Ma 2019. 10. 18, péntek, Lukács napja van.

Újból megjelentek megyénkben a telefonos csalók, akik időseket vesznek célba

2019.07.24 11:44. - Kovács Janka

A rendőrség figyelmeztet mindenkit, ne dőljenek be a kamu telefonálóknak!


Az elmúlt időszakban Jász-Nagykun-Szolnok megyében ismét megjelentek az úgynevezett telefonos csalók. Az idegenek vonalas telefonon hívják fel gyanútlan áldozataikat, és a nyugdíjfolyósító munkatársaként mutatkoznak be. A telefonáló elkéri a sértett bankkártyájának adatait, amit a hívott fél megad, majd az ismeretlen ezt követően a megszerzett adatok segítségével az interneten vásárol.

A csalók tárháza kifogyhatatlan. Újabb és újabb hamis állításokat találnak ki, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket. Hivatkozhatnak többek között hatóságranyereményre, vagy akár bajba jutott gyermekükre, unokájukra - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság és az alábbi tanácsokkal látja el a lakosságot, hogy ne váljon belőlük áldozat:

Az alábbi tanácsok betartásával elkerülhetők a kellemetlenségek és az áldozattá válás:

  • Ne adják ki a bankkártyájuk adatait (kártyaszám, hátoldalon lévő háromjegyű kód, lejárati dátum) sem telefonos megkeresések, sem közösségi oldalon történő felhívások esetén illetékteleneknek, mivel ezekkel az információkkal online vásárlás történhet a kártya nélkül is!
  • Bankkártyáját soha ne a hozzá tartozó PIN-kóddal együtt tárolja! A napi limitet, lehetőség szerint vásárlási szokásaihoz igazítsa!
  • Ha a bankkártyája elveszett, ellopták, illetve bármilyen módon kikerült ellenőrzése alól, vagy ha az adataival visszaélve fizettek, azonnal tiltassa le a banknál!
  • A tranzakciókról kérjen értesítést üzenetben, így azonnal értesül a pénzforgalomról, illetve a kártya használatának pontos helyszínéről!
  • Akármilyen kecsegtető ajánlattal, vagy akár túlfizetéssel keresi meg egy szolgáltató vagy hivatal legyen gyanakvó, mert nyeremény vagy pénzvisszafizetés helyett csalás áldozatává válhat!
  • Nyereményjátékról szóló telefonhívásokat kezelje fenntartással! A nyereményjátékok nem úgy működnek, hogy előzetesen mobiltelefon-egyenlegeket kell feltölteni, vagy egyéb jogcímen nagyobb összeget kell átutalni.
  • A telefonos csalók általában rejtett számról telefonálnak. Kérjen telefonos elérhetőséget, nevet, munkahelyet és ott kísérelje meg visszaellenőrizni a hívás, a hívó fél adatainak valódiságát!
  • Ne hívjon vissza ismeretlen külföldi telefonszámokat!
  • Ne utaljon pénzt ismeretlen bankszámlákra, ne töltse fel ismeretlen emberek mobiltelefon egyenlegét!
  • Ne dőljön be olyan állítólagos banki elektronikus leveleknek, amelyek bankkártya adatai felől érdeklődnek! (például rendszer frissítésre hivatkozva)

Amennyiben trükkös csalók próbálkoznak az ön megtévesztésével, vagy áldozatul esik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívó számon, vagy tegyen bejelentést bármely rendőrnél, vagy rendőri szervnél!Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.10.16. 41.szám
Presztízs magyazin ősz IV. évfolyam 3.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget