Ma 2020. 6. 2, kedd, Anita, Kármen napja van.

Gyerekeknek és időseknek is segítenek a szolnoki terápiás kutyák

2019.10.17 14:21. - Kovács Janka

Hazánkban még igencsak gyerekcipőben járnak a kutyával kiegészült terápiás foglalkozások, Szolnokon pedig egészen az elmúlt évekig nem volt senki, aki ilyen formán segítséget nyújtott volna a gyerekeknek vagy az időseknek. Varga Zsófia habilitációs kutyakiképzővel, a terápiás foglalkozásokra szakosodott Matemedik 97 Bt. egyik tagjával hol nevetéstől, hol elérzékenyüléstől könnyes szemmel beszélgettünk arról, mennyi mindenben tudnak a gyerekek, felnőttek és idősek segítségére lenni.

 


Zsófi és a Matemedik 97 Bt-ben lévő két másik társának, Seller Gabinak, Flasch Péterné Zitának –akik mellett szintén van négylábú angyal- célja nemcsak ezeknek a kutyáknak és a segítő használatának népszerűsítése, hanem az is, hogyan kell jól szeretni a kutyát és hogyan kell bánni velük. 

 

 

Nem munka közben, hanem otthonában találkoztam Zsófival és terápiás kutyáival. Már a kapuban érezhető volt, hogy nem egy átlagos „kutyás házhoz” megyek. Ha kutya van az udvaron, akkor belépéskor általában arra számítunk, hogy összeugrál/összenyal/megmorog/stb. bennünket, de most életemben először egyik sem valósult meg. Óriási meglepetésemre Bejgli, a 4 éves keverék átölelt a lábaival és a fejét hozzám nyomta, mindeközben halkan nyüsszögött.

 

- Bejgli, ne csináld már ezt mindig! – szólt rá Zsófi, majd hozzám fordult – ő mindenkivel így viselkedik, igazán kedves kutya, vele szó szerint élmény együtt dolgozni a gyerekeknek, felnőtteknek és persze nekem is.

 

Mint megtudtam, terápiás kutya nem lehet ám akármelyikből, komoly vizsgákon kell átesniük ahhoz, hogy lehessen velük dolgozni, sőt rendszeres, szigorú egészségügyi szűréseknek is alávetik őket. Miután kiszabadultam Bejgli öleléséből és elfoglaltam a helyemet az asztalnál, egyből az ölembe huppant és dőlt is hozzám. Zsófi folytatta bemutatását.

 

- A jó terápiás kutya egyik legfontosabb ismérve, hogy szinte bármit lehet vele csinálni, soha nem mutat agressziót. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy akár bele is rúghatnak, hanem ha például egy beteg gyereknek a kutya simogatása közben hirtelen görcsbe rándul a keze, mikor éppen a fülénél jár, és emiatt egy ideig szorítja, akkor azt neki tűrnie kell. A felvezetőjének is mindig résen kell lennie, hogy ne bántalmazzák - de már csak ezért is jó kutyával dolgozni, hiszen így a legtöbb gyerek megtanulhat bánni az állatokkal és tisztelni is őket.

 

 

Ezeken az előzetes vizsgálatokon felmérik, milyen a kutya temperamentuma bizonyos helyzetekben, mennyire félti az élelmét, és az alap engedelmességi vizsgát nemcsak a gazdájával, hanem idegennel is meg kell tudnia csinálni. A vizsgálatok során például többen egyszerre kezdik el simogatni, miközben belecsípnek, vagy valamilyen hirtelen hangos zajt hallatnak, továbbá vizsgálják azt is, hogyan viselkedik, ha furcsa mozgással közelítenek hozzá, vagy átölelik, sőt még arra is tesztelik, mit csinál, ha a szájába nyúlnak, esetleg elveszik az élelmét – ezeket például nem biztos, hogy egy átlagos kutya el tudná viselni, de a terápiásokat pont ez teszi különlegessé.

 

 

- Egy alapítványnál önkénteskedtem Budapesten, akkor még nem is ismertem ezt a segítő formát, de azt tudtam, hogy a kutyámmal együtt szeretnék segíteni. Így utána olvastam, milyen lehetőségeink lennének és egy hétre rá már iskolapadban ültünk Bejglivel. Ő akkor már nem volt kölyök, de alkalmas lett erre a feladatra. Minden elfogultság nélkül és külső vélemények alapján is elmondhatom, ő a tökéletes terápiás kutya. Nekem évekig nem volt sajátom, ideiglenes befogadó voltam menhelyeken. Egyszer szólt egy állatmentő barátom, hogy lenne egy négyhónapos új védenc, akit el kellene hoznom ideiglenes elhelyezésre. Mikor odaértem, megláttam egy velejéig rosszcsont kiskutyát egy hatalmas farakás tetején és azt mondtam: ő az enyém, nekem ő kell! És így  került hozzám Bejgli.

 

Vakvezető, látássérültet segítő kutyát találhatunk a látássérültek mellett, de terápiást akár egy angol órán is. Egy ilyen foglalkozás lényege, hogy „kutyásítják” a feladatokat és mindezt a gyerekek felé játékos formában adják tovább: például az angolul meghatározott számú és színű ruhacsipeszt kellett a gyerekeknek Bejgli szőrébe tenni. A tanuláson túl a gyerekek önbizalmának erősítésében, a személyiségfejlődésükben is sokat segíthet egy ilyen foglalkozás, de a finommotorika és a nagymozgás fejlesztésében, esetleg a koncentrációs idő növelésében is látványos előrelépést lehet tapasztalni.

 

 

- A terápiás foglalkozás fogalmát úgy lehet meghatározni, hogy ténylegesen terápiás céllal meghatározott időre, dokumentáltan és kifejezett cél érdekében megyünk. Ezeket a foglalkozásokat mindig szakember vezeti és mi vagyunk azok, akik „kutyásítják” a feladatokat, vagy segítünk nekik a továbblépésben. Nyugdíjas otthonokba is szoktunk járni, itt inkább az a lényeg, hogy plusz fényt vigyünk a hétköznapokba.

 

Az elmúlt években rengeteg új tapasztalatot szerzett és minden alaklommal egyre jobban megerősödött benne, hogy igen, ez az, amivel szeretne foglalkozni. Az emlékezetes, kedves történetekből rengeteget fel tud sorolni Zsófi, de a legszebből még ma is könnybe lábad a szeme:

 

- Szolnokon történt meg az az eset. Nyugdíjas otthonban bemutatóztunk, amit csak azok néztek meg, akik járóképesek voltak, vagy érdekelte is őket a téma. A bemutató végén felmentünk az emeletre beköszönni azokhoz, akik nem tudtak vagy nem akartak lejönni. Itt történt meg, hogy Bejgli behúzott az egyik szobába, de szóltak az ápolók, hogy oda ne menjünk be, mert felesleges, viszont a kutya csak be akart menni. Nehezen, de sikerült bejutnunk, ahol egy néni feküdt. Ahogy meglátott bennünket egyből felült és rögtön hívta be magához. Negyed órát beszélgettünk, majd mikor kijöttünk, azt láttam, hogy a nővérkék könnyeztek a folyosón… Elmondták, a néni akkor régóta bent van és egészen szinte senkivel nem kommunikál, senkinek nem nyílt úgy meg, mint mikor meglátta Bejglit. Szavaikat idézve: Ez igazi csoda…

 

 

Bejglin kívül van egy másik, jelenleg tanuló segítő kutyája is: Alma, a border collie. Őt már kifejezetten azzal a céllal vásárolta, hogy terápiás kutya lesz belőle, ám kis társához képest nem tűr el annyi mindent, ezért Zsófit segíti a mozgássérültet segítő kutya kiképző vizsgán, ő lesz a vizsga kutyája, akit kiképez erre a feladatra – rajta fogja bemutatni a vizsgafeladatokat. Ahogy elmesélte, a gyakorlatok során egészen megdöbbentő, hogy szinte senki nem állt meg segíteni neki akkor, amikor kerekesszékben ült. Később visszament piros keresztet viselő, azaz mozgássérültet segítő kutyával és egyből kedvesebben viszonyultak hozzá az emberek.

 

- Ebben az esetben is látszik, mekkora szerepe van a kutyának, mint összekötő elemnek az emberek között. Az a segítség, amit a legtöbb esetben kaphat tőlük egy-egy ember, az a fizikain túl a lelki támogatás.

 

Zsófinak, Gabinak és Zitának sok tervük van, de a legfontosabb céljuk jelenleg az, hogy Szolnokon is megismertessék a terápiás kutyák hasznát az élet szinte minden területén.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget