Ma 2020. 7. 15, szerda, Henrik napja van.

Mi az ideális eledel csincsilláknak?

2020.02.14 09:15. - Kovács Janka

Mielőtt egy rágcsáló tartására adnánk a fejünket, alaposan érdemes tanulmányozni, hogy a természetes élőhelyén elsődlegesen milyen táplálékhoz jut. A csincsillák főként füvet fogyasztanak a természetes élőhelyükön. Éppen ezért a széna számít az alaptakarmányának. (Hirdetés)


 

Hogyan tartsuk?
 

A csincsilla egy rágcsáló, így természetesen egész nap rág valamit. Ez főleg azért fontos, mert folyamatosan nő a foga, így állandóan koptatja az állandó rágással. A szerevezetének éppen ezért azokra a rostokra van szüksége, ami a fűfélékben, szénában megtalálható, hiszen ezektől működik kielégítően az emésztése.
 

Abból fakadóan, hogy a szénát mindig elfogyasztja, nagyon fontos, hogy az állandóan legyen előtte a ketrecben. Ugyanez vonatkozik a vízre is, azaz az önitatója legyen feltöltve friss vízzel. Lehetőleg minden nap cseréljük azt, akkor is, ha nem ürül ki egy nap alatt.

 

Fontos a jó minőség
 

A csincsilláknak nem mindig felelnek meg a különböző rágcsálótápok, csak akkor, ha annak a rosttartalma minimum 20 százalék. Ha ennél több, az csak jó, de a kevesebb az könnyen problémákat okozhat az emésztésében, főként a cukros tápok és különböző magkeverékek. 
 

Nagyon fontos, hogy kerüljük a nyers gyümölcsöket és zöldségeket, mert azok hamar megbetegíthetik a csincsillákat. Ha egy kis nasit szeretnénk nekik, akkor inkább szárított növényeket, gyógynövényeket adjunk, hiszen azokat kifejezetten szeretik. Ilyen lehet a kamilla-, bodza-, köröm-, hársfa-, levendula-, csalánlevél, akácvirág, kakukkfű, borsmenta, citromfű, fűzfakéreg is. Ezeket előszeretettel fogyasztják, de rajonganak még a szentjánoskenyérért is. Érdemes körülnézni a Kedvence.hu-nál kapható csincsilla eledelek között!
 

Fontos tudni, hogy a csincsillák éjszakai állatok, így nappal előszeretettel alszanak. Ebből kifolyólag ne lepődjünk meg, ha éjszaka hangos csámcsogásra kelünk. Mivel öntörvényű állatok, így akkor és azzal barátkoznak, akivel éppen kedvük van. Éppen ezért kicsi gyerekek mellé nem a legjobb választás, mivel nehezen viselik a nyúzást, ölelgetést. 
 

Amilyen önállóak, olyan okosak is, így akár meg lehet nekik tanítani azt is, hogy egy adott helyre végezzék a dolgukat, így majdhogynem szobatisztává tehetők. 
 

Gondozásuk nem igényel nagy erőfeszítést, főleg, ha betartjuk a szükséges teendőket. 
 

Ha esetleg megbetegedést tapasztalunk, akkor minden esetben egzotikus állatokra specializálódott szakorvost keressünk, aki garantáltan ért a csincsillákhoz. 
 

Ha többet szeretnél tudni a csincsillákról és a gondozásukról, esetleg jó minőségű csincsilla tápot szereznél be, keresd a Kedvence.hu oldalt, ahol garantáltan jó áron juthatsz hozzá. 

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget