Ma 2021. 1. 27, szerda, Angelika napja van.

Új elektromos töltőpontokkal bővült Jász-Nagykun-Szolnok megye

2019.06.20 14:21. - Kovács Janka

Lezárult az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. országos töltőinfrastruktúra kiépítési projektje, amely eredményeképp összesen 331 elektromos töltőállomáson mintegy 580 töltőpontot használhatnak a villanyautósok. 


A projekt célja, hogy az elektromos autókkal rendelkezők minél könnyebben tudják tölteni az autóikat az egész országban. Dr. Ugron Gáspár Gábor, az e-Mobi ügyvezető igazgatója a szolnoki töltőpont átadásán elmondta, azért a Kossuth tér és a Táncsics út kezereszteződésében helyezték az egyiket, hogy a 4-es számú főútról könnyedén elérhető legyen az áthaladó autósok számára. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta, az önkormányzat elektromos autóinak száma már tízre nőtt és rendszeresen használják is őket. Jász-Nagykun-Szolnok megye területén lévő töltőkön üzembe helyezésük óta összesen 1600 tranzakció zajlott, melyek során a berendezéseken összesen 19 000 kWh-t vételeztek a villanyautósok. 

 
A töltőpontokat a nagyobb videéki városokban helyzeték el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által készített töltőinfrastruktúra telepítési koncepció, illetve az ehhez kapcsolódó térinformatikai szoftver segítségével. 
 
 
Ahogy a többi városban, úgy Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a környékben tapasztalható fejlesztési, szakmai irányokat, elvárásokat, illetve a látogatottsági és egyéb specifikus jellemzőket vették figyelembe a töltőpontok helyének meghatározásában és a kapacitásuk nagyságában.
 
Az e-Mobi eddig az alábbi helyeken helyezett el Szolnokon töltőállomásokat:
2x22 kW-os AC:  
Beüzemelésre vár:
Jubileum tér
Mártírok út 
 
22 kW-os DC:
Beüzemelésre vár:
Városmajor út 
50 kW-os DC:
Működő:
Táncsics Mihály utca (Polgármesteri Hivatalnál)
 
Összesen négy e-autó töltőt létesített az e-Mobi a városban. Ebből kettő AC, azaz váltakozóáramú töltő, melyek két Type2-es csatlakozóval rendelkeznek és 22 kW-os teljesítmény leadására képesek. A harmadik töltő ugyanekkora beépített 22 kW-os teljesítménnyel rendelkezik, de DC, azaz egyenáramú töltést nyújt CHAdeMO vagy CCS Combo kábeles töltőfejen keresztül. Ezzel biztosítva a gyorsabb töltést, és teljesítményénél fogva – a nagyobb beépített teljesítménnyel bíró egyenáramú töltőkhöz képest – az egyszerűbb elosztó-hálózati csatlakoztatást. Az ötödik, ahol most is állunk pedig a legnagyobb teljesítményű, 50 kW-os teljesítmény leadására képes DC töltő. 
 
Napjainkban (2019 májusára) már mintegy 12 000 zöld rendszámos autó fut a hazai utakon, amelyek közel fele tisztán elektromos meghajtású. Ez 95%-os bővülés tavaly májushoz viszonyítva. Társaságunk számára is kiemelten fontos a fenntarthatóság és a CO2 kibocsátás csökkentése, ezért a megnövekedett publikus töltési igényeket szem előtt tartva létesítjük gyors- és villámtöltőinket, mellyel szintén igyekszünk hozzájárulni az elektromobilitás széleskörű magyarországi elterjedéséhez. 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.20. (3. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget