Ma 2020. 7. 15, szerda, Henrik napja van.

Halogén fényforrás, a legjobb választás

2020.02.14 09:28. - Kovács Janka

Az idő során hozzászoktunk a kényelmes életformához. Ma már nem igényel különösebb fejtörést az, hogy hogyan fogunk olvasni vagy főzni, miután lemegy a nap. Csupán felkattintjuk a lámpát, és máris fényözön járja át a lakást. Ma már számos izzó közül válogathat tetszésének megfelelően. (Hirdetés)


Azonban mindig érdemes körülnézni a piacon, hogy melyik izzótípus a legkomfortosabb szeme számára. Ugyanis vannak olyan égők, amelyek sok esetben kellemetlenül hatnak a szemre, és hamar fejfájást és hányingert, akár szédülést is okozhatnak. Mindemellett az ár-érték arány sem utolsó, lehet, hogy egy izzó drágábbnak bizonyul a többinél, de élettartama sokkal hosszabb. Így érdemes vásárlás előtt megfontolni, megnézni és kipróbálni a választott fényforrást, hogy kényelmesen érezze magát otthonában is.

 

Mi a különbség a halogén fényforrás és a fémszálas izzók között?

 

Összességében elmondhatjuk, hogy tulajdonságaikat vizsgálva a két fényforrás sok mindenben hasonlít egymásra. Azonban a halogén fényforrás sokkal hosszabb életűnek bizonyul, mindezt maga a működése igazolja. Az adott lámpatest halogén gázzal van töltve, legtöbb esetben jód vagy bróm formájában. Ez a gáz a működés során kémiai reakciót hoz létre, így az úgynevezett volfrám visszajut az izzószálra. 

 

Ennek a folyamatnak köszönhetően a halogén fényforrás sokkal tovább biztosítja a fényt ugyanazon fényerővel. Ezzel szemben a hagyományos izzó esetében a volfrám elpárolog, és a védettség ezáltal megszűnik. Így sokkal gyorsabban ég ki a lámpa, mint az imént említett folyamatnál. Ezért érdemesebb a halogén fényforrás beszerzése, mivel annak ellenére hogy magasabb az ára, tovább kitart, mint olcsóbb társai. Így ár-érték arányban sokkal kiemelkedőbb.

 

Amennyiben szeretne többet megtudni a fényforrások típusairól, jellegzetességeiről, előnyeiről, valamint hátrányairól, akkor keresse fel a BestMarkt weboldalát, ahol számos hasznos tippel és tanáccsal látják el a szakma hozzáértői.

 

Mik azok a tényezők, amik a megvilágítási komfortért felelősek?

 

A lámpa fényerőssége, azaz az adott irányba kisugárzott fény mértéke és a megfelelő megvilágítottság fontos tényező lehet helyiségtől függetlenül. Azonban vannak szituációk, amikor a fényerősség mindennél fontosabb, legyen az egy kiállítási helyszín, egy üzlethelyiség vagy egy orvosi rendelő vizsgálója. Ezekben a helyzetekben nélkülözhetetlen a tisztánlátás.

 

A fényáram is lényeges, azaz a fényforrás által különböző irányokba sugárzott fény mennyisége és teljesítménye. Azért is lényeges mindezt meghatározni, mivel nem mindegy, hogy egy helyiségben hány lámpatestre van szükség. Ez a szempont akkor a leglényegesebb, mikor új házba költözik az ember, és ki kell találnia, hogy a ház mely részére hány fényforrásra lesz szüksége.

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget