Ma 2020. 6. 1, hétfő, Tünde napja van.

Zenét szerez, verseket ír és kardokat is készít a szolnoki Lakai Zoltán

2020.03.26 15:54. - Kovács Janka

Lakai Zoltán nevét bizonyára sokan ismerik a városban, mivel a zenei élet komoly- és könnyű műfajában is régóta tevékenykedik. A szerény, visszahúzódó művész elképesztően sok művet komponált már és reméljük még a jövőben is sok alkotását ismerhetjük meg. 

Hirdetés

- Hogyan kezdted a pályádat?
- A családunkban generációkra visszamenőleg mindenki játszott valamilyen hangszeren - főleg apai ágon. Édesapám, Lakai Mátyás a Szolnoki Szigligeti Színház koncertmestere, és egyik alapítótagja volt a Szolnoki Szimfonikus Zenekarnak, így nem volt meglepő, hogy 6 évesen már hegedülni tanultam. Hegedűtudásomnak köszönhetően 1983-ban a sorkatonai szolgálat alatt már a Szolnoki Szigligeti Színházban állandó kimenőm által kisegítő zenészként közreműködtem az akkori operettben. A leszerelés után közvetlenül állandó tagja lettem a színház zenekarának. A debreceni konzervatóriumi évek alatt az albérleti szobatársam gitárján autodidakta módon tanultam meg játszani.
A fentiek alapján szinte egyértelmű, hogy mindkét gyermekem tanult és tud is hegedülni és énekelni is. Na ez utóbbi az, amit én nem tudok...

- Ezek szerint bármilyen hangszeren tudsz játszani?
- Ezt azért nem jelenteném ki, de azért sok hangszeren próbálkoztam már! Azt mondják, hogy a világ legnehezebb hangszere a hegedű, így aki azon tud játszani, az az összesen előnnyel indul. Én is hegedűn kezdtem, úgyhogy ebben a mondásban akár lehet is valami… A 2016-ban bemutatott Svejk, a derék katona című darab kedvéért például két hét alatt tanultam meg tangóharmonikán játszani dalokat.

- Van olyan hangszer, amit nem tudsz megszólaltatni?
- Fúvós hangszereken nincs gyakorlatom, bár próbáltam már szaxofonozni, klarinétozni, didzseridun játszani. Utóbbi megszólaltatását sikerült oly mértékben elsajátítanom, hogy a 2016-ban bemutatott Varázskendő című gyermekdarabban 11 másik hangszer mellett ezen is játszottam.

- Egyáltalán milyen hangszereken tudsz játszani?
- Aktívan hegedülök és gitározom, azonban alkalmanként bendzsón, mandolinon, dobon, basszusgitáron, valamint minden más húros és pengetős hangszeren is szoktam.

- Milyen zenekarban játszottál korábban, ahonnan ismerhetünk?
- Legtöbbször a zenekari árokban játszottam, a közönségtől elbújva… Komolyra fordítva a szót: a Szolnoki Szigligeti Színházban 33 évig zenéltem és ha kellett, zenét írtam. A Pedrollo 1-2 zenés nyári daraboknak én voltam a zeneszerzője, a zene szövegírója, betanítója és gitároztam benne. Volt olyan évad, amikor három olyan gyermekdarab volt műsoron, aminek én írtam a zenéjét. Komolyzenei műveim közül számos alkotás bemutatásra került, mint például a Karácsonyi oratórium, Hunnia szimfónia, Trianon - Az Ígéret című rockopera, Visszhang vonósnégyes, Tavaszi rapszódia. A Karácsonyi oratórium 2000-ben a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Nottingham rockzenekar együttműködésével került bemutatásra, Lugosi Claudia és lányom, Kitti éneklésével - ilyen formában országosan elsőként szerepelt ez a két zenei műfaj egyenlő partnerként a színpadon. Később a darabot játszottuk Kapolcson a Művészetek völgyében és Abonyban is. A darab részletét több alkalommal elénekelte a szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola gyermekkórusa is. Emellett én készítettem Kétpó településének himnuszát, sőt a Hasutasok és a Bakkerman című magyar filmeknek is én írtam a zenéjét.
Rockzenekaraim: Rockers, Lady Macbeth, Nottingham, Queentett, Szimpátia.

- Mit jelent számodra a zene?
- Fellengzősen hangozhat, de azt kell mondanom, hogy mindent. Ez a szórakozásom, kikapcsolódásom és a munkám is. Mindig ezzel foglalkozom, kivéve, ha épp nem rajzolok, festek vagy kardot kovácsolok a fiammal, hiszen az is az egyik alkalmi hobbink.

- Ez azért egy kicsit messze áll a zenétől…
- Egyszer kipróbáltuk és megtetszett. A zene mellett szeretjük a kézügyességet igénylő munkákat is. A lányom is beleszeretett ebbe, de ő nem kardokat készít, hanem ékszereket. Egyébként ezen kívül hangszereket is szoktam készíteni: kisméretű dobgitárt, elektromos gitárt, sőt elektromos hegedűt is csináltam már. Utóbbit körülbelül négy napba telt megcsinálni. Gyerekkorom óta hangszerjavítással is foglalkozom, ennek fogásait szintén édesapámtól tanultam. Így volt tapasztalatom a készítésükben.

- Melyik a kedvenc zenekarod?
- Imádom a Queen-t, fiatalkoromban ott voltunk azon a koncerten, mikor Freddie Mercury elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű dalt. Sajnos akkor még túl fiatal voltam ahhoz, hogy ezt úgy értékelhettem volna, ahogy azt ma tenném. Nem egyszerű Queen-t játszani. Rossz szokásom, hogy néha belekötök egy-egy dalba, mikor számomra valami nem odaillőt hallok – ezzel szemben a Queen az a zenekar, amibe soha, semmikor nem tudok hibát találni! Emiatt szívügyem a Queen-cover zenekarunk, a Queentett. Jelenleg ebben és a Neoton slágereket játszó Szimpátia együttesben zenélek.

- Úgy tudom, te szerezted az egyik Szolnokról szóló dalt is…
- Több mint 30 éve a Rockers zenekarral írtam a Szolnok dal című számot, amely pár éve felújításra került és készítettünk hozzá egy vidám videóklippet. Ez, továbbá valamennyi fenti művem is megtalálható a Youtube-on.

- A dalszövegeket is te írod?
- Igen, és verseket is írok mellette. Kedvencem Romhányi József. Azért szeretem, mert szerintem nagyon kézenfekvően, mégis "egyszerűségében" zseniálisan írta meg a rímeket - ezt utánozni nem lehet, csak közelíteni hozzá.

- Valamelyik zenekaroddal értetek el országos ismeretséget?
- Igen, a Lady Macbeth együttessel bejártuk az országot a Pokolgép előzenekaraként, később a Nottingham együttesünkkel ugyanezt tettük az Ossiannal. Az előbbivel részt vettünk az AB Popfesztiválon és az Örökre eltűnök című számunk bekerült az Aranyélet című magyar televíziós sorozat kísérőzenéi közé.

 

Lakai Zoltán: Rita Czeitler-nek ajánlva szeretettel

Eltelhet tőlem számos emberöltő,
Mégsem leszek rendes író, vagy költő.
Gondolataimból néhányat meghekkelek...
de maradok poétának - amolyan Mekk Elek.

Megosztok most egy kisebb sztorit,
na nem olyan bölcset, mondhatnám: nesztorit,
nem oly mélyenszántót, mint az őszi eke.
Mondjátok bátran! Belekezdhetek-e?

(semmi válasz...)

A hallgatás beleegyezés...

Mint fényes, szaggatott kis vonalak,
csillognak a holdfényben a pókfonalak.
Tücsök ciripel az ablakban,
(nyomhatná lényegesen halkabban)

Most van éppen hajnali fél három,
én meg tágra nyílt szemmel egyre várom,
hogy visszatérjen előbbi álom-bálom,
mert tök jó volt. El nem kiabálom,

de könnyen visszaalszom...épp mint oda.
(Általam nyílhatna egy álom tanoda.)
Éberen figyelek, mintha reggel lenne.
Miért keltem fel? Egye meg a fen(n)e!

Magam sem tudom, de arra ébredtem
hogy nem alszom. Álmaim átértékeltem
s rájöttem, jobb lesz tovább pihenni.
(Megvizsgáltam: nem kell kimenni?)

Még mindig ordított odakint a tücsök.
Miért pont éjjel üvölt ez a köcsög?
Mint egy bolond fábaszorult féreg.
Tényleg! Nem csípte be őt a kéreg?

De abbahagyta végre és elaludtam rendben
a hirtelen beállt éteri csendben.
A tanulság elmaradt ezúttal is persze...
Hacsak nem az: Ne ébredj minden apró neszre,

mert hülye versek jutnak az eszedbe
s másnap óvatlan a netre teszed be.
Úgy marad el érte a nemvárt Kossuth-díj,
mint kerülőút által a felesleges útdíj.

Mire gondolt a költő? (ha netán tétel lenne...)
Semmire! Állítom a boldog jelenbe'!
Magam bátran elemezve kijelenthetem:
Ez csak egy újabb kacathalmaz a neten.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget