Ma 2020. 6. 1, hétfő, Tünde napja van.

7300 tonna sóval és 37 géppel készül a télre megyénkben a Magyar Közút

2019.11.08 13:12. - Kovács Janka

November 10-től téli üzemmódra vált a társaság.


 

Zsigmond Attila, a Magyar Közút Zrt. megyei üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője ismertette az idei téli felkészülésük részleteit. Még nem tudni, milyen télnek nézünk elébe, az elmúlt évek statisztikáiból nem lehet következtetéseket levonni, de egy biztos: november 10-től már a téli üzemre állt át a Közút. 

A tavalyi évben Jász-Nagykun-Szolnok megyében közel 7000 tonna útszóró só fogyott el, míg járműveik összesen 73418km-t tettek meg az úttakarítás során. Ezeket az adatokat vették alapul az idei télhez is, így 7300 tonna sót, 21225kg kalcium-klorid granulátumot, 79000liter kalcium-klorid oldatot és 485 tonna érdesítő anyagot táraztak be a négy megyei mérnökségükön. 
 
A gépparkukban 27 nehézgépjármű, 4 rakodógép, 6 hómaró adapterrel felszerelhető univerzális munkagép található, de ha ez mind nem lenne elég, úgy az önkormányzatokkal és a cégekkel leszerződve 7 további gépet is le tud hívni a  társaság. A preventív védekezés keretén belül 7105m hófogó rácsot helyeznek ki.
 
 
- A Magyar Közút szoros együttműködésben van az Országos Meteorológiai Szolgálattal, a katasztrófavédelemmel, rendőrséggel, a Volánnal, valamint az útellenőr munkatárasaink és a saját kameráink is segítségünkre vannak az utak állapotáról való információszerzésben. Az utak takarítása során elsőbbséget élveznek a gyorsforgalmi utak, a hidat, a felüljárók, a forgalmas utak, az összekötő utak - ezeket részesítjük előnyben a hóeltakarítás során, és nem a legkisebb forgalmú utcákat - mondta el Zsigmond Attila.
 
A télindító tájékoztatón továbbá kiemelte, egy munkagép fordulóköre 2-5 óra is lehet, valamint egy gép 40-50 km-re tud csak elmenni, így megeshet, hogy miután letakarított egy útszakaszt, ismét havas lesz, mire visszatér. Az osztályvezető azt kéri a közlekedőktől, hogyha a saját vagy a társszervezetük figyelmeztetést ad ki az útviszonyok állapotáról, azt mindenki vegye igen komolyan.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget