Ma 2020. 7. 2, csütörtök, Ottó napja van.

Milyen grillt válasszak?

2019.07.18 10:19. - Kovács Janka

Itt a nyár, süt a nap, bennünk pedig felébred a vágy a grillezés iránt. A grillezés nem egyszerű ételkészítés, hanem igazi pihenés, családi és közösségi program. Sajátos hangulata van, a különleges ízvilág csak rásegít erre.


Nem kérdés, egy megfelelő grillnek igazán a hasznát tudnánk venni, de mégis melyik való nekünk? Ezt a kérdést járjuk körül kicsit alaposabban… Három alaptípussal találkozunk, ezek a faszenes, az elektromos és a gázüzemeltetésű grillek.

 

A faszenes grillek ma is a legnépszerűbb típusnak számítanak, több előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Olcsók, egyszerűen kezelhetők, habár némi gyakorlatra szükség lehet a tűzgyújtás, illetve a parázs előkészítése során. A csepegő zsiradéknak és a tüzelőnek köszönhetően: az ilyen grillen készített ételek különleges aromával gazdagodnak, ami igazán élvezetessé teszi a fogyasztásukat.

Ha a faszenes grillek mellett döntünk, érdemes olyat választani, ami állítható magassággal rendelkezik; nem csupán az ételek elhelyezése, forgatása és kiszedése során jön jól ez a képessége, hanem a parázs előkészítése és begyújtása során is. Érdemes előnyben részesíteni azokat a faszenes grilleket, amelyek rozsdamentes acélból készített hamutartóval rendelkeznek, így a hamu nem gátolja az égést, illetve a hő átadását. Jó szolgálatot tesz a fedő is, ami megvédi az ételeinket a fákról hulló levelektől, a portól és a rovaroktól, viszont figyeljünk arra, hogy megfelelő szellőzőnyílásokkal rendelkezzen!

 

Fordítsunk figyelmet a méret megválasztására is; a méret határozza meg, egyszerre hány főre készíthetünk ételeket. Nem érdemes túl nagyot választani, hiszen fél töltettel a hőátadás nem lesz tökéletes, de egy alulméretezett grill sem szerencsés választás, mivel az elsőként elkészített finomságok már kihűlnek, mire közösen falatozni kezdhetünk.

 

Az elektromos grillek rendszerint kisebb mérettel rendelkeznek, így elsősorban egy-két fő számára készíthetünk velük finom falatokat, nagyobb társaságok megvendégelésére aligha alkalmasak. Tagadhatatlan előnyük, hogy télen fedett helyiségben is használhatók.

 

A kényelmes tisztítás lehetőségét rendszerint teflonbevonat garantálja, a beüzemelése túlzás nélkül: pofonegyszerű. Természetesen ezek a grillek is alkalmasak szabadtéri használatra – amikor nem esik az eső –, de hosszabbítóval kell eljuttatnunk az áramot a kiszemelt helyre. Így már kevésbé beszélhetünk gyors és kényelmes beüzemelésről. Az elektromos grill elsősorban azoknak jelent jó választást, akik egy teraszon vagy az erkélyen szeretnének finomságokat készíteni.

 

Ha az elektromos grillek mellett döntünk, érdemes olyat választani, ami állítható hőmérséklettel rendelkezik – ma már gyakorlatilag csak ilyenekkel találkozunk! Hasznos, ha az alsó tálca és a felső lemez is állítható. A tapadásmentesség nagy előny, hiszen a suvickolást senki sem végzi szívesen. Ahogyan a faszenes grilleknél elmondtuk, ezeknél is érdemes figyelmet fordítani az egyszerre készíthető ételek mennyiségére; habár rendszerint kisebb mennyiséget készíthetünk velük, mégis találunk méretbeli különbségeket.

 

Nem mehetünk el szó nélkül az egyre népszerűbb gázgrillek mellett sem. Ezek között kisebb, kompakt grillsütőket és nagyobb méretekkel rendelkező, magas elvárásokat is kiszolgáló sütőket egyaránt találunk. Érdemes olyan gázgrillt választani, amely esetében a gázégőket külön is be lehet gyújtani, illetve szabályozni. Maga a szerkezet legyen masszív, a rászerelt kerekek egyszerű mozgatást tegyenek lehetővé! Érdemes tudni, hogy a gázgrill teljesítményét elsősorban az égőfejek száma és teljesítménye határozza meg, tehát ezeknek összhangban kell lenniük a sütőfelület nagyságával!

Ha gondosan választunk grillt, biztosak lehetünk benne, hogy örömünket leljük majd a finom ételek készítésében és fogyasztásában.

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget