, öntözhessük a földjeinket és energiát nyerjünk a vízből. A cél érdekében fákat vágtunk ki, legelőket, szántóföldeket árasztottunk el vízzel és így jött létre a Tisza-tó. Ahogy telt az idő, a halak, madarak, emlősök otthonukká választották a helyet, gyönyörű tündérrózsák nőtték be a felületét és a tó kialakulása előtt itt élő sulyom is úgy döntött, marad. Amint az ember megteremt, azért mind felelős, és ha az egyik kezünkkel elveszünk például egy horgászat során, úgy a másikkal kétszer kell visszaadnunk. Az elmúlt évek során réjöttem, hogy a Tisza-tó csak annak fogja megmutatni igazi arcát és kincseit, aki tiszteli és óvja őt!

Ahogy tavaly, úgy idén is bebarangoltuk a tó környékét és ismét találtunk megannyi érdekességet, amit az olvasóknak tálalhatunk. A lap felöleli a Tisza-tó településeit, lehetőséget biztosít számukra a bemutatkozásra, és a teljesség igénye nélkül felsorolja a turisztikai attrakciókat, érdekességeket.

A magazint próbáljuk úgy összeállítani, hogy a lehető legátfogóbb képet kapjanak az ide érkező turisták a Tisza-tóról: az attrakciókon és a látványosságokon túl nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományokra, a kultúrára, a történelemre, a programokra és a helyi jellegzetességekre, valamint a legendákra. Ám úgy véljük, egyik szám se teljes a többi nélkül: mivel egy magazinba nem lehet belesűríteni minden Tisza-tavi érdekességet, ezért érdemes elővenni a korábbi lapszámokat is. Aki lemaradt az előzőekről, az a www.ilovetiszato.com oldalon olvashatja el a többi cikket. Reméljük, felkeltjük érdeklődését és hamarosan találkozunk a Tisza-tavon!

Miről olvashat mostani lapszámunkban?

- Természet Operaháza, Tisza-tavi fesztivál: Idilli szépségű muzsika és 4 nap önfeledt mozgás a természetben – ezt akár az orvos receptre is felírhatná bárkinek pirula helyett. Ez az ötlet az, amire a Természet Operaháza nagyszabású zenei rendezvény épül, amely a természet, a mozgás és a művészet kedvelőinek új, titkos kedvence.

- Rekordszámú kerékpáros a Tisza-tó gátján: A Kiskörei Vízlépcsőnél 2008 óta mérik az áthaladó kerékpárosok számát. Néhány éve egy kérdőív kitöltésének lehetőségét is felajánlják nekik, amelyben szokásaikról kérdezik őket. De aki már bejárta kerékpárral a Tisza-tó töltéskoronáját és ismeri a zegzugait, annak üdítően hathat egy kis változatosság, történelemmel vegyítve – a környék vízügyi emlékeit és nevezetességet ajánljuk.

- A tiszafüredi Szézéves fa nem legenda: a Tisza-tó egyik kis szigetén létezik egy fa, amelyet száz évvel ezelőtt is Százéves fának hívtak. Egyesek szerint ez csak egy helyi legenda – mi felkerestük és valóban létezik!

- A Tisza-tó legaranyosabb szigete: Az Aranyosi sziget nem természeti képződmény (már amennyire lehet ilyenről beszélni a tónál), robbantassál jött létre, emberi kéz alkotta.

- A Kis-Tisza meséje: Egy helyi mesével is készültünk az olvasóknak, amelyet több helyi is ismer. Főszereplője Cserő, a jóságos legény.

- Akassza horogra a legnagyobb halat! – A Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. célul tűzte ki, hogy korszerű halgazdálkodással, halőrzéssel és a területfejlesztéssel jelentősen növelje a Tisza-tó halállományát, ezzel biztosítva a horgászturizmus alapját. Idén pallóút épül a horgászok számára és új horgászhelyeket is alakítanak ki számukra, és többek közt egy nagy volumenű mederkotrás is megvalósul.

- Kihagyhatatlan Tisza-tavi ételek: Tisza-tó pecsenyét és filézési kisokost is ajánlunk mindazoknak, akik szeretik a gasztronómiát.

- A rejtélyes tiszaszőlősi aranykincsek emléke: 1839. június 13-án több kilogramm aranykincs került elő Tiszaszőlős alatt, az ártérben. Jobbágyasszonyok találtak a leletre, az arany híre pedig bejárta a környéket és csupán néhány darab maradt fenn az utókor számára.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.05.29. 21.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget