Ma 2019. 10. 23, szerda, Gyöngyi napja van.

Mit érdemes tudni a faktorálás kontírozásáról?

2019.06.20 14:50. - Kovács Janka

A faktorálás olyan vállalkozások számára jelent hatékony megoldást, akik a vevőik részéről történő késedelmes fizetések miatt likviditási nehézségekkel kénytelenek szembenézni. Számukra a hagyományos banki hitelnél egyszerűbb, gyorsabb és kiszámíthatóbb bevételi forrást jelent, ha a kintlévőségeiket megvásárolja egy faktorcég. (Hirdetés)


 

Természetesen nem árt azt sem észben tartani, hogy ezeknek a tranzakcióknak a nyomait helyesen és a törvénynek megfelelően kell adminisztrálni számvitelileg is.

Rövid cikkünkben megmutatjuk, hogy egész pontosan mit érdemes tudni a faktorálás kontírozásáról.

 

Alapvető irányelvek

Faktorálásnál a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény az irányadó, a könyvelésben e szerint kell eljárni.

Nagyon fontos tehát észben tartani, hogy faktorálás igénybevétele esetén a könyvelésben is az előírások szerint szükséges elvégezni a tranzakcióhoz kapcsolódó tételek kontírozását.

Maga a kontír alatt egyébként azt kell érteni, hogy valamennyi esetben egy úgynevezett kódszótár, más néven definíciós tábla használata szükséges az egyes megfeleltetésekhez. Ugyanakkor minden esetben fontos tudni azt, hogy az adott tétel melyik főkönyvi számlára kerül könyvelésre.

 

Mit érdemes tudni a faktorálás kontírozásáról?

A térítés, illetve a térítés nélküli átadás könyvelését el kell különíteni. Mivel a faktorcég valójában kölcsönzi az előleget, úgy az adott követelést beszedésre átadó cég ezt a tételt a faktorcéggel szemben kötelezettségként tudja könyvelni.

A követelést megvásárló félnek a szerződésben található vételárat a vásárlás időpontjában az egyéb követelések között szükséges szerepeltetnie, mégpedig szembe állítva az egyéb kötelezettségekkel.

Az általa majd az adóstól jogosan behajtható összeget pedig a 0 nyilvántartási számlák számlaosztályába kell jegyeznie.

 

Egyéb befolyásoló tényezők

Módosítja az eljárást, ha az adós és a vásárló között részesedési viszony áll fenn. Ekkor ugyanis a tétel kimutatása a követelések kapcsolt vállalkozással szembeni megfelelő sorába kerül.

Eltérő lehet az eljárás a tranzakció szereplőinek különböző jogi viszonya kapcsán akkor is, ha kapcsolt vállalkozások, illetve akkor is, ha nem azok.

Fontos még megemlíteni, ha egy követelés már nem behajtható, akkor a már elszámolt értékvesztést meg kell szüntetni a követelés számlán. Ezután az értékvesztést elszámoló számla másik oldalára kell helyezni.

A követelés fennmaradó részének elszámolására pedig ráfordításként van lehetőség. Az 1996-os LXXXI. törvény pontosan részletezi ennek szabályozását, valamint a számviteli elszámolásának lépéseit.

A kontírozást érintő szabályozások betartása mellett a faktorálás egy rendkívül kedvező megoldás lehet akár az Ön cége számára is. A BÁV Faktor Zrt. csapata sokszor olyan vállalkozásoknak is tudott segítő kezet nyújtani, akinél úgy tűnt nincs más megoldás az éppen fellépő likviditási nehézség orvoslására. A sikersztorikat olvasva Ön is meggyőződhet erről.

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.10.16. 41.szám
Presztízs magyazin ősz IV. évfolyam 3.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget