Ma 2020. 5. 26, kedd, Fülöp napja van.

Minden, amit a baba zöld székletéről tudni érdemes

2019.02.26 13:31. - Kovács Janka

A széklet színe és állaga sokat elárul az egészségi állapotról, és ez a babák esetében sincsen másként. Az újszülöttek székletét több tényező is befolyásolhatja, így az életkor, az aktuális egészségi állapot és persze az elfogyasztott táplálék is. A normálisnak mondható sárgás vagy barnás széklet helyett azonban előfordulhat az is, hogy a pelenkában zöld színnel találkozik a szülő.

 


A zöld széklet leggyakoribb okai

A zöldes színt felvevő széklettől nem érdemes megijedni, ugyanis akár teljesen normális dolgok is állhatnak hátterében. A vastartalmú tápszerek, a mama által elfogyasztott sok zöldség, a fogzás időszaka, bizonyos vírusfertőzések, de akár az anyuka által elfogyasztott túl sok tejtermék is hatással lehet a széklet színének zöldesre váltására. Ezek a fontos tudnivalók a zöld székletről megnyugtatóan hathatnak, hiszen nem mindig kell a legrosszabb eshetőségre gondolni.

 

Allergia a babáknál

Az első másfél évben a baba számos új környezeti hatással találkozik, és ha immunrendszere nem tud megküzdeni ezekkel, akkor gyulladás jöhet létre, vagyis allergiás reakcióval számolhatunk. Gyakran hallani a tejfehérje-allergiáról és a laktózérzékenységről, mely két terület azonban nem fedi egymást. A tejallergia során tulajdonképpen a fehérje vált ki túlérzékenységet az immunrendszerben, míg a laktózérzékenység nem hozható kapcsolatba az immunrendszer működésével.

 

Honnan ismerhető fel a tejfehérje-allergia?

A baba jó közérzetének és a zöld székletnek az elkerülése érdekében korántsem mindegy, hogy mit fogyaszt a szoptató anya. A tejtermékek és a tej fogyasztásának kerülése sokszor hozhat gyógyírt a bajra, de természetesen a tehéntejalapú tápszerekre is jelentkezhet allergiás reakció a kicsiknél. Ennek gyakori tünete a hasfájás, a hányás, a hasmenés, de kiütések és ekcéma is megjelenhetnek. A Nutriklub.hu oldalon a tejérzékenységről részletes információkhoz juthatsz, így már a kezdeti tünetek esetén pontosan tudhatod, hogy mi a baj, és érdemes-e szakembert felkeresni.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

A zöld széklet önmagában nem probléma, de mindenképpen odafigyelést igényel. Ha több napig is eltart, sokat sír a baba, vagy tartós hasmenéssel küzd, esetleg véres a széklete, akkor minél hamarabb fordulj gyermekorvoshoz. A legjobb esetben megnyugodhatsz, hogy mindent jól csinálsz és nincs semmi komoly baja a kicsinek.

 

Zöld széklet és szoptatás

A zöld széklet hátterében a nem megfelelő szoptatási gyakorlat is állhat. Ha a baba nem jut hozzá az anyatej zsírban gazdagabb részéhez, vagyis hamar lekerül a mellről, akkor szintén előfordulhat zöldes végeredmény a pelusban. Mint korábban már említettük, az időnként előforduló zöld széklet rendszerint nem jelent gondot, az odafigyelésre inkább akkor van szükség, ha rendszeressé válik az. Ez ugyanis arról árulkodhat, hogy valami nem jól működik akár a szoptatás időtartamával, akár az anya által elfogyasztott alapanyagokkal, de természetesen a baba allergiás reakcióival is számolni kell.

 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem csak a baba székletének színére és állagára célszerű kiemelt figyelmet fordítani, hanem annak gyakoriságára is. A hetek múlásával mindez változik, és e téren is lezajlik egy tanulási folyamat a gyerkőcben. A szülői ösztön és a gondoskodó odafigyelés hozzásegíthetnek ahhoz, hogy mintegy rutinból figyeljünk a kicsi szervezetének működésére e téren is. Az első születésnapig célszerű az étrend kétharmadát anyatejnek kitennie, hiszen ez a leginkább értékes és könnyen emészthető táplálék a kicsi számára, ami gondoskodik a legtöbbször az egészséges székletről is.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.20 (19. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget