Ma 2019. 10. 23, szerda, Gyöngyi napja van.

Négy Szolnok környéki kerékpáros túra a hétvégére

2019.07.03 10:58. - Kovács Janka

Szolnokról vagy valamelyik környező településéről kiindulva izgalmas, kerékpáros desztinációkat szeretnénk ajánlani. Az alábbi helyek lehet, hogy nem ismeretlenek néhány ember számára, de egy kellemes tavaszi, esetleg nyári nap folyamán tökéletes kerékpáros program lehet az egész családnak vagy baráti társaságnak.

 

Hirdetés

1. Rákóczifalva, Tisza-parti tanösvény

A Szolnokról 14 km-re lévő tanösvény a Tisza árterének élővilágát mutatja be. Rákóczifalva közigazgatási területén, a Tisza bal partján, 6 km hosszan húzódik. Gyalogosan és kerékpárral is be lehet járni. Az itt fellelhető természeti értékek között a legértékesebbek: a fűz és nyár ligeterdő, a kubikerdő, a Bivaly-tó tölgyes erdeje, az ártéri mocsárrét és az árvédelmi töltés növénytársulásai. A tanösvény mentén kihelyezett tájékoztató táblák hasznos információkkal látják el a turistákat, az egyes hullámtéri élőhelyeket, az emberi beavatkozás előtti és utáni állapotot és az élőhely regenerálódási folyamatait szemléltetik.

GPS koordináták: 47.073153, 20.202370

 

2. Besenyszög, Szórói holtág

14 km-es kerékpártúra részeként érhető el a terület. Besenyszög község külterületén, a településtől délre, a Szolnok-Nagykörűi műúton vagy a Tisza gátján közelíthető meg a Szóró pusztai határban elhelyezkedő, mintegy 38 ha területű holtág. A Tisza szabályozása során létesült az 1870-es években. A holtágnak és a környező ligeterdőknek tájmeghatározó szerepe van, mint természetközeli védett hullámtér, mint vadpihenőhely és mint revitalizációs vizes élettér. A Szórói holtág és a környező hullámtéri területek a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet részét alkotják. A holtág legelőnyösebben a szórói 10.02/9 sz. gátőrház melletti bekötőútról közelíthető meg, közvetlenül a Nagykörűi műútról. A kúszónövényekkel benőtt, mocsaras-lápos területnek gazdag a növény- és állatvilága. Egy igazi ékszerdobozban találhatjuk magunkat!

GPS koordináták: 47.248563, 20.292269

 

3. Tiszavárkony, Endre király emlékműve

Szolnoktól körülbelül 16 km távolságra található Endre király emlékműve. A községbe térve, egészen a néhány évvel ezelőtt leégett alkotóházig kell mennünk, majd onnan a gáton néhány száz méter után jobbra láthatjuk az emlékművet. Ezen az alábbi szöveg olvasható: ,,A néphagyomány szerint ezen a helyen állott Endre király vára, itt történt Endre és Béla között az a találkozás, amelyet a történelem korona és kard jelenet néven ismer. A 900 éves évfordulóra állította Tiszavárkony Község lakossága. 1958.” És valóban, a Képes Krónikában is visszaköszön a jelenet, amely szerint a tiszavárkonyi királyi palotában állította 1059-ben I. Endre (1046-1060) királyválasztás elé öccsét, Béla herceget, a későbbi I. Bélát (1060-1063). Választania kellett a királyságot jelképező korona és a hercegség szimbóluma, a kard között.

GPS koordináták: 47.053823, 20.187473

 

4. Törökszentmiklós, Pityóka-holtág

Talán ez a legtávolabbi javasolt úti cél, hiszen ez 25,4 km távolságra van Szolnoktól. A 4-es út mellett, a gáton érdemes elindulni a területre. A Pityóka-holtág területe kicsi, ám annál nagyszerűbb, hiszen ezt igen kevesen ismerik. Törökszentmiklós-Óballa környékén található a kopolya, ami természetes vagy részben természetes úton, kimosódással keletkezett hullámtéri vízállás. A terület a horgászok eldugott paradicsoma, amelyet érdemes körbesétálni. Egy lélegzetelállító drónfelvétel is készült a kopolyáról, amit a QR-kódon beolvasott link címlapjának harmadik videójaként tekinthető meg.

GPS koordináták: 47.246745, 20.421655

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.10.16. 41.szám
Presztízs magyazin ősz IV. évfolyam 3.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget