Ma 2020. 5. 31, , Angéla napja van.

Így válasszunk tűzhelyet…

2019.10.14 13:44. - Kovács Janka

A háztartási nagygépek vásárlása minden esetben komoly odafigyelést követel meg, hiszen szeretnénk olyan készüléket választani, amit hosszú éveken keresztül nagy megelégedettséggel használhatunk.

 


Ha új tűzhelyre van szükségünk, az átlagosnál is több szempontot kell megvizsgálnunk; gáz-vagy villanytűzhelyet válasszunk, milyen árkategóriát érdemes előnyben részesíteni, melyik típus bír a legjobb energiahatékonysággal, milyen másodlagos költségekre kell számítanunk…

Az első és legfontosabb kérdés annak eldöntése, hogy elektromos- vagy gáztűzhelyet válasszunk. Ha alapos és tudatos döntést szeretnénk hozni, meg kell ismernünk mindkét típus alapvető előnyeit és hátrányait.

Napjainkban a villanytűzhelyek örvendenek nagyobb népszerűségnek, és ez nem is véletlen… A korszerű készülékek folyamatos fejlődésen mentek keresztül, az elavult vasmagos megoldásokat kiszorították a kerámialapos és indukciós főzőlapok. Ennek ellenére ma is találkozhatunk új vasmagos készülékekkel, de egyre több márka hagy fel a gyártásukkal. A kerámialap megoldotta a régi tűzhelyek legnagyobb problémáját, ezek esetében már nem okoz gondot a lassú felmelegedés. De a fejlődés itt nem állt meg; jöttek az úgynevezett indukciós főzőlapok, amelyek esetében a hőenergia nem ellenállás, hanem mágneses indukció által keletkezik. Az indukciós tűzhelyek esetében nem maga a főzőlap melegszik fel, hanem a mágnesezhető anyagból készült edény, így az utólagos hőveszteség sem jelenthet problémát többé.

 

A gáztűzhelyek technikai fejlettsége is sokat javult az utóbbi években és évtizedekben. Fokozatmentes szabályozók és égésbiztosítók jelentek meg, ráadásul képesek voltak megőrizni az elődeik előnyös tulajdonságait; a gáztűzhelyek ma is gyors főzést tesznek lehetővé. Sokan ma is előszeretettel használják a gázüzemű főzőlapokat, de mi a helyzet a sütővel?

 

A sütő a gáztűzhelyek Achilles-sarka. A gáz fizikai tulajdonságai miatt a sütőkben a hőeloszlás nem minden esetben tökéletes. A problémát a gyártók egy huszárvágással oldották meg; létrehozták az úgynevezett kombinált tűzhelyeket, amelyek gázüzemű főzőlappal és elektromos sütővel rendelkeznek.

 

Ha tűzhelyet szeretnénk vásárolni, természetesen figyelmet kell szentelnünk az áraknak is. Azonos minőséget és felszereltséget feltételezve a gáztűzhelyek némi előnnyel indulnak, hozzávetőlegesen 15-20 százalékkal olcsóbbak az elektromos tűzhelyeknél. A gáztűzhelyek nagyjából 50 ezernél, a villanytűzhelyek 60 ezernél kezdődnek. Nem szabad elfelejteni, hogy gázüzemű főzés során páraelszívóra és légbevezetőre is szükség lesz, egyes gázszolgáltatók esetében pedig a mágnesszelep és az áramlásérzékelő is kötelező tartozék. Így már egészen biztosan az elektromos készülékeknek áll a zászló az árversenyben.

 

Tűzhely vásárlása során természetesen egyéb szempontokról sem feledkezhetünk meg… Nem mellékes, hogy a kerámia- és indukciós főzőlapokat könnyebben tisztíthatjuk, esetükben nem kell a láng kioltásától tartani. Velük szemben a gázkiömlők tisztítása sokkal körülményesebb és időigényesebb.

 

A főbb szempontokat figyelembe véve a legtöbben a korszerű indukciós villanytűzhelyek mellett teszik le a voksukat. Ezek a készülékek általában magasabb felszereltségi szinttel készülnek, illetve magasabb árkategóriát képviselnek; a legtöbb termék a 120-200 ezres ársávban található. Amennyiben ilyen készüléket szeretnénk választani, de nem áll rendelkezésünkre a szükséges összeg, a kisösszegű személyi kölcsönök biztosítanak észszerű megoldást.

 A Minikölcsön 24,9%-os THM mellett elektronikus aláírással, videóazonosítással és bankszámlamegosztó alkalmazással teszi egyszerűbbé az igénylés folyamatát.

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget