Ma 2020. 7. 7, kedd, Appolónia napja van.

Melyek a fogvesztés leggyakoribb okai?

2020.02.14 09:10. - Kovács Janka

Életünk egyik legkellemetlenebb élményei közé tartozik a fogak elvesztése. Ez lehet, hogy még csak 1 fog erejéig érint minket, de az is meglehet, hogy lassan a teljes fogvesztés következik. Ismerjük meg, hogy mik a fogvesztés leggyakoribb okai, és mit tehetnénk ellene. (Hirdetés)


 

Egy lyuk=fogvesztés?

Hazánkban a fogszuvasodás okozza a legtöbb fogvesztést. Ennek a kialakulása szorosan kötődik a jelenlegi életmódunkhoz, azaz a sok cukros, édes táplálék elfogyasztásához, nem is beszélve a szénhidrátban bővelkedő, rengeteg fehér lisztet tartalmazó ételekről. Ezek a maximális hatékonysággal teszik szuvassá a fogakat, ami kezelés hiányában rövid úton ahhoz vezet, hogy elveszítjük őket. 

 

Jó hír, hogy a megfelelő szakorvosi kezeléssel ez kezelhető és megszüntethető. 

 

Érdemes már a legkorábbi jelekre is odafigyelni, mint amilyenek a barnás elszíneződések a fogzománcon. Ha ezt időben elkapjuk, és fogorvos kezeli a fogat, akkor jó eséllyel elegendő egy kisebb mértékű kezelés. 

 

Ha ez nem sikerül, akkor a szuvasodás eléri a dentint és később a fogbelet, ami fogfájáshoz vezet. Ezután már csak súlyosabb esetek vannak, amiket nem lehet kezelni, még gyökérkezeléssel sem. 

 

Hogyan kezeljük?

 

Az első természetesen a megelőzés lenne, de ha már megvan a baj, akkor minél előbb érdemes fogorvoshoz fordulni. A kisebb problémák hatékonyabban kezelhetőek tartósan, mint a nagyobbak. A fogtömés esetén eltávolításra kerül a sérült rész, majd az egy kompozit töméssel kerül lezárásra. Ha a fogbél is sérül, akkor csak a gyökérkezelés segíthet, ami rendkívül nagy precizitást igényel. 

 

Ha pedig elhanyagoljuk a fogászati kezeléseket, akkor előfordulhat, hogy letörik a fog, vagy túlságosan mélyre hatol a szuvasodás, és abban az esetben menthetetlen a fog.

 

A fogágybetegségek és kezelésük

 

A fogágybetegségek fő okozója az elhanyagolt fogkő, ami irritálja, majd gyulladtá teszi a fogínyt. Ezáltal az íny egy idő után elválik a fogaktól, aminek következtében könnyen bejutnak a különböző kórokozók a fog gyökeréhez és a csonthoz. Ennek következménye, hogy a fog meglazul, és ha későn megyünk fogorvoshoz, akkor menthetetlenné válik.

 

Az első lépés a kezelés felé, hogy eltávolíttatjuk a fogkövet, majd az úgynevezett tasakokat kell kitisztíttatni. Az ott lévő gyulladások kezelésére a leghatékonyabb gyógymód a lézeres terápia, valamint az antimikrobiális fotodinamikus terápia. Persze a hagyományos gyógymódok is éppen ilyen hatásosak, de nem szabad elzárkózni az új és korszerű terápiáktól sem. 

 

Összességében kijelenthetjük, hogy a fogszuvasodás és a fogágybetegségek a vezető okok között szerepelnek a fogvesztés tekintetében, de a megfelelő időben és módon elkezdett kezelésekkel nagyban csökkenthetjük az esélyét.

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget