Ma 2020. 5. 26, kedd, Fülöp napja van.

Júliustól a JTM határok is változnak, nem csak a CSOK feltételei

2019.04.24 13:35. - Kovács Janka

Sokan már előre örülnek annak, hogy eltörlik a CSOK-hoz kapcsolódó 35 milliós értékhatárt használt lakás vásárlás esetén. Ez sokak számára még akkor is kecsegtető változás, ha várhatóan majd szép lassan beépülnek az igényelhető kedvezmények az ingatlan árába. (Hirdetés)

Hirdetés

Július elseje után változik a JTM szabályozás is

Az viszont már lehet, hogy sokaknak probléma, hogy megváltozik a JTM-hez kapcsolódó jövedelemhatár is.

A jogalkotó azért, hogy a hitelfelvevők ne adósodjanak el túlzott mértékben, adósságféket vezetett be. Ennek a működése egyszerű. Amennyiben valaki ingatlant vásárol, a bank az ingatlan becsült forgalmi értékének maximum 80%-ig nyújthat hitelt. Ezen felül pedig a JTM korlát függ attól, hogy eléri-e az igazolt jövedelem a 400 ezer forintot, a hitel jelzáloghitel vagy személyi kölcsön és a hitel kamatperiódusa 0-5 évig terjedő vagy változó, 5 év, vagy 10 vagy több év. Ezekhez az értékekhez került meghatározásra az a százalék, ami a jövedelemből maximálisan havi szinten hiteltörlesztésre fordítható.

Ez egy konkrét példát megnézve azt jelenti, hogy amíg júliusig elegendő volt 400.001.- Ft-os jövedelem ahhoz, hogy akár 160 ezer forintos törlesztőrészletet is bevállalhassunk, júliustól erre a jövedelemre maximum 140 ezer lehet a törlesztőrészlet. Ez a különbözet nagyjából 3 millió forinttal kevesebb felvehető hitelt jelent ugyanannak a személynek, ha 20 éves futamidejű hitelben gondolkodik.

Figyelembe véve, hogy az ingatlanárak nagy valószínűséggel emelkedhetnek a pozitív CSOK változtatás miatt, sokak számára lehet, hogy pont ez az összeg fog hiányozni ahhoz, hogy saját lakása lehessen.

 

Milyen megoldás van a fenti problémára?

A fenti probléma a 400 ezer és 500 ezer forintos jövedelemmel rendelkezőket érinti hátrányosan. A többiek, akik eddig is kevesebb, mint 400 ezer forintos jövedelmet igazolnak, ugyanabban a helyzetben vannak. Akik pedig 500 ezer felett keresnek, eddig is ugyanannyit törleszthettek. Ez a réteg viszont megoldást kell, hogy keressen. Főleg abban az esetben, ha pont az a 3 millió forint hiányzik.

A megoldás a futamidő növelésében van. Amennyiben hosszabb futamidővel kalkulálunk, a havi teher csökken, ennek pedig az ára az, hogy összességében jóval többet fizetünk ki a banknak. Egy egyszerű példával érdemes érzékeltetni a különbséget: egy 10 millió forintos hitel, 10 éves kamatperiódussal, 20 évre nagyjából 1,3 millióval kerül többe, mint ha 15 éves kamatperiódussal vennénk fel a hitelt. Cserébe a havi törlesztőrészlet 72 ezer helyett “csak” 65 ezer forint lesz. Ennek a törlesztőrészlet csökkenésnek az ára 1,3 millió forint, mindenki maga dönti el, hogy megéri-e.

A személyi kölcsönök esetében ugyanez a havi jövedelem lesz érvényes a maximális bevállalható törlesztőrészlet százalékára. Amennyiben kölcsön felvétele előtt vagyunk, érdemes eljátszani az összhasonlító oldalak, mint az instacash.hu oldal kalkulátorával, hogy láthassuk, milyen változtatás mekkora összeggel növeli vagy csökkenti a kölcsönre összesen visszafizetett pénzmennyiséget.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.20 (19. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget