Ma 2020. 5. 26, kedd, Fülöp napja van.

Tűzesetkor életünkbe is kerülhet, ha a társasházak folyosóin tároljuk a holmijainkat

2019.11.06 16:46. - Kovács Janka

Szépek a muskátlik a lépcsőházakban, de az életünkkel játszunk, ha tűzesetkor akadályozzuk a tűzoltók munkáját.

 


Társasházak napja rendezvénysorozatot szervezett a katasztrófavédelem, amely keretében a közös képviselők és a lakók is átfogó képet kaphatnak a tűzvédelmi szabályokról. Sokszor csak annyit észlelnek a lakók, hogy a katasztrófavédelem ellenőriz és ha kell, büntet, de azzal nem mindig vannak tisztában, hogy mindez a lakók érdekét szolgálja. 

A jogszabályok szerint a menekülési útvonalakaban, tehát a közös helyiségekben tilos tárgyakat elhelyezni, hiszen tűzeset során akadályozhatja a mentési munkálatokat. 
- Gondoljunk csak bele: a sűrű füstben az orrunkig sem látunk. Egy tűzoltónak ilyen körülmények közt kell dolgoznia. A közös helyiségekbe kihelyezett tárgyakkal nagymértékben megnehezítik a be- és kijutásukat is - mondta el Németh Ádám, katasztrófavédelmi szóvivő. 
 

Emellett rengeteg egyéb szabályt is be kell tartaniuk a társasházban élőknek, például azt, hogy egy lakásban csak egy PB gázpalack használható, vagy éppen a vagyonvédelmi rácsok szabályait is ismerni kell. A héten megrendezésre kerülő társasházak napján ezekre a kérdésekre is választ kapnak azok, akik ellátogatnak a katasztrófavédelem hatósági munkársaihoz és beszélnek velük a saját házukat érintő tűzvédelmi szabályokról, hiszen minden társasházba egyedi módon kell elkészíteni a tűzvédelmi házirendet. 

- Akár több percet is veszthetnek életmentéskor a tűzoltók azzal, ha sűrű, fekete ködben felbotlanak például egy bicikliben. Ilyenkor ezt elteszik az útból, de nem biztos, hogy kifelé menet ismét nem buknak fel benne. Egy cipőt odébb rúgnak vagy átmennek rajta, de ventillátor vagy egy kétajtós szekrény és komód se biztosít kellően széles utat nekik. És egy épülettűznél a tűzoltók a fekete füst miatt szinte vaksötétben mozognak - mutatta be füstszimulációs gyakorlaton egy tűzoltó.
 
Egy ellenőrzés során nem azonnali bírságot szabnak ki a katasztrófavédelem munkatársai, hanem felszólítják a házakat a helyes cselekedetekre, de ha nincs pozitív fejlődés, úgy később már kiszabják büntetést, ami 10.000Ft-tól egészen a több millió forintos tételig terjed.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.20 (19. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget