Ma 2020. 7. 8, szerda, Ellák napja van.

Hátrányos helyzetű gyermekes családokat segítő programot indít Tiszabőn az E.ON és a máltai szeretetszolgálat

2019.11.20 14:30. - Kovács Janka

Hátrányos helyzetű gyermekes családokat segítő mintaprogramot indít az ország legelmaradottabb települési között számon tartott Tiszabőn az E.ON Hungária Zrt. és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen előrefizetős mérőórákat telepítenek és naperőművet is létesítenek, amelynek bevételeiből lakhatási támogatást juttatnak majd a rászorulóknak.

Hirdetés

 
    A lakhatási támogatást fenntartható energetikai beruházással megvalósító mintaprogram elindításáról kedden kötött megállapodást Kiss Attila, az E.ON elnök-vezérigazgatója és Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.
 
    Vecsei Mikós a megállapodás budapesti aláírásán közölte, hogy a településen szabályos és biztonságos áramvételezési lehetőséget kialakítva ötven speciális, előrefizetős mérőórát telepítenek a tervek szerint. Kifejtette: a 2200 lakosú Tiszabőn sok háznál hiányzik a biztonságos áramvételi lehetőség. A romos épületek falára nem helyezhetőek fel előrefizetős órák, ezért a program során speciális, "lábon álló" mérőórákat is létesítenek, és földkábelen juttatják el az áramot a házba, ahol legalább egy dugalj lesz.
 
    Elmondta: a településen egyhektáros területen napelemparkot létesítenek a jövő év első felében, és ennek bevételei nyújtanak majd fedezetet szociális kiadásokra.
 
    A program célja, hogy egy fűtött szoba legyen minden háznál, ahol gyermeket nevelnek - mondta Vecsei Miklós, hozzátéve, hogy ez az a minimum, amelyet szeretnének a következő időszakban elterjeszti minden hasonlóan rossz helyzetben lévő településen.
 
    Kiss Attila ismertette: a létesítendő 303 kW-os napelempark bevételeiből teremtik majd meg a lakhatási program fedezetét, és így a szeretetszolgálat helyi családok energiaellátását segítheti majd. A naperőmű mintegy 200 család éves világítását, vagy mintegy 80 család éves fűtését lenne képes biztosítani.
 
    Kérdésre válaszolva közölte, a napelempark és az 50 speciális előrefizetős mérőóra létesítése körülbelül 100 millió forintba kerül. A napelempark a szeretetszolgálat megbízásából épül, és a szervezet tulajdonába kerül. Megismételte, a naperőműből nem közvetlen folyik majd az energia az érintett házakhoz, hanem az elosztói áramhálózatba táplálják be.
 
    Vecsei Miklós közölte, a helyi szociális munkások döntik majd el, hogy a rászorultak mekkora támogatást kapnak.
 
MTI/Fotó: Máthé Zoltán


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget