Ma 2020. 1. 26, , Vanda napja van.

Kik azok, akik iparűzési adót fizetnek?

2019.06.24 10:03. - Kovács Janka

Leginkább a kisvállalkozók érzik azt, hogy a település csak egy újabb kötelező befizetésre akarja rábírni, mikor szóba kerül az iparűzési adó. (Hirdetés)


Mire figyeljenek a kisvállalkozást alapítók?

Kisvállalkozás alapításakor számos dologra kell koncentrálni, például, hogy meghatározzuk, milyen gazdasági formában működjünk, várhatóan mennyi lesz az iparűzési adó mértéke, milyen adózási módot érdemes választani. Az egyik legkedveltebb adózási mód a kisvállalkozók körében a KATA (Kisadózó Vállalkozók Tételes Adója) vagy a KIVA (kisvállalati adó). Hogy helyesen tudjon dönteni a kezdő kisvállalkozással kapcsolatos jogi, adózási és gazdasági kérdésekben, érdemes szakértővel konzultálni a témában.

 

Mi az iparűzési adó?

A helyi önkormányzat által kivetett helyi adóról van szó, ha valaki az iparűzési adót emlegeti. Ennek mértékéről az 1990. évi C. törvényben olvashatunk bővebben. A lényeg az, hogy a település az iparűzési adó mértékét 2%-ban maximálja, de egy 2015-től érvényes módosítás lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy ennél kedvezőbb adómértéket határozzanak meg. Hogy mekkora az a kedvezmény, vagy hogy van-e az adott településen, ahol a vállalkozás székhelye, fióktelepe van, arról a helyi önkormányzat által kiadott adórendeletben nézhetünk utána.

 

Hogyan működik a bejelentési kötelezettség?

A vállalkozás indításakor az egyik első lépés, hogy a vállalkozás székhelyén, fióktelepén a helyi önkormányzatnál jelentkezzen be a vállalkozó. Tehát, az iparűzési adó alá be kell jelentkezni az erre rendszeresített nyomtatvány kitöltésével. Ha a vállalkozás székhelye más településen van, mint a fióktelepé, akkor ez utóbbit a fióktelep településének önkormányzatánál is be kell jelenteni.

 

Meddig kell bejelentkezni a helyi önkormányzathoz?

A vállalkozás indításától, vagy ha változás áll fenn pl. új telephelyüket illetően, akkor a változástól számított 15 naptári napon belül. Ameddig a vállalkozás vagy a vállalkozáshoz tartozó fióktelep meg nem szűnik, addig bejelentve kell maradni!

 

Ki fizet iparűzési adót?

A település önkormányzata rendelkezhet arról, hogy mekkora legyen az iparűzési adó mértéke abban az esetben, ha az iparűzési tevékenység állandó jelleggel van jelen a településen. Előfordulhat, hogy több település területén helyezkedik el a vállalkozás, így több önkormányzati illetékesség állapítható meg. Ekkor a törvény szerint kell a tevékenységre jellemzően - személyi jellegű ráfordítás arányosan, vagy eszközérték arányosan vagy esetlegesen  100 millió feletti adóalap esetén kettő kombinációja alapján -   a vállalkozónak megosztania az adóalapját.

Ugyancsak meghatározhat a törvény egy bizonyos összeget, ha az ipari tevékenység ideiglenes jelleggel van jelen a település területén (pl.: fesztiválokon árusítók, építőipar).

Továbbá vannak olyan vállalkozások is, akiknek nem ér el az éves ipari tevékenysége egy bizonyos vállalkozási szintű adóalapot, ekkor ezek a vállalkozások mentesülhetnek a helyi iparűzési adó alól, önkormányzati döntés alapján.

 

Hogyan határozzuk meg az iparűzési adó összegét?

Az állandó jellegű helyi iparűzési adó alapját úgy kapjuk meg, hogy a nettó árbevételt csökkentjük az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, az alvállalkozói teljesítések és kifizetések értékével, az esetleges kutatási és kísérleti fejlesztésekre szánt közvetlen költségek értékével, illetve a felhasznált anyagköltséggel.

Az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó maximális mértéke naptári naponként 5000 forint.

KATA és KIVA adózás esetén  további iparűzési adóalap meghatározási módok is léteznek, választási lehetőséget ad a törvény az adó alapjának a meghatározására. Például KATA adózás esetében nagy népszerűségnek örvend az ún. tételes adó választása, amelynek keretében évi 50 ezer forint az iparűzési adó; KIVA adózás esetén pedig a kiva alap 120%-a is tekinthető az adó alapjának.

Érdemes tehát számításokat végezni, megvizsgálni, hogy melyik adóalap megállapítási móddal járunk a legjobban és a szerint elkészíteni az éves adóbevallásunkat.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.01.22. (3. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget