Ma 2020. 1. 26, , Vanda napja van.

Megyénkből 7 vállalkozás is elismerő díjat kapott az Erste Banktól

2019.11.05 15:20. - Kovács Janka

A húszéves bizalmat köszönte meg az Erste Bank a Jász-Nagykun-Szolnok megyei céges ügyfeleinek november 5-én a RepTárban.

 

Hirdetés

-  Idén is jelentős növekedésre számít a vállalati hitelezésben, illetve ezen belül a kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozásában az Erste Bank Hungary. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2019 második negyedévében a vállalati hitelállomány éves összevetésben 435 milliárd forinttal bővült, amely 16 százalékos gyarapodást jelent. A kkv-szektor hitelállománya az előzetes adatok alapján közel 13 százalékkal nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz képest. Az Erste Bank ennél is dinamikusabb bővülést tudhat magáénak. Augusztus végén a pénzintézet vállalati hiteleinek állománya meghaladta a 700 milliárd forintot, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – mondta el a díjátadó előtt Katona László, az Erste Bank Hungary Zrt. régióvezetője.

 

 

Az állomány a 2015 év végén mértnek több mint a duplájára, 135 százalékkal bővült. Az újonnan folyósított hitelek összege az idei első nyolc hónapban elérte a 164 milliárd forintot, ami 13 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban. A kis- és középvállalkozói hitelek állománya 2015 vége óta több mint a duplájára, 118 százalékkal 229 milliárd forintra bővült. Ez 23 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Az Erste Bank az idei első nyolc hónapban a kkv-szektorba 48 milliárd forint új hitelt helyezett ki, 14 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban. 

Lendületes növekedést mutat a kkv-finanszírozás Jász-Nagykun-Szolnok megyében is, ahol augusztus végére az állomány az Erste Banknál több mint 25 százalékkal emelkedett egy év alatt. A hitelfelvételek dinamikus bővülése a megyei gazdaság erejét mutatja, ugyanakkor van még tér a további bővülésre – tette hozzá a pénzintézet kkv-üzletágának régióvezetője.

 

 

Erste Power Business díjban részesültek:

- Jászapáti 2000 Mg Zrt.

- Sándor Service Kft.

- Darázs Keverő Kft.

- Bau-Komplex Kft.

- Szolnoki Olaj Kk.

- Kevi Növény Kft.

- Bathó Kft.

 

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások adják a magyar gazdaság erejét, ezek a cégek teszik ki a működő hazai vállalkozások több mint 90 százalékát, foglalkoztatják a munkavállalók felét, és adják a GDP negyedét. Az elmúlt évben ez a szektor adta a magyar gazdasági növekedés alapját, amit mutat, hogy jelentősen nőtt a hitelfelvétel is – vagyis a vállalkozók szerint érdemes beruházni a növekedésbe.

A kkv-szektor finanszírozását nagy mértékben segítette az MNB 2013-ban indult Növekedési Hitelprogramja (NHP), amely több ezer hazai vállalkozást juttatott forráshoz az elmúlt években. A program idén az NHP Fix konstrukcióval folytatódik. A rendelkezésre álló ezermilliárd forint keretösszegből a vállalkozások beruházásaik finanszírozásához juthatnak forráshoz legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett.

Az Erste aktívan részt vesz az NHP Fix programban, a bank 10 százalékos piaci részesedést tűzött ki célként a kihelyezésekből. Az ügyletek illetve a folyósított volumen jelentős része egyelőre lízingfinanszírozásban valósult meg, mivel a lízing rugalmasabb, a változásokra gyorsabban reagáló finanszírozási forma, de a cégek részéről folyamatos az érdeklődés a beruházási hitelek iránt is. A bank várakozása szerint az NHP Fix ezermilliárd forintos keretösszege két év alatt fogyhat el.

A pénzintézet tapasztalatai szerint minél tapasztaltabb a cég- vagy a pénzügyi vezetés, annál nagyobb a kereslet a fix kamat lehetősége iránt. Ezt jól mutatja az Erste saját forrású, fix kamatozású programja, az Erste Növekedési Program sikere. A programot akkor hirdette meg az Erste, amikor a jegybanki hitelprogram előző szakasza, az NHP III. lezárult. A bank piaci részesedése a saját forrású, fix kamatozású kkv-hitelek esetében meghaladja a pénzintézet általános piaci részesedést a kkv-hitelezésben, ahol az új folyósítások bővülése is rendre magasabb, mint a piaci átlag.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.01.22. (3. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget