Ma 2020. 6. 2, kedd, Anita, Kármen napja van.

Egy Messerschmitt 109-es vadászrepülő érkezett a Reptárba

2019.10.22 15:15. - Kovács Janka

A vadászrepülőgép a Krakkói Lengyel Repülési Múzeumból érkezett a Reptárba és egészen 2020. március 15-ig lehet megtekinteni.


A Messerschmitt a második világháború legjobb vadászgépe volt, amelyek példányait Győrben is gyártottak. Hazánkban egy sem maradt fent ép állapotban, ám Lengyelországban igen. A Reptár és a Krakkói Lengyel Repülési Múzeum együttműködésének köszöhetően a Honvédelmi Minizstérium támogatásával érkezett ide a gép, ami 55 éven át egy tóban volt, így jelenleg ez az egyetlen ilyen típusú repülőgép hazánkban.  A Messzert október 23-tól 2020. március 15-ig lehet megtekinteni.
 

 
A kiállított darabbal Ernst Pleiness ősmerter hajtott végre kényszerleszállást 1944. május 28-án a Trzebun tóra. A pilóta nem élte túl a műveletet, de holttestét nem sokkal később kiemelték, míg a roncs egészen 1999-ig várta, hogy újra felszínre kerüljön. A kiállított darabnak 90%-ban mindene eredeti és csak 10%-ban van benne utángyártott alkatrész.
 
 
 

A sajtónyilvános repülőgépbemutatáson jelen volt a Frankó Endre, aki hazánkban utoljára vezetett Messerschmittet. A pilóta már elmúlt 90 éves, de a mai napig kellemes emlékként gondol vissza a vezetésére, amit abban az időben csupán Messzernek becéztek. 
 
 
 

A Messerschmitt Bf 109-es típusú vadászgépet Németországban fejlesztették ki, majd a spanyol polgármháborútól egészen a második világháborúig harcoltak vele a szövetségesek ellen. A világ legeredményesebb vadászpilótája, Erich Hartmann őrnagy 352 légigyőzelmet aratott ezzel a géppel. A magyar Tobak Tibor hadnagy, egykori Messzer pilóta szerint ezzel repülni olyan, mintha valóban madárnak érezné magát az ember. 
 
 
 
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget