Ma 2019. 11. 18, hétfő, Jenő napja van.

Szolnok a második világháborúban: elindult a kutatás, a lakosság segítségét is kérik

2019.03.18 15:28. - Kovács Janka

A második világháborúban elesett szolnoki katonáknak és civileknek állítanának emléket, ehhez viszont szükség van minden jelenlegi vagy egykori lakos segítségére.

Hirdetés

 

A kutatást Magó Károly, az MH 86 Szolnok Helikopter Bázis zászlósa, roncskutatója vezeti, és a kezdeményezésben mellé állt Csönge Attila, a megyei levéltár igazgatója, valamint dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója is. 

A kutatás során továbbá szeretnének minden tárgyi emléket és visszaemlékezést lejegyezni arról, hogyan élte meg Szolnok a második világháborút: ez lehet egy fotó, bármilyen dokumentum, egy történet is, de az akkor elhunytak névsorát is szeretnék összeállítani. Ehhez a lakosság segítségét is kérik:
- Arra kérek mindenkit, hogy még az általa jelentéktelennek gondolt cetlit, levelet, esetleg egy megsárgult családi fotót is mutasson meg nekünk (ha szeretné), hiszen lehet, hogy az egy fontos eleme a szolnoki történelem rekonstruálásának - mondta Magó Károly.
 
A tárgyi emlékek fotóját is várják a kutatók, de ha valaki szeretné a levéltárnak felajánlani, úgy gondoskodnak annak megőrzéséről is. 
- Elektronikusan is várjuk ezeket a dokumentumokat, de az is megoldás, ha valaki behozza, mi lemásoljuk maguknak, vagy akár fel is ajánlhatja a levéltár részére - az utóbbit köszönettel fogjuk fogadni - mondta Csönge Attila, a levéltár igazgatója.
 
A gyűjtésről folyamatosan fognak tájékoztatást adni, és a cél az, hogy az elesett civileknek és honvédeknek név szerint emléktáblát állítsanak.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 11.13. (45. szám)
Presztízs magyazin ősz IV. évfolyam 3.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget