Ma 2020. 2. 24, hétfő, Mátyás napja van.

Bábstratégiát dolgozott ki az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

2019.10.01 16:01. - Kovács Janka

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ célul tűzte ki, hogy a báb, mint művészeti ág, közösségfejlesztő és pedagógiai módszer, nagyobb teret kapjon az intézmény szakmai tevékenységében. Ennek érdekében elkészült egy bábstratégia, mely irányt mutat a szakmai folyamatok generálásában.

Hirdetés

Az intézmény céljául tűzte ki, hogy a bábos élet felpezsdüljön a városban és a térségben; a fejlesztés sokszínű programokkal érje el célközönségét, meghatározott célcsoportjait; az Aba-Novák Agóra foglaljon el ebben inkubátor szerepet, azaz ne csak központjává, hanem mozgatójává váljon a bábos élet eseményeinek; a bábos műfajok hangsúlyosabban jelenjenek meg az intézményi és városi programokon; szakmai segítséget biztosítson azoknak a kollégáknak, akik bábcsoportot szeretnének létrehozni, mindemellett pedig a mentorálási lehetőség biztosítása neves szakemberek közreműködésével azoknak a csoportvezetőknek, akik igénylik ezt.

 
A stratégia kidolgozásában az intézmény partnerei az NMI Művelődési Intézet, a Magyar Bábjátékos Egyesület és Csóka Eszter báb-és játékkészítő.
 
 
Az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően jön létre a stratégia, hiszen:
- 2017-ben megalakult az intézmény saját csoportja, a Tiszavirág Bábcsoport, mely azóta is sikeresen működik .
- 2018. november 23-án megrendezésre került „A bábművészet szerepe a személyiségfejlesztésben- Országos bábmódszertani konferencia” valamint szintén az ezen a napon zajló, a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével szervezett „II. Bűvös Bábos Találkozó és szemle”.  
- A konferenciával egy időben került sor a „Bábtáncoltató” interaktív kiállítás megnyitójára, amely a későbbiek során utazó kiállításként bemutatkozott a Kecskeméten megrendezett VIII. Báron Bábos találkozón, a 25. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon, a Damjanich János Múzeum „Múzeumok Éjszakája” rendezvényén, valamint az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ saját rendezvényein is jelen van: Bábos Zsibongó, I. Jászkunsági Gyermekbábosok Találkozója, Országos Vasútmodell Kiállítás. 
- 2019. március 23-án a Bábszínházi Világnap tiszteletére került megrendezésre az I. Jászkunsági Gyermekbábosok Találkozója, ahol Jász Nagykun Szolnok megyéből 8 bábcsoport mutatkozott be. Ebéd után a látottakat a Magyar Bábjátékos Egyesület szakértői, Láposi Terka, Szentirmai László elemezte, értékelte, segítve ezzel a további szakmai folyamatokat. 
- 2019. augusztusában kezdődött és október 1-én fejeződik be az NMI Művelődési Intézet által indított „Bábcsoportvezetői alapismeretek I.” 60 órás képzés, mely szintén az intézményben kapott helyet.

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget