Ma 2020. 7. 15, szerda, Henrik napja van.

Miről ismerszik fel a jó oktató?

2020.02.14 09:35. - Kovács Janka

A jogosítvány megszerzésére irányuló folyamat akkor fog hatékonyan végigmenni, hogyha sikerül felkészült és segítőkész oktatót találni magad mellé. Hogy milyen ismérvei lehetnek a jó oktatónak? (Hirdetés)


 

Ebben a bejegyzésben részletesen is bemutatjuk az ideális vezetői oktató profilját, külön figyelmet szentelve a legfontosabb tulajdonságainak és szokásainak.

Türelmes marad akkor is, amikor a tanuló bizonytalankodik

A jó oktató tökéletesen tisztában van vele, hogy nem minden tanuló rendelkezik ugyanakkora affinitással a vezetéshez. Van, akinek könnyebben megy a tanulás, másoknak pedig nehezebben.

Az ő dolga viszont egyértelműen az, hogy kellő türelemmel és odafigyeléssel segítse a rábízott diákok fejlődését. Tehát türelmesen elmagyarázza a kérdéses szituációkban a helyes megoldást, egyúttal segít a hibák későbbi kiküszöbölésében is.

Toleráns a forgalomban résztvevő többi autóssal szemben

Tanuló vezetőként nincs annál frusztrálóbb érzés, mint amikor egy idegbeteg és folyton kiabáló oktató ül mellettünk az anyósülésen. Ez a fajta viselkedés feszültséget gerjeszt az autóban, a hatékony tanuláshoz szükséges nyugodt körülmény csíráját is elfojtja.

A jó oktatóról lepereg tehát a többi autós esetleg udvariatlan viselkedése, mert teljes figyelmével a mellette ülő tanuló fejlődésére igyekszik koncentrálni.

Mindig visszajelzést ad

Amíg az ember tanul, akkor bizony időnként előfordulnak hibák is. Ezért kiemelten fontos, hogy egyből visszajelzést kapjon, bármi is történjen. A jó oktató tehát dicsér, amikor tapasztalja a diákon a fejlődés jeleit, de szól akkor is, amikor valamilyen negatív dolgot lát. Ilyenkor persze fontos, hogy a kritika építő jelleggel szóljon, és tartalmazza a javasolt megoldást is.

Nem vállal túlságosan sok tanulót

Hetente szükséged lesz legalább két vezetési órára, hogy folyamatosan gyakorlatban maradj. Az oktatódnak pedig úgy kell kialakítania a menetrendjét, hogy ezt a két alkalmat biztosítani tudja mindenkinek. Tehát időben nemet kell mondania abban az esetben, hogyha ez a szempont sérülne.

Segít a gyakorlatban is alkalmazni a KRESZ szabályait

A jó oktató azt is tudja, hogy az iskolapadban megtanult KRESZ szabályokat gyorsan elfelejti az ember, hogyha azok nem rögzülnek gyakorlati példákon keresztül is. Ezért kiemelten fontos emlékeztetni a tanulót az éppen aktuális szituációnak megfelelő szabályokra.

Az ily módon megvalósított gyakorlati tanulás rendkívül hatékonynak számít. Nem mellesleg folyamatos ismétlést jelent a KRESZ szabályokkal kapcsolatban, ami segítheti a mélyebb rögzülést. Ezáltal nemcsak a forgalmi vizsgán, hanem később jogosítvánnyal a zsebben közlekedve is fejben lesznek a vonatkozó szabályok.

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget