Ma 2020. 7. 2, csütörtök, Ottó napja van.

Hamarosan kezdődik az iskola – óvja Ön is gyermekét!

2019.08.30 14:33. - Kovács Janka

Jövő héten becsengetnek az általános és középiskolákba, az idei tanévben is több mint egymillió gyermek kezdi a tanévet, legtöbbjük általános iskolás. A szülők ezekben a hetekben igyekeznek mindent körültekintően beszerezni, ami súlyosan megterheli a családi költségvetést. Ugyan további kiadás már nem hiányzik, mégis érdemes balesetbiztosítást is kötni a gyerekeknek, hogy nyugodtan teljen a tanév. (x)


(Hirdetés)

 

Mi mennyi – minden évben sokba kerül

Az iskolakezdés minden évben igencsak megterheli a család költségvetését, sokan emiatt már hónapokkal szeptember előtt takarékoskodni kezdenek, hogy az augusztusi, iskolakezdéssel együtt járó kiadások mindegyikére fussa. Olyan család is akad szép számmal, amely a megnövekedett kiadások miatt hitelfelvételre kényszerül. Ugyan ma már az 1-9. osztályosok számára a kormány biztosítja ingyenesen a tankönyveket, ami jelentősen könnyíti a családok életét, még így is van mire költeni szeptember előtt. Hiszen a füzetek, tolltartók, táskák, egyéb iskolaszerek, a tornafelszerelés, a ruházat, az új cipők, mind-mind tetemes kiadást jelentenek, ehhez járul hozzá a menza, az utazási és azok a költségek, melyeket a hónap első napjaiban kell befizetni az iskolában (pl. osztálykirándulás, osztálypénz, stb.). Hogy mégis mindez mennyire rúg, álljon itt egy tavalyi adat: egy alsós általános iskolás gyermek iskolakezdéssel kapcsolatos költségei közel 50 ezer, egy felsősé több mint 60 ezer, míg egy középiskolásé közel 70 ezer forintot tettek ki az elmúlt évben. Az előrelátó szülők már augusztus első napjaitól kezdve figyelik az egyes áruházak akcióit, és igyekeznek ezekből beszerezni a szükséges dolgokat, amellyel jelentős összegeket lehet megspórolni az iskolakezdésen. Egyre többen részesítik előnyben a használt termékeket is, hiszen gyakran ki lehet fogni alig használt, teljesen újszerű tárgyakat, amelyek az új árának töredékéért beszerezhetők.

A vásárlási statisztikákból az is kiderül, hogy egyre több szülő vásárol digitális eszközöket az iskolakezdéshez kapcsolódóan, gyakran mobiltelefont, laptopot vagy táblagépet. Ezek az eszközök ugyan általában nem előírások az iskolák részéről, ám a mai digitális világban sok esetben megkönnyítik a nagyobb gyerekek számára a tanulást.

Csak párszáz forint – véd egész évben

Az iskolakezdéssel kapcsolatban érdemes szólni a tanulói, gyerekek számára szóló balesetbiztosításokról is. Az iskolák általában már az előző tanév végén értesítik a szülőket a következő tanévre szóló biztosítási lehetőségekről, ám a legtöbben egy legyintéssel elintézik a dolgot. Pedig a biztosítás csak párszáz vagy ezer forintba kerül (konstrukciótól függően), és ha bekövetkezik valamilyen baleset a tanév folyamán, mégis nagy segítséget jelenthet a családnak. Léteznek olcsóbb tanulói balesetbiztosítások valóban néhány száz forintért, és vannak olyan balesetbiztosítások is gyerekek részére kifejezetten, melyek ugyan picit többe kerülnek, ám baj esetén is nagyobb díjtételekkel is számolnak. Itt a balesetvédelem a nap 24 órájában és külföldön is rendelkezésre áll és igénybe vehetők vele a korszerűbb, de drágább orvosi eljárások és gyógyászati segédeszközök is. Ezek minden esetben egyénileg köthető biztosítások, míg az iskolákon keresztül köthető tanulói balesetbiztosítások csak csoportosan, az iskolán keresztül köthetők, egyénileg nem.

Érdemes tehát átgondolni, hogy a sok kiadás mellé még vállaljuk ezt a jelentősen kisebb költséget, hiszen a gyerekekkel könnyen megtörténik a baleset, egy kisebb kéztörés, ilyenkor pedig jól jön a biztosítás a családnak.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget