Ma 2020. 5. 25, hétfő, Orbán napja van.

Elképesztő kincseket fogott már kezében Rácz Gyula

2020.03.24 15:16. - Kovács Janka

Az igazságügyi műszakértő egy igazán különleges szakma, az országban csupán 20-30 szakember végzi ezt a feladatot. A Szolnokon élő Rácz Gyula húsz évvel ezelőtt nyitotta meg antikvitás üzletét, amelyben szebbnél szebb tárgyak találhatók. Nem árulunk el nagy titkot akkor, ha azt mondjuk, Gyula a műkincsek szerelmese: már negyven éve van a szakértői pályán, ahova gyűjtői szenvedélye vezette, ma pedig rutinosan állapítja meg a műtárgyak értékességét vagy értéktelenségét.

Hirdetés

- Az antikvitások gyűjtése általában többet jelent a tulajdonosának, mint egy puszta hobbi: ezt inkább egyfajta szenvedélynek is mondhatjuk. Önnél hogyan kezdődött a műkincsek szeretete?
- Az egyik családi összejövetelen beszélgettünk régiségekről, festményekről, majd a vendéglátónk előhozott egy gyönyörű, faragott pipát. Ez nem volt más, mint egy tajtékpipa. A barátom megkért, nézzek utána, mennyit is érhet és mennyire számít különleges darabnak – a fémjel alapján be tudtam azonosítani és kiderült, hogy a darab II. Rákóczi György erdélyi fejedelem (1621-1660) udvarában készült. Valahol itt kezdődött a gyűjtés iránti szenvedélyem. A tajtékpipa egyébként annyira megtetszett, hogy 200 darabot gyűjtöttem össze belőle. Ugyebár akkor a gyűjtői munka igen nehézkes volt, hiszen az autózás luxus dolognak számított akkoriban, így vonattal-busszal-motorral utaztunk az ország egyik szegletéből a másikba. Cserélgettük a különböző műtárgyakat: volt, amit eladtunk és természetesen vásároltunk is. Ahogy kapcsolatba kerültem a gyűjtőkkel, egyre jobban tágult az ismeretanyagom. Ez a világ nem is állt tőlem távol, hiszen magyar-történelem szakos tanárként diplomáztam, de a régiségek szeretete jobban megfogott. Évekkel később, a rendszerváltás után már nagyobb teret kaptak ezek a tárgyak – korábban polgári allűrnek tartották mindezt. Ebben az időben volt lehetőségem a műtárgybecsüs képzést elvégezni, majd az igazságügyi műszakértő vizsgámat is megszereztem.

- Miért fontos a műszakértő munkája egy bűneset során? Mitől lesz egy ügy bonyolult?
- Az általunk adott szakvélemény bármilyen peres vagy büntetőeljárásban olyan mértékkel bír, mint egy tárgyi bizonyíték vagy egy ujjlenyomat. A bonyolultság összefügg a műtárgy kvalitásával. Első lépésként megállapítjuk, ki készítette az adott tárgyat, majd a legvégső konklúzió pedig mindig az, hogy mennyi az értéke. Egy tárgy értékét a kora, a stílusa, a megmunkálásának kvalifikáltsága határozza meg. Ebben a szakmában is fontos a tapasztalat, hiszen az elmúlt negyven év gyakorlata után egyre biztosabban meg tudom állapítani az adott régiség eredetét, értékét, de van olyan is, hogy segédszakértő segítségét kell bevonni.

- Milyen emlékezetes esetekkel találkozott pályafutása során?
- Nagyon sok ilyen volt, egy vidámabbal kezdeném. Például történt egyszer, hogy Szegeden, egy átbulizott éjszaka közben a fiatalok bementek egy templomba és elhoztak onnan két gyertyatartót. Miután a templomból bejelentették a lopást, a rendőrség először egy, a szakmánkban laikusnak számító műgyűjtőt kérdezett meg a két ellopott tárgy értékéről, aki 1,5 millió forintra becsülte. A fiatalokat letartóztatták, de szerencséjük volt, hiszen az ügyvédük megkeresett, mondjak én is szakvéleményt a gyertyatartókról, amit meg is tettem. Kiderült, hogy ugyan ezüsttel voltak bevonva, ám rézből készültek és a koruk az 1930-as évekre tehető, tehát műtárgy kategóriába nem is lehetett besorolni, értéküket pedig 50.000 Ft-ra tettem. A fiatalok szívéről nagy kő esett le és kikerültek az előzetesből.

Volt egy másik emlékezetes esetem is, Szolnokon. Egy polgári peres eljárásban vettem részt, az ügyben az elhalálozott szolnoki lakos lakásában nagyon komoly műtárgyak voltak. A képek a szolnoki festészet fénykorát ölelték fel, azaz a Művésztelepünk nagy festőinek az alkotásait: többek közt Chiovini Ferenc, Aba-Novák Vilmos, Mednyánszky László képei is megtalálhatók voltak, mindemellett gyönyörű ezüsttárgyak, gyertya- és cukortartók is voltak ott. Ebben az ügyben két testvér osztozkodott, a laikus megelégedett egy zongorával és két antik szekrénnyel, míg a hozzáértő pedig elvitte a többmillió forintot érő gyűjteményt. A laikus később rájött, nem volt igazságos az elosztás, ekkor rendeltek ki engem és az ügy végül megoldódott. Ezek mellett történt olyan is, hogy Szolnok egyik korántsem leggazdagabbnak számító környékén volt egy eladó ház, amit a teljes berendezéssel megvásárolt egy műkereskedő. Tudniillik, a ház kívülről egyáltalán nem volt jó állapotban, ám a benne lévő festmények, porcelánok, ezüsttárgyak több millió forintot értek. Később viszont hiába kérték a szakvéleményemet, szabályos adásvétel történt, utólag nem lehetett tenni már semmit sem. Mindezek mellett természetesen találkoztam olyan esetekkel is, amikor a privát kirendelés nem történt meg és lett is belőle probléma. Azt tanácsolom, ha valaki nem biztos ezen tárgyak eredetében, rendeljen ki inkább egy szakértőt, mert a neki kifizetett díj meghálálhatja magát…

- Rengetegen hamisítják a képeket, tárgyakat. Sokszor derül ki egy-egy darabról, hogy hamisítvány?
- Ha valaki érdeklődik a téma után, annak ajánlom Frank Arnau Művészethamisítók és a hamisítók művészete című könyvét. 100%-os pontossággal még muzeológusok, művészettörténészek sem tudják minden esetben megállapítani a tárgy eredetiségét. A hamisítványok tudnak igazán szomorú eseteket is okozni, mert a tulajdonosa által féltve őrzött tárgyról ha kiderül nem igazi, akkor az komoly lelki traumával is járhat. Így volt az is, amikor a betörők egy idős házaspár lakásából egyik éjszaka, a keretből kivágva elloptak egy általuk Munkácsy Mihálynak tulajdonított festményt. Gyors nyomozati intézkedés eredményeként a kép előkerült és ebben a technika nyújtott segítséget: mikroszkopikus rádiókarbonos anyagvizsgálat tette fel az i-re a pontot. Mint kiderült, rosszul megfestett hamisítványról volt szó az 1950-es évekből...

- Az egyre népszerűbbé váló online adás-vételekkel megnőtt a véleményezést kérők száma is?
- Némileg igen. Sok olyan esettel találkozom, amikor nagynevű festőktől vásárolnak képeket szinte bagóért. Ha valaki megvesz például egy Fényes Adolf festményt 25.000 Ft-ért, akkor annak azért legyen gyanús a dolog, hogy ennyiért bizonyára nem tudna egy ilyen képet vásárolni. Ilyenkor nem is szoktam érteni, hogyan gondolja bárki is azt, hogy egy piaci kereskedőnél eredeti képet fog megvásárolni. Aztán amikor szembesítem az illetőt a valósággal, rosszul szokta érinteni… Volt már, aki azt mondta nekem, nem is értek a szakmámhoz, az ő képe igenis eredeti, majd bevágta maga mögött az ajtót és elviharzott… Ugyebár vannak olyanok is, akik elfogadják a falon lévő kép értéktelenségét – csakhogy ennek van egy kis buktatója. Ha az értéktelenségét elfelejtik közölni a családdal, akkor lehet, hogy 50 év múlva, a hagyatékok szétosztásánál örülni fognak majd az örökösök a drágának hitt festményüknek.

- A fia Önnel együtt dolgozik, aranyművesként. A család kisebb tagjai is a történelem szerelmesei?
- Szerintem más utat fognak választani, de nem is akarnám erőltetni. A legkisebb unokámnak nagyon jó érzéke van a festészethez, a középső nagyon ügyesen vízilabdázik, míg a legnagyobb fogorvosnak készül. Ha bármelyikük szeretne követni, mindenképp támogatnám őket.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.20 (19. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget