Ma 2020. 7. 15, szerda, Henrik napja van.

A szex és a változókor kapcsolata

2020.02.14 09:20. - Kovács Janka

A változókorban lévő nők jelentős része megküzd a menopauza kellemetlen tüneteivel, melyek nem csak a testet érintik, hanem a lélekre is hatással vannak. A hőhullámoknak és a hangulatváltozásoknak köszönhetően a nők egy része ebben az időszakban kerüli a szexuális együttléteket, ami nem csupán őket érinti, hanem a partnert is, és ezáltal a kapcsolatra szintén negatívan hat. Azonban egy új tanulmány szerint a gyakori szex nem csak a hangulatunknak tesz jót, hanem a változókor késleltetésében is szerepet játszhat. (Hirdetés)


 

A menopauza és a libidócsökkenés

 

Az interneten számos riasztó cikk kering arról, hogy a klimax beköszönte egyenlő a szexuális élet megszűnésével. Van ennek némi alapja, hiszen a változókor többek közt a progeszteron és ösztrogén hormonok csökkenésével jár, ami olyan tüneteket okoz, mint a hangulatingadozások, a hőhullámok, az alvászavarok, és ha ez nem lenne elég, gyakran fellép hüvelyszárazság, valamint a szexuális étvágy csökkenése.

 

Viszont a fent is említett amerikai tanulmány azt vizsgálta, hogy mennyire befolyásolja a rendszeres nemi élet a menopauza megjelenését. Ehhez 10 éven át kb. 3000 nő adatait vizsgálták, és a vizsgálatok rámutattak arra, hogy a heti rendszerességgel szexuális életet élő nők esetében 28 százalékkal csökkent az esélye annak, hogy a klimax elkezdődjön. Azoknál pedig, akik kevesebb mint havonta egyszer szeretkeztek, ez a rizikó csak 19 százalékkal volt alacsonyabb.

 

A kutatók kitértek arra is, hogy a szex alatt nem kizárólag a behatolással járó közösülést kell érteni, hanem ide tartozik a maszturbáció, a petting és az orális szex is.

 

 

Mi lehet a magyarázata a vizsgálat eredményének?

 

Bár egyértelmű okot nem sikerült megállapítani, de a kutatók úgy gondolják, hogy a rendszeres együttléttel jelzünk a szervezetünknek, hogy van esély a teherbeesésre, ezért szükség van a peteérésre.

 

 

Milyen jó hatása van még a rendszeres szexnek?

 

A boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolathoz hozzátartozik a rendszeres és jó szex, ugyanakkor a szervezetre is számos pozitív hatást gyakorol a sorozatos ágytorna. Egyrészt egy kiadós aktus felér egy kardioedzéssel, hiszen ebben az esetben is megemelkedik a pulzusszám, gyorsul a véráramlás, és a szív munkája is fokozódik. Ezzel együtt égeti a kalóriákat, ami segíthet a fogyásban, valamint a megfelelő erőnlét fenntartásában.

 

Másrészt a rendszeres nemi aktus több pszichés probléma ellen szintén véd, hiszen az orgazmust követően a szervezetben nagy mennyiségű oxitocin szabadul fel, mely köztudottan felelős a boldogságérzetünkért. Így jelentősen csökken a depresszió kialakulásának kockázata, valamint a felszabaduló oxitocin miatt megnövekedett endorfin hormon szintje a fájdalomcsillapításban is fontos szerepet játszik.

 

Ha további hasznos cikket szeretnél olvasni a témában, keresd fel az ÉVA magazin weboldalát!

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget